Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, αλλά είναι και η εποχή της υπερκατανάλωσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο ένα μέσο νοικοκυριό ξοδεύει περίπου 811 ευρώ περισσότερα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες σε δώρα, λιχουδιές κεράσματα, διακοσμητικά κτλ. Όσο αυξάνεται η κατανάλωση, αυξάνεται και ο όγκος των σκουπιδιών. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων αυξάνεται κατά 25% τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμβουλές για να κάνουν την καλύτερη εποχή του χρόνου λίγο πιο «πράσινη».
Από μεταχειρισμένα μέχρι σπιτικά δώρα
Φυσικά, το να δίνει και να παίρνει κανείς δώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις των Χριστουγέννων. Όποιος κάνει έξυπνα δώρα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το πορτοφόλι του. Μπορεί λοιπόν να σκεφτεί κανείς εκ των προτέρων τι θέλι να αγοράσει, αποφεύγοντας τις απερίσκεπτες αγορές ή να αναζητήσει τοπικά προϊόντα κατασκευασμένα από βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης καλό θα είναι να επιβεβαιωθεί κανείς πως τα δώρα είναι ανθεκτικά και επαναχρησιμοποιήσιμα καθώς συχνά χρησιμοποιούνται μόνο μερικές φορές και στη συνέχεια μαζεύουν σκόνη ή καταλήγουν στα σκουπίδια.
Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα πιάτα και πού σερβίρονται σε όλο τον κόσμο [Photos/Χάρτες]
Εάν σας δωρίσουν κάτι που δεν ταιριάζει στο γούστο σας μπορείτε να το ξαναδωρίσετε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2020, τα αμέτρητα αντικείμενα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος υπερβαίνουν πλέον όλους τους ζωντανούς οργανισμούς της γης. Επομένως είναι προτιμότερο να επισκεφθούμε vintage ή μεταχειρισμένα μαγαζιά προς αναζήτηση δώρων. Επίσης για όσους έχουν ταλέντο στις χειροτεχνίες ή την μαγειρική, ένα δώρο τύπου DIY (Φτιάξτο μόνος σου) είτε ένα γλυκό αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Εισιτήρια για συναυλίες, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις είναι και αυτά έξυπνα δώρα.
Αποφυγή σπατάλης
Κάθε χρόνο περίπου 50.000 δέντρα κόβονται για να παραχθούν περισσότερο από 365.000 χιλιόμετρα χαρτιού περιτυλίγματος που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και όμορφα, τα περισσότερα χαρτιά περιτυλίγματος περιέχουν πλαστικό, επομένως δεν ανακυκλώνονται. Ένα απλό κόλπο για να καταλάβετε εάν το χαρτί περιτυλίγματος είναι μόνο χαρτί, τσαλακώστε το σε μια μπάλα. Αν παραμείνει σε αυτή τη μορφή μπορεί να ανακυκλωθεί. Επαναχρησιμοποιείστε παλιό χαρτί περιτυλίγματός ή τυλίξτε δώρα σε μια εφημερίδα. Επίσης μια καλή λύση είναι και οι υφασμάτινες σακούλες.
Πώς η ακρίβεια δεν θα «καταπιεί» τα Χριστούγεννα
Βιώσιμο γεύμα
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι και η εποχή της σπατάλης φαγητού. Σύμφωνα με τo Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, περισσότερο από 930 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάχτηκαν το 2019 και το 60% προήλθε από ιδιωτικά νοικοκυριά. Εάν σκεφτείτε εκ των προτέρων πόσα άτομα θα είστε και πόσες μερίδες θα χρειαστείτε, μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα το γεύμα σας και να γλυτώσετε χρήματα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Προτιμήστε χορτοφαγικά φαγητά αν μπορείτε, ώστε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα του χριστουγεννιάτικου δείπνου σας. Ειδάλλως προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα κρέατος και προσέξτε ποιο τύπου κρέατος θα χρησιμοποιήσετε. Ψωνίζοντας από τα καταστήματα της γειτονιάς σας, μειώνετε τις εκπομπές ρύπων. Το ίδιο ισχύει για όλο τον χρόνο φυσικά.
Χριστουγεννιάτικος φωτισμός φιλικός προς το περιβάλλον
Είναι γεγονός πως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και δη τα φωτάκια προσφέρουν μια όμορφη νότα ζεστασιάς στο σπίτι αυτές τις μέρες. Τα φώτα LED αποτελούν την οικολογική εναλλακτική, η οποία είναι πιο οικονομική, αλλά και πιο αποδοτική ενεργειακά, πιο ασφαλής και πιο ανθεκτική. Παλιά στολίδια μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιούνται, αλλά αν επιθυμείτε να ανανεώσετε το δέντρο σας μπορείτε να κατασκευάσετε μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους σας στολίδια δέντρων από οποιοδήποτε υλικό ή να προμηθευτείτε μεταχειρισμένα ή κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα ή βιώσιμα υλικά.
Πλαστικό ή αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι τελικά πιο βιώσιμο. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η αγορά ενός τεχνητού δέντρου έχει νόημα μόνο εάν θα χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ η WWF προτείνει να αγοράσετε ένα δέντρο πιστοποιημένο από την FSC ώστε να είστε σίγουροι πως το δέντρο μετά θα υποβληθεί σε επεξεργασία. Υπάρχουν όμως και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως ο αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών ενοικίασης δέντρων, τα οποία μπαίνουν σε γλάστρα και ξαναφυτεύονται μετά τα Χριστούγεννα.
Τζένιφερ Κόλλινς
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»