Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για ποσότοτητα που κινείται σε παρόμοια επίπεδα με τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται χθες ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας μετέφερε 41.6 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίο με προορισμό τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
«Χαμόγελα»
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες, με αναλυτές να επισημαίνουν πως η χρονιά κλείνει σε ισχυρότερη θέση από εκεί που ξεκίνησε.
Φυσικό αέριο: Μείωση κατανάλωσης κατά 20,1% στην ΕΕ τον Νοέμβριο – Η θέση της Ελλάδας
Τις προηγούμενες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα πτώση, υποχωρόντας κάτω από τα 100 ευρώ, με τις τιμές να πιέζονται προς τα κάτω τόσο εξαιτίας των εισαγωγών LNG, αλλά και λόγω των καλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Όπως τονίζεται, οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος είναι φθηνότερη από τα τέλη Ιουνίου. Η Ευρώπη αντιμετώπισε την πρώτη χειμερινή «έκρηξη» με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι ακόμα πιο γεμάτα από το κανονικό, ενώ η ραγδαία συρρίκνωση της ζήτησης κρατά τις τιμές υπό έλεγχο.
Ποιοι κίνδυνοι παραμένουν
Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να στείλει σημαντικά φορτία LNG αλλού, ιδιαίτερα στην Ασία, εάν οι τιμές είναι πιο ελκυστικές εκεί. Μια συμπίεση της προσφοράς θα μπορούσε να εκτινάξει ξανά τις τιμές στα ύψη.
Επιπλέον, το ενεργειακό σύστημα της περιοχής συνεχίζει να είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με τη Ρωσία και η πλήρης απεμπλοκή θα πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε ένα βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό αργό πετρέλαιο για να διατηρήσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων της και παρά το γεγονός πως έχει δεσμευτεί να μην αγοράσει πετρέλαιο από τη Μόσχα το επόμενο έτος, εξακολουθεί να χρειάζεται τους αγωγούς της χώρας για τη μεταφορά αργού από το Καζακστάν, το οποίο όμως δεν αρκεί.
Αυτές οι προκλήσεις θα κρατήσουν τις κυβερνήσεις και άλλους εμπλεκόμενους σε… αναμμένα κάρβουνα, αλλά προς το παρόν, η Ευρώπη είναι πιο άνετη από ό,τι ήταν όταν ξεκίνησε το 2022.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg