
Μία νέα στρατηγική επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 102,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε σήμερα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Πρόκειται για την επένδυση «Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας Sunlight Group – Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας βιομηχανική και εμπορική μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία – σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης» της εταιρείας Sunlight Group.
Η νέα στρατηγική επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της.
Ομολογιακό δάνειο 60,5 εκατ. ευρώ στην Τεχνοφόρμ του ομίλου Sunlight
Εκσυγχρονισμός εγκατάστασης
Η επένδυση αφορά στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση υφιστάμενης εγκατάστασης για την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η παραγωγική δυναμικότητα των στοιχείων συσσώρευσης ενέργειας βιομηχανικού τύπου στοιχείων μολύβδου – οξέος προβλέπεται να αυξηθεί από 3.600.000 ετησίως σε 6.300.000 στοιχεία, η οποία αντιστοιχεί σε 7,5GWhr ενέργειας/έτος, ενώ παράλληλα θα αυτοματοποιηθούν οι γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου και θα αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα σε 270.000 συστοιχιών modules/έτος, η οποία αντιστοιχεί συνολικά σε 1,7GWh ενέργειας. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέου κέντρου Logistics 17.000 τ.μ. που θα ικανοποιεί τις πρόσθετες ανάγκες σε αποθήκευση, και η ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών Industry 4.0.
Δηλώσεις
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:
«Η νέα επένδυση της SUNLIGHT στην περιοχή της Ξάνθης, την οποία εγκρίναμε στη σημερινή συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), είναι μια επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο για την Ελλάδα όσο και γενικότερα για την Ευρώπη. Είναι σημαντική όσον αφορά και στο ύψος του προϋπολογισμού της, 102 εκατ. ευρώ, και στο κοινωνικό της αποτύπωμα με 220 νέες θέσεις εργασίας, πολλές εκ των οποίων για επιστήμονες υψηλών προσόντων, στην περιοχή της Θράκης. Είναι, όμως, ταυτόχρονα σημαντική αφ’ ενός για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όσο και τη στρατηγική αυτονομία τους. Πρόκειται, συνεπώς, για επένδυση – game changer, το καλύτερο επιστέγασμα για την Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων σε μια χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα επιτυγχάνει ιστορικό ρεκόρ στις επενδύσεις».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε:
«Στην τρέχουσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, η απεξάρτηση από συμβατικές μορφές ενέργειας κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Η νέα στρατηγική επένδυση που εγκρίναμε σήμερα, αναμένεται να συμβάλλει στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει την θέση της στο πεδίο των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs), με τα οποία ενισχύεται η συνεργασία και η δικτύωση πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την υλοποίηση έργων με έντονο αναπτυξιακό, ψηφιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε η Ελλάδα, εκτός από το project στο πεδίο των μπαταριών (EUBATIN) στο οποίο συμμετέχει ως άμεσο μέλος με την εταιρεία Sunlight, να διευρύνει τη συνεργασία της στους πολύ σημαντικούς τομείς της μικροηλεκτρονικής και του υδρογόνου. Η νέα αυτή επένδυση θα τονώσει την απασχόληση με τη δημιουργία 220 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας (Ε.Μ.Ε.) στην περιοχή της Ξάνθης. Οι στρατηγικές επενδύσεις αυξάνονται και αυτό είναι το πιο απτό αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού έργου και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης. Το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που έχουμε οικοδομήσει αλλάζει τη διεθνή εικόνα της χώρας στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ισχυρού και βιώσιμου στα πρότυπα της πράσινης οικονομίας».


Latest News

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.