Ο ιθύνων νους πίσω από τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH – Moët Hennessy Louis Vuitton – είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η προσωπική περιουσία του Μπερνάρ Αρνό υπολογίζεται πλέον σε 163 δισ. δολάρια και ξεπερνά αυτή του ιδρυτή της Tesla, Ιλον Μασκ, η οποία εκτιμάται σε 156 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ο Αρνό κατέκτησε την πρωτιά μετά την πτώση των μετοχών της Tesla, η οποία έπληξε τον Μασκ. Ο τελευταίος έχει δει φέτος την προσωπική του περιουσία να υποχωρεί λογιστικά κατά 114 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του Αρνό έχει μειωθεί κατά 15 δισ. δολάρια λόγω συνθηκών της αγοράς.
Ο «λύκος» της Louis Vuitton αποκαθήλωσε τον Μασκ – Γιατί δεν μπορεί να «πανηγυρίσει»
Ο γάλλος κροίσος είχε ξεπεράσει ξανά για λίγο τον Mασκ πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, προτού ο επικεφαλής της Tesla ανακτήσει την πρώτη θέση. Ο Μασκ έχει πουλήσει από τον Απρίλιο μετοχές της Tesla αξίας περίπου 20 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter. Επίσης, η αγοραία αξία των μετοχών της Tesla έχει δεχθεί ακόμη πίεση εν μέρει ως αποτέλεσμα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία του γαλλικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων εκτινασσόταν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 66 δισ. ευρώ ή 70 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ράλι που έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ισχυρά κέρδη για τη LVMH.
Οπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon.com Inc. και Apple Inc. στις ΗΠΑ, έτσι οι εταιρείες πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν βοηθήσει τους δείκτες μετοχών να ενισχυθούν και να προσελκύσουν πιστούς από τον κόσμο των επενδύσεων. Σε αντίθεση με τις Big Tech, ωστόσο, οι εταιρείες μόδας και κοσμημάτων έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τα φετινά προβλήματα των αγορών, βοηθούμενοι από τη δύναμη των εμπορικών σημάτων τους και την αισιοδοξία για την αναζωπύρωση της ζήτησης ειδικά στην Κίνα, όπως δείχνουν στοιχεία του Μπλούμπεργκ.
Η LVMH έχει λάβει ώθηση όλο το δεύτερο φετινό εξάμηνο από την αργή αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης της Κίνας και οι αναλυτές βλέπουν περισσότερα κέρδη το επόμενο έτος, λόγω της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτή τη βασική αγορά.
Από το 2009 όταν η LVMH είχε δεχτεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μετοχές της έχουν παρουσιάσει απόδοση περίπου 2.300% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.
Ο Αρνό είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και θεωρείται μεταξύ άλλων ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Ο ίδιος αρχικά πήρε πτυχίο μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Παρισιού (École Polytechnique). Το 1971 ανέλαβε τα ηνία της κατασκευαστικής εταιρείας του πατέρα του, της Ferret-Savinel και στη συνέχεια στράφηκε σε επενδύσεις σε ακίνητα. Επειτα, επένδυσε μαζί με άλλους συνεργάτες του 80 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσουν τη χρεοκοπημένη Boussac Saint-Frères, η οποία είχε τον έλεγχο της Christian Dior. Στη συνέχεια επένδυσε στην ήδη υπάρχουσα εταιρεία LVMH και απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό σε αυτή συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις εξαγορές εταιρειών όπως οι Christian Lacroix, Givenchy και Kenzo.
Εχει επίσης πραγματοποιήσει και δυναμική επέκταση στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Με την κίνηση αυτή ο γαλλικός όμιλος φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στα ΜΜΕ, αλλά και μεγαλύτερη πολιτική επιρροή γενικώς, όπως σχολίαζε το Bloomberg. Το 2020 επίσης έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής αλυσίδας κοσμημάτων Tiffany.
Latest News
Πού πάνε τα λεφτά που απομένουν από τις δωρεές μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τι γίνεται με τα χρήματα που απομένουν στα funds των υποψηφίων μετά τις εκλογές
Αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή της εμπλοκής του Μασκ στην πολιτική
Ο Ίλον Μασκ σχεδιάζει να παραμείνει σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024.
Η εντυπωσιακή επιστροφή του Orient Express
Καθώς οι εξαιρετικά πλούσιοι εγκαταλείπουν τις αγορές πολυτελείας υπέρ των ταξιδιών το Orient Express ετοιμάζεται για θρυλικό comeback
Η Michelin κλείνει ακόμα δύο εργοστάσια στη Γαλλία
«Στον αέρα» 1.254 εργαζόμενοι της Michelin που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις - Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης λόγω ανταγωνισμού της Ασίας
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία - Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Η απομάκρυνση από τον Όλαφ Σολτς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δίνει νέα διάσταση στην κυβερνητική κρίση στη Γερμανία
Από τη Meta και τη Ray-Ban, στη Moncler και τη Burberry - Νέες εξαγορές στην πολυτέλεια
Τα σενάρια εξαγορών στην πολυτέλεια πυροδότησαν συζητήσεις και φρενίτιδα στις αγορές που έδωσαν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών
Πλήγμα από την... κάλπη για Uber-Lyft - Ανοιξε η πόρτα του συνδικαλισμού στη Μασαχουσέτη
Οι οδηγοί των Uber - Lyft και των άλλων πλατφορμών μετακίνησης θα μπορούν να συνδικαλιστούν και να διεκδικούν όπως οι υπάλληλοι
Στην... πρέσα η RWE - Ακτιβιστικό fund την πιέζει για επαναγορά μετοχών
Το ακτιβιστικό επενδυτικό ταμείο Elliott Investment Management έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μετοχικό πακέτο στη γερμανική RWE
Συγχαρητήρια Μπέζος στον Τραμπ για την «εξαιρετική πολιτική επιστροφή»
O Μπέζος ευχήθηκε στον Τραμπ «κάθε επιτυχία στην ηγεσία και την ένωση της Αμερικής που όλοι αγαπάμε»