Τη σκυτάλη της ανόδου πήραν από τη Wall Street οι ασιατικές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, λαμβάνοντας επίσης ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη των εισηγμένων και της μέτρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,7%, με τις μετοχές ακινήτων και τεχνολογίας να οδηγούν τα κέρδη. Στην ηπειρωτική Κίνα, όμως ο Shanghai Composite έχασε 0,46% και ο Shenzhen Component σημείωσε πτώση 0,33%.

Ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 7.152,5 μονάδες, καθώς η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Κινέζο ομόλογό της Wang Yi. Οι δύο τους συμφώνησαν να “επανεκκινήσουν το διάλογο” για εμπορικά και οικονομικά θέματα.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 πρόσθεσε 0,46% στις 26.507,87 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 0,78% στις 1.908,17 μονάδες. Ο Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε 1,19% 2.356,73 καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών παραγωγού της χώρας για τον Νοέμβριο έφτασε στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 19 μηνών.

Οι αγορές

Τα βλέμματα των αγορών στράφηκαν και στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong με τον Κινέζο ομόλογό της Wang Yi. Οι δύο συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για το εμπόριο και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυστραλία. Η συνάντηση έρχεται μετά από μια παρατεταμένη διακοπή του διαλόγου, καθώς η Κίνα εισήγαγε εμπορικές κυρώσεις για το αυστραλιανό κριθάρι τον Μάιο του 2020 και το κρασί τον Μάρτιο του 2021.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν κέρδη, καθώς η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας υποσχέθηκε μεγαλύτερη υποστήριξη για τον κλάδο των ακινήτων την προηγούμενη ημέρα. Η Logan Group σημείωσε άλμα 7,38%, η Country Garden διαπραγματεύτηκε 0,75% υψηλότερα, ενώ η CIFI Holdings πρόσθεσε 4,55%. Η Longfor Group κέρδισε 3,35%.

Πάντως το ενδιαφέρον για τους χειρισμούς της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν έχει μειωθεί, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκφράζει την υποστήριξή του στην τελευταία απόφαση της Bank of Japan να διευρύνει τη ζώνη ανοχής της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

“Με την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές του πληθωρισμού, η προσαρμογή των ρυθμίσεων ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι ένα λογικό βήμα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ομολόγων”, δήλωσε ο Ranil Salgado, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιαπωνία.

Ο Salgado πρόσθεσε ότι η σαφέστερη επικοινωνία γύρω από τις τροποποιήσεις της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να βελτιώσει την αξιοπιστία της BOJ και “να βοηθήσει στην βελτίωση των προσδοκιών της αγοράς”, είπε.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Νότιας Κορέας για τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας την πιο αργή αύξηση από τον Απρίλιο του 2021. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,2%, λόγω της μείωσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές