![Ενεργειακή κρίση – Σουηδία: «Προετοιμαστείτε για παρατεταμένες διακοπές ρεύματος», λέει ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/pylonas-revma-768x512-1.jpg)
Να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα προειδοποίησε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σουηδίας η κυβέρνηση της χώρας, καθώς σημειώνονται διακοπές στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, ο καιρός γίνεται όλο και πιο ψυχρός ενώ ευρύτερα η Ευρώπη υποφέρει από την ενεργειακή κρίση.
«Ο κίνδυνος διακοπών είναι πραγματικός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin σε συνέντευξη Τύπου.
«Η Σουηδία δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ενεργειακή κρίση – φυσικό αέριο: Τα δύσκολα παραμένουν μπροστά για την Ευρώπη
Εκτόξευση των τιμών
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία έχουν εκτοξευθεί φέτος εν μέσω φόβων ότι οι περικοπές στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ελλείψεις. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η σουηδική κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο σύντομων αλλά και μεγαλύτερων διακοπών, όπου η ηλεκτροδότηση δεν επανέρχεται όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε ο υπουργός.
«Εκείνοι που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να είναι σε θέση να το κάνουν σε μια κρίση, όπως μια διακοπή ρεύματος», δήλωσε ο Bohlin.
Οδηγίες έκτακτης ανάγκης
Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ραδιοφώνου που λειτουργεί με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων που είναι εύκολο να προετοιμαστούν.
Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο μπορεί να μείνει η οικογένεια, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμότητα με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο υπουργός.
«Είναι προτιμότερο να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να μην είμαστε. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία», δήλωσε ο Bohlin.
Τα πυρηνικά
Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall στις 2 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι καθυστέρησε την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4 για τις 23 Φεβρουαρίου, σε μία από τις πολλές διακοπές που πλήττουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία.
Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον διαχειριστή του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν τις εργασίες τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων
![Eurostat : 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EUROSTAT_SCIENTIST-600x350.jpg)
Στην ΕΕ εργάζονται 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με τη eurostat
Το 2023 υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 381.200 περισσότερες από ό,τι το 2022
![Ρωσία: Οι αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης – Τι δείχνει νέα έρευνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russia-1-600x450.jpg)
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ