Εννιά μήνες που σερνόταν η συζήτηση, για την οριοθέτηση μιας τιμής ανώτατου πλαφόν στη διακύμανση του φυσικού αερίου, ο στόχος ήταν διπλός. Ο ένας, ο βασικός, ήταν η προστασία των καταναλωτών και των κρατικών προϋπολογισμών από τις απότομες διακυμάνσεις. Με καθυστέρηση μηνών, μπορεί να πει κάποιος ότι τώρα έχει μπει ένα φρένο.
Τώρα αν θα περιορίσει τις απότομες ανατιμήσεις των τιμών του αερίου που υπολογίζονται μετά τον Φεβρουάριο, όταν θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα ευρωπαϊκά αποθέματα και η προσφορά δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Τότε όμως θα κριθεί και αν η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών είναι αποτελεσματική.
Ο δεύτερος στόχος των αποφάσεων για το πλαφόν ήταν ο περιορισμός των κερδών του Πούτιν από την πώληση του αερίου, δεδομένου ότι εμπάργκο δεν ήταν δυνατό να αποφασιστεί όσο πολλές χώρες παραμένουν ακόμα εξαρτημένες από τη χρήση του. Ως προς το δεύτερο, ίσως το παιχνίδι να έχει χαθεί.
Η Ρωσία φαίνεται ότι παρά τις οικονομικές της απώλειες κατάφερε να προσαρμοστεί. Ισα να μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της. Εχει κρατήσει «ζωντανό» τον νότιο αγωγό Turk Stream που κατευθύνεται μέσω Τουρκίας προς Ελλάδα και χώρες φιλικές προς τον Πούτιν, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία. Η τελευταία μάλιστα καταψήφισε την συμφωνία της Δευτέρας, φοβούμενη πιθανά ρωσικά αντίποινα.
Η Ρωσία ωστόσο, διαχειριζόμενη εδώ και μήνες την επιβίωσή της, κατάφερε να βρει πρόθυμους συμμάχους καλύπτοντας και άλλες της ανάγκες. Στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) έδειξαν πως ένας υποτιθέμενος σύμμαχος των Δυτικών «κερδοσκοπεί» στις πλάτες όλων, εισπράττοντας τα ρωσικά μετρητά. Κανονικά σε ρόλο σύγχρονου «μαυραγορίτη».
Σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό διάγραμμα φαίνεται ότι η Τουρκία ανέβηκε το 2022 απότομα στη δεύτερη θέση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, μετά την Κίνα, που ήταν και παραμένει στην πρώτη θέση. Η Τουρκία ωστόσο εκτοξεύτηκε μέσα στον πόλεμο. Ξεπερνώντας χώρες με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία μέχρι και πριν από τον πόλεμο, όπως η Γερμανία (επί χρόνια δεύτερος εξαγωγέας στη Ρωσία), η Ιταλία και η Γαλλία, ακόμα και οι ΗΠΑ.
Ολες υποχώρησαν. Η Τουρκία του Ερντογάν βρήκε αποκούμπι για να καλύψει τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα και τον πληθωρισμό του 85%. Οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία εκτοξεύτηκαν πάνω από 200%. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες λέγεται ότι έχουν βρει τρόπο να σπάνε το εμπάργκο πουλώντας προϊόντα στη Ρωσία μέσω Τουρκίας. Σχεδόν με το ίδιο μεγάλο ποσοστό αυξήθηκαν και οι εισαγωγές, κυρίως ενέργειας, από τη Ρωσία. Και μάλιστα στην τιμή που θέλει η Τουρκία. Με έκπτωση και μάλιστα μεγάλη.
Οι «New York Times» επισήμαναν πρόσφατα ένα απλό παράδειγμα της τουρκικής κερδοσκοπίας μέσα στον πόλεμο. Η Τουρκία, έγραψαν, παρακάμπτει για λογαριασμό της Ρωσίας το εμπάργκο στο πετρέλαιο, καθώς αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες η Τουρκία αγόραζε κατά μέσο όρο 292.000 βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως, σε σύγκριση με μέσο όρο 113.000 βαρελιών την ημέρα την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.
Το αγοράζει σε χαμηλή τιμή (με έκπτωση άνω του 25%), το διυλίζει σε τουρκικά διυλιστήρια και το πουλάει στη συνέχεια ως τούρκικο προϊόν στην τρέχουσα υψηλή τιμή της παγκόσμιας αγοράς, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη…
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας