
Μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει επιδοθεί στην ανεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης της οικονομίας της. Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε σύμμαχο την Κίνα, καθώς ήταν (όπως και η Ινδία) η χώρα που αύξησε κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Δύση γύριζε την πλάτη του σε αυτό. Αν ισχύει η ρήση «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», τότε η Ρωσία έχει βρει στην Κίνα το απάγκιο για να προσπερνάει τις φουρτούνες από τις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, η Μόσχα σχεδιάζει για το επόμενο έτος να αγοράσει κινεζικό γιουάν με την προϋπόθεση ότι τα έσοδά της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι εντός των προβλέψεων. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα κάνει ένα σημαντικό βήμα «αποδολαριοποίησης» της οικονομίας της, όπως και απεξάρτησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης.
Με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει χάσει την πρόσβαση όπως και τη χρήση του ευρώ και του δολαρίου κι έτσι το κινεζικό γιουάν την επαναφέρει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με πλάγιο τρόπο. Κάνοντας χρήση του γιουάν οι συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις. Από την έναρξη του πολέμου, δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων είναι παγωμένα.
Στο μεταξύ, ήδη οι ημερήσιες συναλλαγές ρούβλι-γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υποσκελίζουν αυτές σε ρούβλι και δολάριο, μια τάση που αναμένεται όχι μόνο να συνεχισθεί αλλά και να ενισχυθεί το 2023. Μόνο το Νοέμβριο, οι συναλλαγές με γιουάν αναλογούσαν στο 48% των συνολικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, από λιγότερο από 1% στις αρχές του έτους.
Πετρέλαιο: Η Ρωσία «μελετά» την απάντησή της στο πλαφόν
Από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει σταματήσει να επεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, Ωστόσο αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τάξεως των 8 τρισ. ρουβλιών, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει στις αγορές συναλλάγματος. Όπως τονίζει η μία πηγή, η κεντρική τράπεζα δεν αγοράζει επί του παρόντος γιουάν καθώς η κυβέρνηση κάνει χρήση των εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως αν τα έσοδα τον επόμενο χρόνο υπερβούν τα 8 τρισ. δολάρια τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αγορές του κινεζικού νομίσματος.

Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του οποίου στόχος είναι η αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που υπερβαίνουν τα 8 τρισ. δολάρια θα κατευθύνονται στο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοβ, το επίπεδο αυτό των εσόδων (8 τρισ. δολάρια) επιτυγχάνεται με μια μέση τιμή του πετρελαίου στα 62 με 63 δολάρια το βαρέλι.
Η Μόσχα για χρόνια προχωρούσε με συντηρητικούς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο φέτος αναμένεται να έχει έλλειμμα της τάξεως του 2%, καθώς οι δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβαρύνουν την οικονομία της. Για το 2023 το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα της τάξεως των 900 δισ. ρουβλιών από τους υδρογονάνθρακες, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί υπό το πρίσμα των κυρώσεων.
Φιλικές χώρες
Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επιστροφή της Μόσχας στις αγορές συναλλάγματος θα είναι σε γιουάν. «Έχουμε αρκετά νομίσματα που είναι φιλικά προς εμάς. Στα χρηματιστήρια το κινεζικό γιουάν είναι το πιο εμπορεύσιμο νόμισμα, είναι το πιο φιλικό νόμισμα έως τώρα», αναφέρει. Σημειώνεται ότι η Ρωσία χαρακτηρίζει χώρες ως φιλικές εκείνες που δεν έχουν υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις.
Στις αρχές του έτους το γιουάν αναλογούσε στο 17,1% των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπουλίνα χαρακτήρισε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας της σε γιουάν και χρυσό επαρκή.
Για το 2023, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει προγραμματίσει να επεκτείνει το εύρος των εργαλείων που θα προσφέρει σε γιουάν, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γιούρι Ντενίσοφ, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν κινδύνους με γιουάν και θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα σε κινεζικό νόμισμα.


Latest News

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Κάτω από το 2% το επιτόκιο στα 6μηνα έντοκα - Συνολικές προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Ράλι... ανακούφισης - Ο Τραμπ είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το δολάριο