Ένα ακόμη σοβαρό «brand name», ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, θα βρεθεί εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό τους επόμενους μήνες, με τις εισηγμένες που έχουν διαγραφεί από το 2000 μέχρι σήμερα να ξεπερνούν τις 300.
Η απόφαση της οικογένειας Γεράρδου να βγάλει Πλαίσιο Computers εκτός ΧΑ, προσφέροντας μάλιστα υψηλό premium 44,5%, προκειμένου να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, είναι το τελευταίο κρούσμα «απίσχνανσης» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Πλαίσιο: Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Αδικαιολόγητα χαμηλή αποτίμηση
Η αδικαιολόγητα χαμηλή αποτίμηση της εταιρείας με βάση την πορεία της μετοχής παρά τις πολύ καλές οικονομικές της επιδόσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι μία από τις βασικές αιτίες που Γιώργος και ο Κώστας Γεράρδος οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή.
«Η αποτίμηση αντί να αυξηθεί, μειώθηκε» αναφέρει στον ΟΤ ο κ. Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος από κοινού με τον γιο του, Κώστα, CEO και αντιπρόεδρο της εταιρείας ελέγχουν συνολικά το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίων και των δικαιωμάτων ψήφου.
«Δεν έχουμε ανάγκη κεφαλαίων»
«Συγχρόνως, το ΧΑ ως πηγή άντλησης ρευστότητας δεν μας ενδιαφέρει, εμείς δεν έχουμε ανάγκη κεφαλαίων, καθώς διαθέτουμε ισχυρό ταμείο», συμπληρώνει ο εμβληματικός επιχειρηματίας, εξηγώντας τη δεύτερη αιτία για την κατάθεση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία, που έκανε ντεμπούτο στην Κύρια Αγορά του ΧΑ στις 15 Μαρτίου του 1999, έχει σχεδόν 40 εκατ. ευρώ ταμείο και 12,2 εκατ. ευρώ δανεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού 9μήνου.
Την ίδια στιγμή, με βάση την έκθεση αποτίμησης, που συνέταξε η Euroxx Χρηματιστηριακή και η οποία συνοδεύει την δημόσια πρόταση, το προσφερόμενο τίμημα (4,58 ευρώ ανά μετοχή όταν η τρέχουσα τιμή της Πλαίσιο στο ΧΑ είναι 3,15 ευρώ) αποτιμά το 100% της εταιρείας λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό ίδιο με τα ίδια κεφάλαιά της.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στο 9μηνο ήταν 102 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.
Έλλειψη ευελιξίας
Σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο που «αλλάζει πολύ γρήγορα», το ακριβό περιοριστικό κανονιστικό πλαίσιο για τις εισηγμένες εταιρίες – που σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο ορθώς υπάρχει – δεν αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας.
«Για να αναπτυχθείς πρέπει να μπορείς να παίρνεις άμεσες αποφάσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα και όχι να περιορίζεσαι σε ορίζοντα του τριμήνου ή του εξαμήνου», επισημαίνει ο κ. Γεράρδος, περιγράφοντας την τρίτη αιτία για την έξοδο της Πλαίσιο Computers από το ΧΑ.
Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Με το βλέμμα στη «μεγάλη εικόνα» οι βασικοί μέτοχοι της Πλαίσιο Computers έχουν ήδη δρομολογήσει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τα επόμενα – πολλά χρόνια – της εταιρείας, τονίζει ο ιδρυτής, περιγράφοντας την τέταρτη αιτία/λόγο «αποχαιρετισμού» του Χρηματιστηρίου.
Η οικογένεια Γεράρδου θα πρέπει να καταβάλει 18 εκατ. ευρώ (3.932.952 μετοχές, ή 17,82% Χ 4,58 ευρώ) για να αποκτήσει το 100% της εταιρείας και να αιτηθεί τη διαγραφή από το ΧΑ.
Σημειώνεται ότι στα 23 χρόνια της χρηματιστηριακής «καριέρας» έχει εμφανίσει μόνο κερδοφόρες χρήσεις και έχει μοιράσει μερίσματα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.
Με 80.000 δρχ. δανεικά
Από τότε που ο νεαρός φοιτητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Γεράρδος, με 80.000 δρχ. (235 ευρώ) δανεικά δημιούργησε το πρώτο του κατάστημα με είδη σχεδιαστηρίου και γραφείου σε ένα χώρο 12 τ.μ. στην οδό Στουρνάρη, μέχρι και σήμερα, που η Πλαίσιο έχει καταφέρει να γίνει the top of mind choice για τον Έλληνα καταναλωτή στο κομμάτι της τεχνολογίας, έχουν περάσει 53 χρόνια
Μάλιστα, η Πλαίσιο Computers δεν θα υπήρχε σήμερα εάν τότε ο Γιώργος Γεράρδος είχε επιλέξει να γίνει γιατρός (σ.σ. πριν να μπει στο Πολυτεχνείο είχε περάσει στην Ιατρική).
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία της Πλαίσιο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν, όντας φοιτητής, ο ιδρυτής της εταιρείας, ανακαλύπτει ότι οι τιμές στα είδη σχεδίου στη συμπρωτεύουσα ήταν δραματικά φθηνότερες σε σχέση με την αγορά της Αττικής.
Θεωρώντας το ως επιχειρηματική ευκαιρία και έχοντας πλέον μεταγραφεί στο Μετσόβιο, δανείζεται και ανοίγει μαγαζί δίπλα στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών.
Προσπαθώντας να εφοδιαστεί απευθείας από τους κατασκευαστές, παρέκαμψε τους ενδιάμεσους και κατάφερε να παρέχει πολύ χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες και συναφείς κλάδους.
Το μοντέλο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη του 1969.
Από το τηλέφωνο του ΚΨΜ
Παρά τις δυσκολίες (το 1976 διοικούσε την Πλαίσιο, μια μικρομεσαία επιχείρηση με 13 εργαζομένους, από το μοναδικό τηλέφωνο του ΚΨΜ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας) στον Έβρο, όπου υπηρετούσε τη θητεία του) και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, ο Γιώργος Γεράρδος συνέχισε να χτίζει αυτό που ονομάζει «κεφαλαιοποίηση της πιστότητας των πελατών».
Οι πρωτιές
Ακολούθησαν η είσοδος στην πληροφορική το 1985, το άνοιγμα του mail-order business με τον πρώτο ελληνικό κατάλογο και το καινοτόμο τμήμα για απευθείας πωλήσεις, το πρώτο site τεχνολογίας στην Ελλάδα με παράδοση προϊόντων την επόμενη μέρα, η είσοδος σε κατηγορίες όπως κινητή τηλεφωνία και τηλεοράσεις, οι επενδύσεις σε state-of-the-art logistics centers, έως την «είσοδο» στην αγορά των οικιακών συσκευών και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την οποία προσέγγισε «επιθετικά», με αυξημένο προϋπολογισμό marketing και εμπορικών ενεργειών, την περίοδο που η ζήτηση ήταν εξαιρετικά αμφίβολη.
Μισό αιώνα μετά από το «μαγαζάκι» στο… Silicon Valley των Εξαρχείων, η Πλαίσιο με 24 φυσικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και e-shop εμφανίζει ρεκόρ τζίρου στα 453 εκατ. ευρώ και EBITDA 20 εκατ. ευρώ.
Latest News
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της