Η Γερμανία ολοκλήρωσε την κρατικοποίησης της επιχείρησης κοινής ωφέλειας Uniper και κατέχει πλέον το 99% των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με δήλωση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Uniper ενέγραψε καθαρή ζημιά ρεκόρ ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, καταδεικνύοντας -με τον πλέον επώδυνο τρόπο- το πώς η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μια δεκαετή σχέση εφοδιασμού με την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της ηπείρου.

Από την αρχή του έτους οι μετοχές της Uniper έχουν χάσει το 93% της αξίας τους, δίνοντάς της τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 1,1 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στις 3 Ιανουαρίου.

«Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι αυτό έχει αφήσει τεράστιες πληγές στα οικονομικά μας αποτελέσματα» υπογράμμισε η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Τίινα Τουομέλα.

Το πράσινο φως από την Κομισιόν

Την Τρίτη η Κομισιόν ενέκρινε το γερμανικό σχέδιο 34,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Uniper, τονίζοντας πως σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το μέτρο πληρούσε τους όρους αναφορικά με την αναγκαιότητα, την καταλληλότητα και το μέγεθος της παρέμβασης.

«Το μέτρο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της οικονομικής θέσης και της ρευστότητας της Uniper στην εξαιρετική κατάσταση που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνακόλουθη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου, διατηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού», ανέφερε η Επιτροπή σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Uniper από το Βερολίνο περιλαμβάνει άμεση αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης κεφάλαιο ύψους έως και 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να καταβάλει σταδιακά έως το 2024 το Βερολίνο. Το ύψος του θα εξαρτηθεί από τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος που επιβαρύνει τη Uniper για την αγορά φυσικού αερίου στις επικρατούσες υψηλότερες τιμές, και στην τιμή που θα είχε αγοράσει βάσει των προηγούμενων μακροπρόθεσμων συμβάσεων με Ρώσους προμηθευτές.

H κρατικοποίηση της εταιρείας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η κρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper,  με το Βερολίνο να αγοράζει το μερίδιο της φινλανδικής Fortum, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείαςη.

Στη συμφωνία προβλέπεται αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,94 δισεκατομμύρια δολάρια) για τιμή έκδοσης 1,70 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων εγγραφής των μετόχων, ανέφερε η Uniper σε δήλωση.

Μεγάλες απώλειες

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης . Όμως, ακόμη και αυτά τα μέτρα ενδέχεται να μην αποδειχτούν επαρκή, αναλόγως και της συνέχισης της κρίσης, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς μια πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

Καθώς η ροή του βασικού αγωγού της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει διακοπεί, η Uniper αναγκάζεται να προμηθεύεται φυσικό αέριο με εναλλακτικούς τρόπους, κάτι το οποίο της προκαλεί απώλειες της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις