
Μία νέα καινοτομία ανακοίνωσε ο Ιταλικός Νηογνώμονας RINA που μειώνει την αντίσταση του πλοίου στο νερό και συνακόλουθα και τις εκπομπές αερίων ρύπων. Ειδικότερα, ο RINA ανακοίνωσε την έγκριση επί της αρχής (Approval in Principle -AiP) του πρώτου πολύ μεγάλου δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού (VLCC) που χρησιμοποιεί μια καινοτόμο διάταξη πρόωσης που μειώνει την αντίσταση του πλοίου κατά 5%-10%. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό της ώθησης που δίνει μιας μόνο μεγάλης προπέλας σε δύο μικρότερες. Έτσι μειώνεται το απαιτούμενο βύθισμα (σε συνθήκες έρματος) του πλοίου για την πλήρη βύθιση της προπέλας, κάτι που επιτρέπει τη μείωση του όγκου των δεξαμενών έρματος και, τελικά, των συνολικών διαστάσεων του πλοίου και την απαιτούμενη ισχύ για πρόωση χωρίς όμως να επηρεάζεται η ικανότητα μεταφοράς φορτίου.
RINA: Στηρίζει την κατασκευή bulker με καύσιμο LNG και υδρογόνο
Ταυτόχρονα, το πλοίο θα εκπληρώσει τους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για το 2050 μέσω της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως καυσίμου σε συνδυασμό με το υδρογόνο που παράγεται στο πλοίο. Η γενική συμφωνία πλοίων με καύσιμα LNG/υδρογόνου που αναπτύχθηκε από την Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding (SWS) βασίζεται στο αποτέλεσμα ενός κοινού έργου με τη Marin, τη Διοίκηση της σημαίας Λιβερίας, τη Wärtsilä, την ABB και τη Helbio (θυγατρική της Metacon AB) και τον RINA.
Ο Giosuè Vezzuto, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του RINA, δήλωσε: «Μετά το AiP ενός δεξαμενόπλοιου MR, νωρίτερα φέτος, χρησιμοποιώντας την ίδια λύση για την παραγωγή υδρογόνου επί του σκάφους, αυτό το πλοίο διαθέτει μια νέα προσέγγιση στο σχεδιασμό των VLCC. Αποδεικνύει επίσης ότι η ιδέα της αναμόρφωσης αερίου μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα πλοία, καθώς αυτό το πρώτο AiP για ένα VLCC αποδεικνύει την εφαρμογή του στα μεγαλύτερα πλοία».
Οι στόχοι του ΙΜΟ
Η νέα φιλοσοφία πρόωσης είναι σημαντική γιατί προσφέρει στους πλοιοκτήτες έναν τρόπο να υπερβούν τους στόχους μείωσης του άνθρακα του ΙΜΟ 2050 χρησιμοποιώντας πρακτικά καύσιμα και τεχνολογία που είναι άμεσα διαθέσιμα σήμερα.
Ο σχεδιασμός της πρόωσης βασίζεται στο συνδυασμό του LNG και ενός αναμορφωτή αερίου Helbio που διαχωρίζει τα μόρια LNG σε υδρογόνο και CO2. Στη συνέχεια, το υδρογόνο χρησιμοποιείται απευθείας για να τροφοδοτήσει τις μηχανές εσωτερικής καύσης και τις κυψέλες καυσίμου.
«Μία από τις προκλήσεις για τους πλοιοκτήτες στην επίτευξη των στόχων εκπομπών άνθρακα του ΙΜΟ είναι να γνωρίζουν τι επιφυλάσσει το μέλλον», συνέχισε ο Vezzuto. «Η βιομηχανία εξετάζει πολλές επιλογές χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες και νέα καύσιμα, με στόχο να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας και τις προκύπτουσες εκπομπές CO2 επί του πλοίου. Οι πλοιοκτήτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού καυσίμων και άλλες υποστηρικτικές υποδομές θα είναι διαθέσιμες πριν επενδύσουν σε νέα πλοία. Αυτός ο σχεδιασμός με καύσιμο LNG/υδρογόνο για VLCC είναι σπονδυλωτός και επεκτάσιμος και παρέχει μια πρακτική λύση που μπορεί να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου για να επιτύχει τους ολοένα και πιο αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών και να εξασφαλίσει τη βελτιστοποίηση της επένδυσής τους σε όλη τη φυσική διάρκεια ζωής του σκάφους. Ο σχεδιασμός απαιτεί μόνο ανεφοδιασμό LNG, το οποίο είναι ευρέως διαθέσιμο σήμερα».
Ο κ. Gao Aihua, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης SWS στα ναυπηγεία SWS, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που αποκτήσαμε το πρώτο AiP για ένα VLCC που πληροί τους στόχους του IMO 2050. Επίσης, η μείωση της αντίστασης του πλοίου είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για πλοία αυτού του μεγέθους. προς τον πρωταρχικό στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στο πλοίο, και αυτό καθιστά ακόμη πιο εύκολη τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για την παγκόσμια βιομηχανία και για τη ναυπηγική βιομηχανία στην Κίνα».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία