Τα βασικά προβλήματα των πολιτών και η κυβέρνηση
Το να αναλύεις τις δημοσκοπήσεις με βάση τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, είναι σα να κάνεις μια τρύπα στο νερό. Και ουσιαστικά τροφοδοτείς και τα σενάρια περί στημένων γκάλοπ.
Γι’ αυτό δεν έχει καμιά αξία να πανηγυρίζουν οι της ΝΔ με τη διαφορά άνω των 8 μονάδων που έδωσε νέα δημοσκόπηση της Marc. Γιατί ούτε αυτή είναι η πραγματική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και γνωρίζουμε τις ανατροπές μέχρι τις εκλογές.
Ενδιαφέρον έχουν, όμως, τα ποιοτικά στοιχεία, όπως τα προβλήματα που βλέπουν ως βασικότερα οι Ελληνες.
Συγκεκριμένα, πρώτο και με διαφορά είναι αυτό της ακρίβειας, (81,3%), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά (41%) και η εγκληματικότητα (38%). Ο πόλεμος στην Ουκρανία απασχολεί κατά 22,2% ενώ το θέμα της Εύας Καϊλή συγκεντρώνει 9,5%. Οι παρακολουθήσεις βρίσκονται στο 16,2%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι για άλλη μια φορά ο κόσμος θα πάει στις κάλπες περισσότερο με το πώς αισθάνεται την τσέπη και με το πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και η εγκληματικότητα.
Σε κάποια θέματα κυριαρχεί η ΝΔ, σε άλλα έχει σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα η βοήθεια στους πολίτες με την επιδότηση στο ρεύμα ή με τα διάφορα pass είναι ικανοποιητική για πολλούς, αλλά όχι σε σημείο που να δώσει απόλυτη κυριαρχία στην κυβέρνηση.
Το market pass για παράδειγμα, ένα μέτρο με το οποίο αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός, έχει μοιρασμένες απόψεις. Περίπου 48%-49% το κρίνει θετικά και άλλο τόσο λέει ότι δεν θα βοηθήσει και πολύ.
Η εξωτερική πολιτική «αρέσει»
Η κυβέρνηση βλέπει που εστιάζουν οι πολίτες και δρα αναλόγως. Δίνει χρήμα, έστω και… ψίχουλα που λέει η αντιπολίτευση και παίζει και το χαρτί των ελληνοτουρκικών και λοιπών θεμάτων με πυγμή που «αρέσει» στον κόσμο.
Διότι αν ρωτήσεις τους πολίτες τι λένε για την ενίσχυση της άμυνας με αεροσκάφη και κορβέτες κ.λπ., θα πουν μπράβο στην κυβέρνηση, έστω κι αν αυτό αποστερεί από τους ίδιους… βούτυρο για να αγοραστούν κανόνια.
Ή αν τους πεις τι γνώμη έχουν για την επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρο θα χειροκροτήσουν, ακόμη κι αν έγινε για το θεαθήναι κι όχι για την ουσία που καίει τις μειονότητες εκεί.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχει μπροστά της η ΝΔ είναι η ασφάλεια, όπου όπως έχουμε τονίζει, υπάρχει ζήτημα. Η διαχείριση είναι κακή, το υπουργείο στην Κατεχάκη απλά έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής δελτίων τύπου υπέρ του υπουργού ή της Αστυνομίας, την ώρα που το έγκλημα οργιάζει. Και στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι στον τομέα αυτό, προνομιακό πεδίο τους άλλωστε, δεν γίνεται η δουλειά που πρέπει. Και ίσως να… τραβήξουν αυτιά, όπως έλεγε στη στήλη «γαλάζιο» στέλεχος.
Τι περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία τις υποκλοπές αν και είναι χαμηλά στο ενδιαφέρον του κόσμου, αυτό είναι ένα ερώτημα. Ενδεχομένως να πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι το μείζον για τη Δημοκρατία θέμα, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποσυνθέτει το μεταρρυθμιστικό και κεντρώο προφίλ του Κ. Μητσοτάκη. Και ίσως να έχουν δίκιο, όμως, αυτά θα κριθούν στην κάλπη.
Όμως, το έλλειμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της οικονομίας και το πρόγραμμά της που δεν περνάει στον κόσμο και δεν διαχέεται στην κοινωνία, είναι μεγάλο. Και ίσως μετρήσει πολύ. Γιατί αν οι εκλογές κριθούν από την τσέπη μας τότε θα πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξουν ένα αξιόπιστο και κοστολογημένο πρόγραμμα κι όχι να ρίχνουν προτάσεις «ξαναζεσταμένες» και κυρίως χωρίς κανείς να μπορεί με σιγουριά να πει πώς θα χρημαδοτηθούν.
Θα έχουμε εκπλήξεις με το ξενοδοχείο Coco – Mat
Τι μαθαίνουμε για το περίφημο ξενοδοχείο Coco – mat του Πολ Ευμορφίδη; Ότι είναι δύσκολο να κατεδαφιστούν οι δύο όροφοι για τους οποίους τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι είναι παράνομοι και πρέπει να γκρεμιστούν;
Και τα υπέρογκα πρόστιμα των 4,7 εκατ. ευρώ και 2,3 εκατ. για κάθε χρόνο διατήρησης θα εισπραχθούν;
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι το να γκρεμίσεις δύο ορόφους από ένα ξενοδοχείο δεν είναι καθόλου εύκολο. Ειδικοί μας είπαν ότι πρέπει να στηθεί ένας τεράστιος γερανός στο δρόμο, ο οποίος θα κλείσει για καιρό. Ότι θα κόβεται κομμάτι – κομμάτι κάθε όροφος και θα κατεβαίνουν τα κομμάτια από τον γερανό και θα μπαίνουν σε μεγάλα φορτηγά.
Μια υπόθεση και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Κάποιες εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να το κάνουν, αλλά ακόμη δεν έχουν προκύψει τελικές διαδικασίες.
Μαθαίνουμε, όμως, ότι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου δεν θα παραδώσουν αμαχητί τα όπλα. Εκτισαν με βάση υπογεγραμμένα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους. Χαρτιά που έδιναν το πράσινο φως να φτιάξουν τους παραπάνω ορόφους που κρύβουν την Ακρόπολη. Και οι παραπάνω όροφοι δόθηκαν ως «μπόνους» επειδή φτιάχτηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ενεργειακές κλάσεις.
Αν λοιπόν η κατεδάφιση προχωρήσει, δεν θα εγείρουν θέμα αποζημιώσεων οι ξενοδόχοι; Δεν θα διεκδικήσουν εκατομμύρια από το κράτος που τους επέτρεψε να κτίσουν ορόφους;
Δεν θα υπολογίσουν τα διαφυγόντα κέρδη από τα δωμάτια που θα χάσουν και τους πελάτες που δεν θα έχουν για πολλά χρόνια;
Φαίνεται ότι τα μπερδέματα είναι πολλά και τα… ξεμπερδέματα πολύ δύσκολα.
To οξύμωρο των Ελλήνων
Πραγματικά, αν το καλοσκεφτεί κάποιος, η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Την ίδια στιγμή που η πολιτεία μοιράζει Market Pass σε 8,5 εκατ. Ελληνες, άρα θεωρεί ότι πρέπει να τους βοηθήσει να αγοράσουν τρόφιμά δίνοντάς τους 650 εκατ. ευρώ, τις ημέρες των Χριστουγέννων η εικόνα για την Ελλάδα είναι άλλη.
Όταν οι τουριστικοί προορισμοί έχουν πληρότητα 100%, ποιοι πάνε εκεί; Ελληνες που θα πάρουν και το πάσο για τα τρόφιμα δεν πάνε;
Όταν η Αθήνα έχει βουλιάξει τις περασμένες ημέρες από κόσμο που θα πάρει market pass, αυτό δεν είναι οξύμωρο;
Ή μήπως δεν είναι περίεργο ότι δεν πέφτει καρφίτσα στα νυκτερινά κέντρα ή στα εστιατόρια από πελάτες – καταναλωτές που ζητούν συνεχώς στήριξη από το κράτος για να τα βγάλουν πέρα;
Για του λόγου το αληθές, μιλώντας ειδικοί στο ΑΠΕ αναφέρουν ότι οι Έλληνες θα κινηθούν ουσιαστικά σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς και ειδικότερα, προς Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Τρία Πέντε Πηγάδια, στη Δράμα, στα Τρίκαλα, στο Σέλι, στην Λίμνη Πλαστήρα, στα Μετέωρα, στο Πήλιο στο Περτούλι και στην Ελάτη.
Την ίδια στιγμή την τιμητική της θα έχει στην Στερεά Ελλάδα η Αράχοβα, στην οποία ήδη η πληρότητα είναι στο ζενίθ και η αναζήτηση καταλύματος την τελευταία στιγμή δύσκολη. Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο, θα κινηθούν με πολύ υψηλή πληρότητα, οι ορεινές περιοχές της, όπως είναι ο Ταΰγετος και Πάρνωνας, ενώ με τη σειρά της και η Μονεμβασία εδώ και μέρες έχει φτάσει στο όριο της πληρότητας της.
Όμως, σημαντική μερίδα Ελλήνων ταξιδιωτών θα κινηθούν και εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το Ροβανιέμι για μια ακόμη χρονιά θα γίνει πόλος έλξης Ελλήνων ταξιδιωτών, όπως επίσης, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη, το Μόναχο, η Βουδαπέστη, η Σόφια, το Βελιγράδι η Ρώμη και η Φλωρεντία. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι κάθε χρόνο τα τουριστικά πακέτα που εκδίδονται από τα εν Ελλάδι τουριστικά γραφεία ξεπερνάνε τα 500.000.
Η πλειονότητα των εν λόγω τουριστικών πακέτων, αφορά προφανώς την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά δεν είναι και αμελητέα αυτά που αφορούν την φετινή εορταστική περίοδο. Ειδικά δε για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς υπολογίζονται σε κάποιες χιλιάδες τουριστικά πακέτα.
Πέραν των παραπάνω δημοφιλών προορισμών, κάποιες δεκάδες Ελλήνων ταξιδιωτών, που δεν έκαναν διακοπές το καλοκαίρι, θα κινηθούν προς Ντουμπάι, Μαρόκο, Αραβικά Εμιράτα Τουρκία, Ινδία, Λατινική Αμερική, Καναδά και Αμερική.
Η Γερμανία μοιράζει χρήμα
Πρόσφατα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ δηλαδή ζήτησε από την κυβέρνηση, επιδότηση στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» της ενεργειακής αναβάθμισης των ενοικιαζόμενων κατοικιών με τους ίδιους όρους όπως και των ιδιοκατοικούμενων.
Ζήτησε επίσης, επιστροφή του 40% του κόστους των υλικών, και όχι μόνον των εργασιών, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχουσών κατοικιών, εφόσον διατεθούν αποκλειστικά για χρήση τους ως κύρια κατοικία ιδιοκτητών ή ενοικιαστών και όχι για βραχυχρόνια μίσθωση ή άλλες χρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι ενώ η ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει αυξητική τάση, η προσφορά μειώνεται καθώς τα παλιά μη ανακαινισμένα διαμερίσματα βγαίνουν εκτός αγοράς ενώ ταυτόχρονα δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια προς μίσθωση κατοικίας. Παράλληλα η υψηλή φορολογία εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθιστούν άνευ αντικειμένου και ασύμφορη τη μίσθωση κατοικίας.
Αυτά στην Ελλάδα. Διαβάστε τώρα τι γίνεται στη Γερμανία.
Οι κρατικές επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ φέτος. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών (Bafa) κατέβαλε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 85% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε η αρχή στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Το 2021 είχαν καταβληθεί περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με τις επιδοτήσεις, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν υποστήριξη για την ανακαίνιση του κτιρίου τους που εξοικονομεί μόνιμα το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, χρηματοδοτείται η χρήση νέων συστημάτων θέρμανσης και η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων που χρησιμοποιούν κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν επίσης χρήματα για τη μόνωση εξωτερικών τοίχων και στεγών ή την αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών θυρών.
Εγκρίθηκαν μάλιστα κρατικά κονδύλια ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο – περίπου διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η έγκριση είναι μόνο το πρώτο στάδιο της διαδικασίας: με αυτήν, τα χρήματα προορίζονται για τους αιτούντες και καταβάλλονται μόνο μετά την εφαρμογή και την επιθεώρηση του μέτρου ανακαίνισης. Ο αριθμός των αιτήσεων στο Bafa διπλασιάστηκε επίσης μέσα σε ένα χρόνο και ξεπέρασε τις 740.000.
Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προορίζεται να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού ανακαίνισης και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για τον κτιριακό τομέα. Στόχος είναι το κτιριακό απόθεμα να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2045. Ωστόσο, πολλά κτίρια στη Γερμανία εξακολουθούν να ανακαινίζονται μόνο εν μέρει ή να μην ανακαινίζονται καθόλου.
Στα τέλη Ιουλίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικέντρωσε τις επιδοτήσεις περισσότερο στην ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων αντί για νέες κατασκευές, επειδή αυτό αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην προστασία του κλίματος. Για το 2023 προβλέπεται προϋπολογισμός 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τον Ιανουάριο και μετά, το κόστος των υλικών για τις δικές μας εργασίες θα επιδοτείται και πάλι – μια αντίδραση στην έλλειψη τεχνιτών.
Στο μέλλον, τα μέτρα προστασίας του κλίματος στα νέα κτίρια θα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό μέσω χαμηλότοκων δανείων της KfW. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η νέα κατευθυντήρια γραμμή θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου. Μέχρι τότε, τα νέα κτίρια του επιπέδου απόδοσης 40 με κατηγορία βιωσιμότητας θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται σύμφωνα με τα παλαιά κριτήρια.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»