
Εννιά μήνες που σερνόταν η συζήτηση, για την οριοθέτηση μιας τιμής ανώτατου πλαφόν στη διακύμανση του φυσικού αερίου, ο στόχος ήταν διπλός. Ο ένας, ο βασικός, ήταν η προστασία των καταναλωτών και των κρατικών προϋπολογισμών από τις απότομες διακυμάνσεις. Με καθυστέρηση μηνών, μπορεί να πει κάποιος ότι τώρα έχει μπει ένα φρένο.
Τώρα αν θα περιορίσει τις απότομες ανατιμήσεις των τιμών του αερίου που υπολογίζονται μετά τον Φεβρουάριο, όταν θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα ευρωπαϊκά αποθέματα και η προσφορά δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Τότε όμως θα κριθεί και αν η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών είναι αποτελεσματική.
Ο δεύτερος στόχος των αποφάσεων για το πλαφόν ήταν ο περιορισμός των κερδών του Πούτιν από την πώληση του αερίου, δεδομένου ότι εμπάργκο δεν ήταν δυνατό να αποφασιστεί όσο πολλές χώρες παραμένουν ακόμα εξαρτημένες από τη χρήση του. Ως προς το δεύτερο, ίσως το παιχνίδι να έχει χαθεί.
Η Ρωσία φαίνεται ότι παρά τις οικονομικές της απώλειες κατάφερε να προσαρμοστεί. Ισα να μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της. Εχει κρατήσει «ζωντανό» τον νότιο αγωγό Turk Stream που κατευθύνεται μέσω Τουρκίας προς Ελλάδα και χώρες φιλικές προς τον Πούτιν, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία. Η τελευταία μάλιστα καταψήφισε την συμφωνία της Δευτέρας, φοβούμενη πιθανά ρωσικά αντίποινα.
Η Ρωσία ωστόσο, διαχειριζόμενη εδώ και μήνες την επιβίωσή της, κατάφερε να βρει πρόθυμους συμμάχους καλύπτοντας και άλλες της ανάγκες. Στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) έδειξαν πως ένας υποτιθέμενος σύμμαχος των Δυτικών «κερδοσκοπεί» στις πλάτες όλων, εισπράττοντας τα ρωσικά μετρητά. Κανονικά σε ρόλο σύγχρονου «μαυραγορίτη».
Σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό διάγραμμα φαίνεται ότι η Τουρκία ανέβηκε το 2022 απότομα στη δεύτερη θέση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, μετά την Κίνα, που ήταν και παραμένει στην πρώτη θέση. Η Τουρκία ωστόσο εκτοξεύτηκε μέσα στον πόλεμο. Ξεπερνώντας χώρες με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία μέχρι και πριν από τον πόλεμο, όπως η Γερμανία (επί χρόνια δεύτερος εξαγωγέας στη Ρωσία), η Ιταλία και η Γαλλία, ακόμα και οι ΗΠΑ.
Ολες υποχώρησαν. Η Τουρκία του Ερντογάν βρήκε αποκούμπι για να καλύψει τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα και τον πληθωρισμό του 85%. Οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία εκτοξεύτηκαν πάνω από 200%. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες λέγεται ότι έχουν βρει τρόπο να σπάνε το εμπάργκο πουλώντας προϊόντα στη Ρωσία μέσω Τουρκίας. Σχεδόν με το ίδιο μεγάλο ποσοστό αυξήθηκαν και οι εισαγωγές, κυρίως ενέργειας, από τη Ρωσία. Και μάλιστα στην τιμή που θέλει η Τουρκία. Με έκπτωση και μάλιστα μεγάλη.
Οι «New York Times» επισήμαναν πρόσφατα ένα απλό παράδειγμα της τουρκικής κερδοσκοπίας μέσα στον πόλεμο. Η Τουρκία, έγραψαν, παρακάμπτει για λογαριασμό της Ρωσίας το εμπάργκο στο πετρέλαιο, καθώς αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες η Τουρκία αγόραζε κατά μέσο όρο 292.000 βαρέλια ρωσικού αργού ημερησίως, σε σύγκριση με μέσο όρο 113.000 βαρελιών την ημέρα την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.
Το αγοράζει σε χαμηλή τιμή (με έκπτωση άνω του 25%), το διυλίζει σε τουρκικά διυλιστήρια και το πουλάει στη συνέχεια ως τούρκικο προϊόν στην τρέχουσα υψηλή τιμή της παγκόσμιας αγοράς, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη…


Latest News

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν