
Eναν νέο τύπο σιταριού, που αναπτύχθηκε με πολύπλοκες τεχνικές διασταύρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να διαθέσει από το νέο έτος στην αγορά ο πολυεθνικός κολοσσός παραγωγής σπόρων Syngenta, ξεπερνώντας αντίπαλες εταιρείες που προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν σιτάρι υψηλότερης απόδοσης σε μια περίοδο μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών.
Το υβρίδιο σίτου, το οποίο συνδυάζει θετικά χαρακτηριστικά από δύο μητρικά φυτά, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στη σημερινή συγκυρία όπου οι έντονες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη συγκομιδή σιτηρών, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία διακόπηκαν οι αποστολές σε χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας. Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών των σιτηρών σε ύψος ρεκόρ την περασμένη άνοιξη.
UBS: Νέα άνοδος στις τιμές του σιταριού
Η Syngenta, η οποία άρχισε να εργάζεται πάνω στον στόχο για υβρίδιο σιταριού από το 2010, δήλωσε στο Reuters ότι αρκετοί σπόροι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το επόμενο έτος ώστε οι αγρότες των ΗΠΑ να φυτέψουν σε πρώτη φάση περίπου 5.000 έως 7.000 στρέμματα.
Αυτή η ποσότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη κυκλοφορία της εταιρείας σε υβρίδιο σίτου και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερες ποσότητες και φυτεύσεις από το 2024 και μετά, καθώς ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή καθιστούν τα αποθέματα τροφίμων στον κόσμο όλο και πιο ευάλωτα.
Οι καλλιεργητές καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών όπως το κριθάρι έχουν από καιρό ωφεληθεί από τα υβρίδια που ενισχύουν τις αποδόσεις. Ωστόσο τα σχετικά βήματα όσον αφορά στα υβρίδια σιταριού ήταν πολύ αργά, επειδή η διαδικασία ανάπτυξης είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, και οι εταιρείες είδαν χαμηλότερες δυνατότητες απόδοσης, σύμφωνα με ερευνητές και το Reuters.

Αβέβαια τα οφέλη
Τα οφέλη της νέας καλλιέργειας δεν είναι ακόμα βέβαια. Τρεις ανεξάρτητες εταιρείες σπόρων που παρήγαγαν υβρίδια σίτου φέτος στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Syngenta δήλωσαν στο Reuters ότι δεν ήταν βέβαιες ότι η καλλιέργεια θα προσφέρει αποτελέσματα τέτοια που θα αλλάξουν το παιχνίδι για τους καλλιεργητές. Πρόσθεσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καθοριστεί πώς να παραχθούν αποτελεσματικά οι καλύτεροι σπόροι.
Η γαλλική Syngenta από τη μεριά της επισήμανε στο Reuters ότι η ανέβαλε την κυκλοφορία ενός παρόμοιου τύπου σιταριού που δοκιμάστηκε στη Γαλλία, μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα υβρίδια των ΗΠΑ και της Γαλλίας προσαρμόστηκαν για τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές από ασθένειες των φυτών και την ανάγκη να πληρούνται τα πρότυπα ποιότητας για την άλεση και το ψήσιμο.
Η κινεζική Syngenta δήλωσε ότι το αμερικανικό σιτάρι της, που θα πωλείται με την επωνυμία AgriPro, θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις έως και 12% έως 15% και να κάνει τις καλλιέργειες πιο σταθερές, προσθέτοντας ότι προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από τους αγρότες.
Το σιτάρι «είναι η μόνη σημαντική καλλιέργεια τροφίμων που δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από την τεχνολογία. Τα υβρίδια θα το αλλάξουν αυτό», δήλωσε ο Jon Rich, επικεφαλής των επιχειρήσεων δημητριακών της Syngenta Seeds στη Βόρεια Αμερική.
100 χρόνια υβρίδια
Οι αγρότες χρησιμοποίησαν υβριδικούς σπόρους από τη δεκαετία του 1930 για να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, ακολουθούμενες από άλλες καλλιέργειες, από φιστίκια έως ντομάτες. Το υβριδικό καλαμπόκι βοήθησε τις αποδόσεις των ΗΠΑ να αυξηθούν από 20 μπουσέλ ανά στρέμμα το 1930 σε 140 μπουσέλ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 1960, το 95% των στρεμμάτων καλαμποκιού στις ΗΠΑ φυτεύτηκε με σπόρους υβρίδια.
«Το καλαμπόκι είναι πραγματικά εύκολο να γίνει», δήλωσε ο Τσάρλι Βόγκελ, διευθύνων σύμβουλος της Minnesota Association of Wheat Growers. «Είναι πραγματικά δύσκολο με το σιτάρι, επομένως χρειάζεστε ιδανικές συνθήκες για τη σπορά».
Άλλες μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες σπόρων, όπως η Bayer AG και η BASF SE αναπτύσσουν υβριδικό σιτάρι, αλλά είναι αρκετά χρόνια πίσω από τη Syngenta. Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση, ο υβριδισμός των καλλιεργειών δεν έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των καταναλωτών. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, αλλά η αλλαγή των φυτικών γονιδίων ήταν εδώ και καιρό ταμπού για το σιτάρι από το οποίο παρασκευάζονται το ψωμί και τα ζυμαρικά.
Η παραγωγή υβρίδιων σιταριού εξακολουθεί να είναι πιο περίπλοκη και δαπανηρή από το συμβατικό σιτάρι. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που φυτεύουν την καλλιέργεια πρέπει να δουν σημαντικά βελτιωμένες συγκομιδές για να πειστούν ότι τους συμφέρει να αγοράσουν τα πιο ακριβά υβρίδια, σύμφωνα με τους παραγωγούς σπόρων.
Οι συγκομιδές πρέπει επίσης να βελτιωθούν αρκετά ώστε να πειστούν οι αγρότες να αγοράζουν νέους σπόρους υβρίδια κάθε χρόνο, αντί να εξοικονομούν σπόρους σιταριού από προηγούμενες συγκομιδές, όπως κάνουν πολλοί με τους συμβατικούς σπόρους.


Latest News

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου