Μηδενικό φόρο εισοδήματος για το 2020 κατέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ την τελευταία χρονιά της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του ήταν ζημιογόνες. Αυτό δείχνουν τα φορολογικά αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν από επιτροπή του Κογκρέσου. Η επιτροπή έπειτα από ένα χρόνο αντιπαραθέσεων ψήφισε σήμερα προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα αρχεία της έρευνας τα οποία δείχνουν ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επιδιδόταν σε φοροδιαφυγή για χρόνια.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα αρχεία δείχνουν ότι υπήρξαν μεγάλου εύρους διακυμάνσεις στο εισόδημα και στις φορολογικές υποχρεώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Σε κάθε περίπτωση σκιαγραφούν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από του επιτυχημένου επιχειρηματία που διατεινόταν ο πρώην πρόεδρος.

Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ έδειχναν βαριές ζημίες στις επιχειρήσεις του για χρόνια για τις οποίες του απέφεραν φοροελαφρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τα έγγραφα της επιτροπής, το μοτίβο αυτό συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια που ήταν κάτοικος του Λευκού Οίκου.

ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης διορίζει ειδικό εισαγγελέα στις έρευνες για τον Τραμπ

Στη διάρκεια της προεδρίας του ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια ήταν υπόχρεοι φορολογικά ως αυτοαπασχολούμενοι και για φόρους οικιακής απασχόλησης, με αποτέλεσμα η συνολική τους φορολογία για τα τέσσερα αυτά χρόνια να ανέλθει συνολικά στα 3 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο οι κρατήσεις τους επέτρεπαν να περιορίζουν την υποχρέωση για τον φόρο εισοδήματος για πολλά χρόνια.

Το 2017 το ζεύγος Τραμπ δήλωσε ζημίες της τάξεως των 12,9 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η φορολογική τους υποχρέωση να ανέλθει στο ποσό των 750 δολαρίων.

Για το 2018 δήλωσαν έσοδα 24,3 εκατ. δολαρίων και πλήρωσαν φόρο 1 εκατ. δολάρια, το 2019 δήλωσαν εισόδημα της τάξεως των 4,4 εκατ. δολαρίων και κατέβαλαν 134.000 δολάρια σε φόρους, ενώ το 2020 δήλωσαν ζημίες 4,8 εκατ. δολαρίων και δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος.

Η επιτροπή βρήκε κρατήσεις που ανήλθαν στο ποσό των 916 εκατ. δολαρίων και αναρωτήθηκε για τη νομιμότητα αυτών, ενώ τα μέλη της δήλωσαν ότι οι επιστροφές φόρου στερούνταν λεπτομερειών.

Ο ίδιος ο Τραμπ αρνήθηκε να καταστήσει δημόσιες τις φορολογικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια των δύο προεκλογικών του εκστρατειών, κάτι που πράττουν όλοι οι υποψήφιοι για τον αμερικανικό προεδρικό θώκο για δεκαετίες.

Η πλευρά του Τραμπ διά στόματος του εκπροσώπου του Trump Organization κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη διαδικασία. «Αν αυτή η αδικία μπορεί να συμβεί στο πρόεδρο Τραμπ, μπορεί να συμβεί σε όλους τους Αμερικανούς χωρίς λόγο», δήλωσε ο Στίβεν Τσέουνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Φωτιές: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο μεγάλο μέρος της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας
Επικαιρότητα |

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης