Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου το Πεκίνο εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων χαλαρώνοντας τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα, στην Κίνα κάνουν λόγο για κρούσματα κορωνοϊού και θανάτους σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάνουν λόγο για την ύπαρξη έντονης κινητικότητας στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ η εφημερίδα Financial Times ανέφερε με δημοσίευμά της ότι τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει.

Οι αναφορές αυτές έχουν θέσει γι άλλη μια φορά εν αμφιβόλω το κατά πόσο τα στοιχεία για κρούσματα και θανάτους που παραθέτει το Πεκίνο είναι αληθή ή παραποιούνται. Αμφιβολίες οι οποίες δεν πρέπει να λησμονείται ότι αιωρούνται από το ξέσπασμα της πανδημίας στην επαρχία Γουχάν ακριβώς πριν από τρία χρόνια στα τέλη του 2019.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι πέραν της εικόνας των νοσοκομείων στα οποία τα κρεβάτια αυξάνονται και των άδειων φαρμακείων, χώροι μετατρέπονται σε θαλάμους περίθαλψης, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από ένα κλειστό γυμναστήριο ο αθλητικός χώρος του οποίου φιλοξενεί πλήθος νοσοκομειακών κρεβατιών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει μερίδα Κινέζων πολιτών οι οποίοι επιλέγουν να τεθούν σε καραντίνα από μόνοι τους, περιορίζοντας μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ούτως ή άλλως η σύσταση των κινεζικών αρχών ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις οι οποίες κρίνονται μη αναγκαίες.

Πέραν των προαναφερθέντων εξελίξεων, η αλλαγή στον τρόπο που οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν ένα θάνατο στον κορωνοϊό επιτείνει τις αμφιβολίες για παραποιημένα στοιχεία. Όπως δείχνει και το γράφημα του graphicnews.com στους θανάτους από Covid-19 κατατάσσονται αυτοί από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι από καρδιακή προσβολή και καρδιαγγειακές νόσους.

Κίνα: «Καμπανάκι» από την Παγκόσμια Τράπεζα για κορωνοϊό και ακίνητα

Στον αντίποδα, οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας οποιοσδήποτε θάνατος προέλθει σε διάστημα 28 ημερών αφότου ο θανών βγήκε θετικός αποδίδεται στον κορωνοϊό.

Το Πεκίνο από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει ανακοινώσει λιγότερους των δέκα θανάτων, όταν επί παραδείγματι στην Αυστραλία ή τη Σιγκαπούρη οι θάνατοι μετά το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας τους ήταν συντριπτικά πολλαπλάσιοι.

Κι επειδή ο κόσμος στρέφεται γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό), οι αναρτήσεις Κινέζων πολιτών για απώλεια αγαπημένων προσώπων τους από την Covid-19, όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τα επίσημα στοιχεία αλλά απέχουν παρασάγγας από αυτά.

Τα πρώτα δυτικά εμβόλια στην Κίνα

Στο μεταξύ όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η Κίνα γυρίζει σελίδα αναφορικά με τα εμβόλια, αν και η αλλαγή αυτή σελίδας δεν αφορά τουλάχιστον προς το παρόν τους πολίτες της.

Η Γερμανία απέστειλε τις πρώτες παρτίδες με εμβόλια της BioNTech τα οποία όμως θα χορηγηθούν σε Γερμανούς απόδημους πολίτες. Πρόκειται για τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό της Δύσης που εισέρχονται στην Κίνα, καθώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι Κινέζοι πολίτες εμβολιάζονταν αποκλειστικά με το κινεζικά εμβόλια Sinovac και Sinopharm.

Ενώ τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν, η ρυθμιστική έγκριση για την ηπειρωτική Κίνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Με δήλωσή της η BioNTech αναφέρει ότι αυτή η απόφαση εναπόκειται στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και πως δεν έχει κάποια ενημέρωση για την καθυστέρηση αυτή.

Στην Κίνα εννέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα έχουν εγκριθεί για χρήση, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ωστόσο, κανένα δεν είναι αποτελεσματικό κατά της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna.

Το να επιτραπεί στους Γερμανούς της Κίνας η πρόσβαση σε ένα δυτικό εμβόλιο προσλαμβάνεται ως μια γενναιόδωρη χειρονομία προς το Βερολίνο, που αντανακλά την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο και το κλίμα.

Οι μετοχές της BioNTech αυξήθηκαν με την ανακοίνωση της αποστολής των εμβολίων στην Κίνα, κλείνοντας 2,3% υψηλότερα στη Φρανκφούρτη, ενώ οι μετοχές της Pfizer στη Νέα Υόρκη σημείωναν άνοδο 1,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο