
Μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει επιδοθεί στην ανεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης της οικονομίας της. Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε σύμμαχο την Κίνα, καθώς ήταν (όπως και η Ινδία) η χώρα που αύξησε κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Δύση γύριζε την πλάτη του σε αυτό. Αν ισχύει η ρήση «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», τότε η Ρωσία έχει βρει στην Κίνα το απάγκιο για να προσπερνάει τις φουρτούνες από τις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, η Μόσχα σχεδιάζει για το επόμενο έτος να αγοράσει κινεζικό γιουάν με την προϋπόθεση ότι τα έσοδά της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι εντός των προβλέψεων. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα κάνει ένα σημαντικό βήμα «αποδολαριοποίησης» της οικονομίας της, όπως και απεξάρτησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης.
Με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει χάσει την πρόσβαση όπως και τη χρήση του ευρώ και του δολαρίου κι έτσι το κινεζικό γιουάν την επαναφέρει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με πλάγιο τρόπο. Κάνοντας χρήση του γιουάν οι συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις. Από την έναρξη του πολέμου, δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων είναι παγωμένα.
Στο μεταξύ, ήδη οι ημερήσιες συναλλαγές ρούβλι-γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υποσκελίζουν αυτές σε ρούβλι και δολάριο, μια τάση που αναμένεται όχι μόνο να συνεχισθεί αλλά και να ενισχυθεί το 2023. Μόνο το Νοέμβριο, οι συναλλαγές με γιουάν αναλογούσαν στο 48% των συνολικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, από λιγότερο από 1% στις αρχές του έτους.
Πετρέλαιο: Η Ρωσία «μελετά» την απάντησή της στο πλαφόν
Από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει σταματήσει να επεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, Ωστόσο αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τάξεως των 8 τρισ. ρουβλιών, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει στις αγορές συναλλάγματος. Όπως τονίζει η μία πηγή, η κεντρική τράπεζα δεν αγοράζει επί του παρόντος γιουάν καθώς η κυβέρνηση κάνει χρήση των εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως αν τα έσοδα τον επόμενο χρόνο υπερβούν τα 8 τρισ. δολάρια τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αγορές του κινεζικού νομίσματος.

Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του οποίου στόχος είναι η αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που υπερβαίνουν τα 8 τρισ. δολάρια θα κατευθύνονται στο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοβ, το επίπεδο αυτό των εσόδων (8 τρισ. δολάρια) επιτυγχάνεται με μια μέση τιμή του πετρελαίου στα 62 με 63 δολάρια το βαρέλι.
Η Μόσχα για χρόνια προχωρούσε με συντηρητικούς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο φέτος αναμένεται να έχει έλλειμμα της τάξεως του 2%, καθώς οι δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβαρύνουν την οικονομία της. Για το 2023 το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα της τάξεως των 900 δισ. ρουβλιών από τους υδρογονάνθρακες, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί υπό το πρίσμα των κυρώσεων.
Φιλικές χώρες
Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επιστροφή της Μόσχας στις αγορές συναλλάγματος θα είναι σε γιουάν. «Έχουμε αρκετά νομίσματα που είναι φιλικά προς εμάς. Στα χρηματιστήρια το κινεζικό γιουάν είναι το πιο εμπορεύσιμο νόμισμα, είναι το πιο φιλικό νόμισμα έως τώρα», αναφέρει. Σημειώνεται ότι η Ρωσία χαρακτηρίζει χώρες ως φιλικές εκείνες που δεν έχουν υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις.
Στις αρχές του έτους το γιουάν αναλογούσε στο 17,1% των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπουλίνα χαρακτήρισε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας της σε γιουάν και χρυσό επαρκή.
Για το 2023, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει προγραμματίσει να επεκτείνει το εύρος των εργαλείων που θα προσφέρει σε γιουάν, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γιούρι Ντενίσοφ, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν κινδύνους με γιουάν και θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα σε κινεζικό νόμισμα.


Latest News

Τριγμούς στην Ασία έφεραν οι δασμοί Τραμπ - Βουτιά άνω του 3% για Nikkei
Ενδεικτικό της βαρύτητας των δασμών είναι ότι ο νέος αμοιβαίος συντελεστής για την Κίνα θα προστεθεί στους υπάρχοντες δασμούς συνολικού ύψους 20%

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Η «τρελή» πορεία της Newsmax που ανέβηκε πάνω από 2000% και κατέρρευσε - Η Wall Street και οι «μετοχές Τραμπ»
Τι οδήγησε την Newsmax στο να κάνει IPO στη Wall Street - Η «εξαργύρωση» του ονόματος Τραμπ

Ο χρυσός σπάει κάθε ρεκόρ - Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επιβολή δασμών
Ισχυρό πλήγμα στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ - Τι λένε οι αναλυτές

Wall Street: Έκλεισε πάνω από 200 μονάδες υψηλότερα ο Dow – Ανοδικά και οι S&P 500 και Nasdaq
O υπουργός Οικονομικών Scott Bessent δήλωσε ότι οι δασμοί της Τετάρτης θα χρησιμεύσουν ως «ανώτατο όριο» - Σε αναμονή η Wall Street

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Η δασμολογική αβεβαιότητα έριξε τις ευρωαγορές
Όλες οι αγορές αναμένουν τις νέες εξαγγελίες του Λευκού Οίκου για τους δασμούς (μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών), με αρκετή αγωνία

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Παίρνει τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης η Wall Street
Οι πιέσεις στη Wall Street έχουν ενταθεί καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις Τραμπ για μια σειρά «αμοιβαίων δασμών» για «όλες τις χώρες»

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους