
Το 2022, κάλλιστα θα μπορούσε να αναφέρεται και ως έτος Μασκ. Είναι το πρόσωπο που με την εξαγορά του Τwitter στα τέλη Οκτωβρίου, συζητήθηκε περισσότερο από τον καθένα φέτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τους μισούς πρόκειται για μια ιδιοφυΐα, από αυτές που βγαίνουν μια φορά στα 30 και βάλε χρόνια. Για τους άλλους μισούς είναι ένας εκκεντρικός δισσεκατομυριούχος που νοιάζεται μόνο για το κέρδος και την φήμη του, μη διστάζοντας να απολύσει χιλιάδες προσωπικό από τις περίσσοτερες εταιρείες του με αποκορύφωση το κύμα μαζικών εκδιώξεων από το Τwitter.
Μπερνάρ Αρνό: Ο «λύκος» της Louis Vuitton αποκαθήλωσε τον Μασκ – Γιατί δεν μπορεί να «πανηγυρίσει»
Το γεγονός της χρονιάς
Τι θα θυμόμαστε από το 2022?
Σίγουρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την ενεργειακή κρίση-επακόλουθο του πολέμου-, τον υψηλό πληθωρισμό, την νομισματική σύσφιγξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και….την εξαγορά του Τwitter από τον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων.
Μπερνάρ Αρνό: Ο «λύκος» της Louis Vuitton αποκαθήλωσε τον Μασκ – Γιατί δεν μπορεί να «πανηγυρίσει»
Τα πρώτα του βήματα
Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, ο Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, εκθρονίζοντας τoν διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος, πριν του «πάρει την πρωτιά» ο Μπερνάρ Αρνό της Louis Vuitton.
Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησε.
Γεννήθηκε στην Πρετόρια το 1971, με τους γονείς του να είναι η Μάγιε Χάλντεμαν, μοντέλο από τον Καναδά και ο Έλον Μασκ, Νοτιοαφρικανός ηλεκτρολόγος και μηχανολόγος μηχανικός. Έχει δύο αδέλφια, τον Κίμπαλ και την Τόσκα. Οι γονείς του χώρισαν το 1980 και έκτοτε ο Μασκ ζούσε περισσότερο με τον πατέρα του στη Νότια Αφρική. Στα 12 του έμαθε μόνος του προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πούλησε τον κώδικα που έγραψε για ένα παιχνίδι που είχε φτιάξει ο ίδιος έναντι 500 δολαρίων.
Το 1989 μετακόμισε στον Καναδά, όπου και απέκτησε την καναδική υπηκοότητα λόγω της μητέρας του.Σπούδασε αρχικά στο πανεπιστήμιο Κουίνς στο Οντάριο και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ και απέκτησε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών στη Σχολή Ουάρτον του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1995 μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να ξεκινήσει το διδακτορικό του στην Εφαρμοσμένη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο πολύ σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του ώστε να αφοσιωθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην τεχνολογιά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εταιρείες που «ζαλίζουν»
Ο Μασκ πέραν από ιδιοκτήτης του Τwitter, είναι ο CEO της εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας SpaceX – μέσω της οποίας έχει βάλει ως στόχο την μετοίκηση στον πλανήτη Άρη-της οποίας είναι ταυτόχρονα ιδρυτής. Κατέχει την διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και είναι πρόεδρος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity. Επιπλέον έχει ιδρύσει την εταιρείας Neuralink, που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την εταιρεία συστημάτων διάνοιξης σηράγγων «The Boring Company».
Παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα
Ο Μασκ παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο το 2000 και χώρισε το 2008, έχοντας αποκτήσει μαζί της 6 γιους.
Το 2010 παντρεύτηκε τη δεύτερη του σύζυγο η οποία αποτελεί και τον τρίτο γάμο του Μασκ, καθώς μετά το διαζύγιο τους το 2012, ξαναπαντρεύτηκαν το 2013.
Λίγα πράγματα για τον εαυτό του
Στις 8 Μαΐου 2021, αποκάλυψε πως πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ.
Δηλώνει άθεος, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι επιστήμη και θρησκεία δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Πιστεύει στην εξωγήινη ζωή, χωρίς ωστόσο να να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν άλλοι νοήμοντες οργανισμοί.
Σπάει τζάμια και κοιμάται στο πάτωμα
Το 2019, στην παρουσίαση του ηλεκτρικού Cybertruck, o Mask είχε υποστηρίξει ότι τα τζάμια δεν σπάνε, προκαλώντας τον σχεδιαστή του μοντέλου, φον Χολσχάουζεν, να προσπαθήσει να τα σπάσει με μια μεταλλική μπάλα…και αυτός πράγματι τα έσπασε.
Η αντίδραση του ήταν μοναδική, όταν γυρίζοντας προς τον φον Χολσχάουζεν,ψέλλισε «ωχ…το χτύπημα ήταν πιο δυνατό από ότι έπρεπε».
Μία δέυτερη αξέχαστη στιγμή, ήταν η δήλωση του ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον μέχρι πρότινος πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κοιμάται στο πάτωμα του γραφείου του.
Αυτός είναι ο Ίλον Μασκ. Αγαπητός σε κάποιους, μισητός σε κάποιους άλλους. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι αυθεντικός.
Σε κάθε περίπτωση θα μας απασχολεί πολύ συχνά και τα επόμενα χρόνια.
Και αν θα θέλαμε να μπούμε και λίγο στο μυαλό του, είμαστε σίγουροι ότι το 2023 θα θέλει να τον ξαναβρεί στην πρώτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.
Και πιθανότατα θα το πετύχει.


Latest News

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta