
Ο ιθύνων νους πίσω από τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH – Moët Hennessy Louis Vuitton – είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η προσωπική περιουσία του Μπερνάρ Αρνό υπολογίζεται πλέον σε 163 δισ. δολάρια και ξεπερνά αυτή του ιδρυτή της Tesla, Ιλον Μασκ, η οποία εκτιμάται σε 156 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ο Αρνό κατέκτησε την πρωτιά μετά την πτώση των μετοχών της Tesla, η οποία έπληξε τον Μασκ. Ο τελευταίος έχει δει φέτος την προσωπική του περιουσία να υποχωρεί λογιστικά κατά 114 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του Αρνό έχει μειωθεί κατά 15 δισ. δολάρια λόγω συνθηκών της αγοράς.
Ο «λύκος» της Louis Vuitton αποκαθήλωσε τον Μασκ – Γιατί δεν μπορεί να «πανηγυρίσει»
Ο γάλλος κροίσος είχε ξεπεράσει ξανά για λίγο τον Mασκ πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, προτού ο επικεφαλής της Tesla ανακτήσει την πρώτη θέση. Ο Μασκ έχει πουλήσει από τον Απρίλιο μετοχές της Tesla αξίας περίπου 20 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter. Επίσης, η αγοραία αξία των μετοχών της Tesla έχει δεχθεί ακόμη πίεση εν μέρει ως αποτέλεσμα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία του γαλλικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων εκτινασσόταν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 66 δισ. ευρώ ή 70 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ράλι που έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ισχυρά κέρδη για τη LVMH.

Οπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon.com Inc. και Apple Inc. στις ΗΠΑ, έτσι οι εταιρείες πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν βοηθήσει τους δείκτες μετοχών να ενισχυθούν και να προσελκύσουν πιστούς από τον κόσμο των επενδύσεων. Σε αντίθεση με τις Big Tech, ωστόσο, οι εταιρείες μόδας και κοσμημάτων έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τα φετινά προβλήματα των αγορών, βοηθούμενοι από τη δύναμη των εμπορικών σημάτων τους και την αισιοδοξία για την αναζωπύρωση της ζήτησης ειδικά στην Κίνα, όπως δείχνουν στοιχεία του Μπλούμπεργκ.
Η LVMH έχει λάβει ώθηση όλο το δεύτερο φετινό εξάμηνο από την αργή αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης της Κίνας και οι αναλυτές βλέπουν περισσότερα κέρδη το επόμενο έτος, λόγω της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτή τη βασική αγορά.
Από το 2009 όταν η LVMH είχε δεχτεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μετοχές της έχουν παρουσιάσει απόδοση περίπου 2.300% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.
Ο Αρνό είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και θεωρείται μεταξύ άλλων ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Ο ίδιος αρχικά πήρε πτυχίο μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Παρισιού (École Polytechnique). Το 1971 ανέλαβε τα ηνία της κατασκευαστικής εταιρείας του πατέρα του, της Ferret-Savinel και στη συνέχεια στράφηκε σε επενδύσεις σε ακίνητα. Επειτα, επένδυσε μαζί με άλλους συνεργάτες του 80 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσουν τη χρεοκοπημένη Boussac Saint-Frères, η οποία είχε τον έλεγχο της Christian Dior. Στη συνέχεια επένδυσε στην ήδη υπάρχουσα εταιρεία LVMH και απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό σε αυτή συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις εξαγορές εταιρειών όπως οι Christian Lacroix, Givenchy και Kenzo.
Εχει επίσης πραγματοποιήσει και δυναμική επέκταση στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Με την κίνηση αυτή ο γαλλικός όμιλος φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στα ΜΜΕ, αλλά και μεγαλύτερη πολιτική επιρροή γενικώς, όπως σχολίαζε το Bloomberg. Το 2020 επίσης έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής αλυσίδας κοσμημάτων Tiffany.


Latest News

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Δασμοί Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης λέει η Λαγκάρντ
Η Λάγκαρντ εκτιμά ότι είναι η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.