Διαστάσεις γεωστρατηγικής σημασίας αποκτά το deal της ΔΕΗ με την Enel για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού στη Ρουμανία.
Εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ να διεκδικήσει τα assets των Ιταλών στη βαλκανική χώρα δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας αλλά και τη δημόσια εταιρεία.
ΔΕΗ: Εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»
Μεγαλώνει η ΔΕΗ
Η δημόσια εταιρεία πιο ισχυρή από πριν με ρευστότητα της τάξης του 1,5 δις. ευρώ που απέκτησε μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πέρυσι, μεγαλώνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα assets της Enel στη βαλκανική χώρα αντιστοιχούν με τα τρία τέταρτα της σημερινής ΔΕΗ.
Αρκεί να αναφερθεί πως ο αριθμός των πελατών των εταιρειών ενέργειας στη Ρουμανία υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια, ενώ στα περίπου 5 εκατομμύρια είναι οι καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ στην Ελλάδα.
ΔΕΗ και Enel, βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στη Ρουμανία.
Τα ατού
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και αναλυτές, αν επιτευχθεί συμφωνία τότε αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι της ΔΕΗ, το ελληνικό δημόσιο και συνολικά η χώρα θα βγουν κερδισμένοι στα εξής:
1. Ισχυρή γεωστρατηγική παρουσία της Ελλάδας σε μία χώρα των Βαλκανίων που γειτνιάζει με την Κεντρική Ευρώπη. Η είσοδος της ΔΕΗ εξυπηρετεί και τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής οικονομίας.
2. Μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της ελληνικής εταιρείας καθώς περιέρχονται στην ιδιοκτησία της (η ΔΕΗ αν ολοκληρωθεί η εξαγορά αποκτά και το μάνατζμεντ των εταιρειών) περιουσιακά στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 με 1,3 δις. ευρώ.
3. Δυναμική τοποθέτηση της ΔΕΗ αλλά και της χώρας στον λεγόμενο Νότιο ενεργειακό Διάδρομο. Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως και οι αγωγοί φυσικού αερίου. Η μεταφορά ποσοτήτων ενέργειας είτε σε ηλεκτρικό ρεύμα είτε σε φυσικό αέριο από πηγές μέσω της χώρας μας προς τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης είναι κρίσιμης σημασίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο.
4. Η ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία έχει μεγάλες προοπτικές. Η ΔΕΗ αποκτά έτοιμα έργα ισχύος σχεδόν 600 Μεγαβάτ με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικότερο καλάθι τιμών ρεύματος για τους πελάτες της είτε στη Ρουμανία είτε στην Ελλάδα.
Τα assets
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει τα πλειοψηφικά ποσοστά του δημοσίου της Ρουμανίας σε εταιρείες της Enel. Πρόκειται για τις τρεις εταιρείες δικτύου διανομής μήκους 130.000 χλμ:
1. E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
2. E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας
3. E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η εξαγορά των δύο κορυφαίων παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου που είναι η Enel Energie και Enel Muntenia. Όπως επίσης και η Enel X η οποία παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης.
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η απόκτηση των 13 σε λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW, που ανήκουν στην Enel Green Power.
Latest News
Στα 50 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο - Κάτω από 60% η πληρότητα στις αποθήκες
Οι εξαγγελίες Τραμπ πλήττουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Με ταχύτατους ρυθμούς αδειάζουν οι αποθήκες στην ΕΕ
Πατήθηκε το κουμπί για τον διαγωνισμό της Chevron - Το roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η αδειοδότηση για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες ξεκινά, ανακοίνωσε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος - Τα βήματα για τον διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησε η Chevron
Σκυλακάκης: Ξεκινά η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες
Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης για υδρογονάνθρακες και Εξοικονομώ
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική