Αυτή την περίοδο – έτυχε προεκλογική – ωριμάζουν και βγαίνουν στον αέρα πολλά προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά τρέχουν και πολλές δράσεις του σταθερού εθνικού επενδυτικού εργαλείου, που δεν είναι άλλο από τον αναπτυξιακό νόμο. Αυτό είναι καλό και όχι συνηθισμένο για προεκλογική περίοδο.

Eνα από τα προγράμματα αυτά, αφορά επενδύσεις στον τουρισμό. Στον τομέα που οι πολιτικοί μας αποκαλούν με στόμφο τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Επί της ουσίας πρόκειται για την πιο σημαντική μορφή περιφερειακής ανάπτυξης και διάχυσης του πλούτου σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Για αυτό το τουριστικό πρόγραμμα που μιλάμε, πολλοί ξενοδόχοι ή υποψήφιοι ξενοδόχοι κρατούσαν εδώ και χρόνο τα λεφτά που είχαν για επένδυση με στόχο να υπαχθούν στις διατάξεις του. Aφησαν πίσω άλλες δουλειές και κράτησαν χρήματα έξω από την οικονομία, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα.

Το πρόγραμμα «έσπασε» κάθε ρεκόρ συμμετοχής. 562 επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν στο καθεστώς «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» του νέου αναπτυξιακού νόμου. Δικαίως έχουν κάθε λόγο λοιπόν να πανηγυρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί Αδ. Γεωργιάδης και Ν. Παπαθανάσης. Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ξεπέρασε σε μόλις τρεις μήνες το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που τα κεφάλαια που διαθέτει το εν λόγω καθεστώς είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε το 10% των σχεδίων.

Επιπλέον, τα κριτήρια ένταξης πριμοδοτούν περισσότερο τα πολύ μικρά σχέδια τα οποία είναι κατά κανόνα τα λιγότερο βιώσιμα, καθώς και τα πολύ μεγάλα, χωρίς δανειακές ανάγκες, που ούτως ή άλλως όμως θα υλοποιούνταν λόγω του μεγέθους των επιχειρηματιών.

Παράλληλα, οι πολλοί αποκλεισμένοι συμμετέχοντες επισημαίνουν ότι μπήκαν προϋποθέσεις που είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα των περισσότερων ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Δηλαδή, η μεγάλη πλειονότητα των υποψήφιων επενδυτών φτάνουν στην πηγή αλλά νερό δεν θα πιούν.

Και το θέμα είναι τι λέμε σε επενδυτές που είναι αποφασισμένοι να πάρουν πάνω τους δουλειές που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Παρκάρετε τα λεφτά σας κάπου αλλού ή περιμένετε να αυξήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια, γιατί δεν έχουμε περιθώριο απώλειας ούτε ενός ευρώ επένδυσης, σε οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας. Προσέξτε μας έλειψαν επί μια δεκαετία επενδύσεις άνω των 100 δισ. και τώρα που ζέστανε το κλίμα έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε έστω και ένα ευρώ να φύγει προς άλλες κατευθύνσεις;

Με την προσαρμοστικότητα που αποδεικνύει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρώ δεδομένη μια γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, συνοδευόμενη από την τροποποίηση των κριτηρίων ώστε να υλοποιηθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

Μιλάμε για ζεστό χρήμα που θα πέσει άμεσα στην αγορά, σε έναν κλάδο που έχει μεγάλη ανάγκη για νέες σύγχρονες υποδομές προκειμένου να καλύψει την αυξημένη τουριστική ζήτηση και κυρίως να ανταποκριθεί στο αίτημα για προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Γιατί εν τέλει εκεί θα κριθεί η επιτυχία του νέου αναπτυξιακού νόμου, στο οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει και στο κατά πόσο θα καταφέρει να κινητοποιήσει γρήγορα σημαντικές επενδύσεις.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Η οικονομία της νύχτας
Opinion |

Η οικονομία της νύχτας

Πριν 24 χρόνια ακριβώς, ο ΟΤ, σε ειδικό αφιέρωμά του είχε επισημάνει και καταγράψει τις ανερχόμενες διαστάσεις ενός φαινομένου οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο σήμερα επαληθεύεται, κατά τρόπο δραματικό και επικίνδυνο από πολλές πλευρές