Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, δείχνοντας κάποια σημάδια ότι μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την εκπνοή του 2022. Η αγορά του Λονδίνου ήταν σε αργία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,6%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 13.995 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,70% στις 6.550 μονάδες.

Wall Street: «Ψυχρό» το κλίμα

Οι αγορές δεν έδειξαν να επηρεάζονται αρνητικά από τη σημαντική άνοδο που σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των 2 ετών της Γερμανίας να φτάνει σε υψηλό 14 ετών. Ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea, απέδωσε στις επιθετικές ομιλίες των μελών της ΕΚΤ κατά την περίοδο των διακοπών για την ανοδική κίνηση των αποδόσεων.

Η άνοδος των αποδόσεων αποδόθηκε επίσης και στις δηλώσεις του μέλους Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν σε «περιοριστικό έδαφος» για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο. Η ίδια τόνισε ότι ο κίνδυνος μιας πολιτικής υπερβολικής αντίδρασης της ΕΚΤ «εξακολουθεί να είναι περιορισμένος, καθώς τα πραγματικά επιτόκια είναι ακόμη πολύ χαμηλά».

Χωρίς σημαντικούς καταλύτες

Κατά τα άλλα, δίχως σημαντικούς καταλύτες, λόγω της εορταστικής περίοδου, οι αγορές βρίσκονται αυτήν την εβδομάδα σε διαδικασία τελευταίων προσαρμογών, έχοντας κατά νου ότι μπορεί και να υπάρξει ένα μίνι ράλι βελτίωσης των αποτιμήσεων, γνωστό και ως santa rally, που οριοθετείται στις τελευταίες ημέρες ενός έτους. Βέβαια, για να ανατραπεί το αρνητικό πρόσημο του έτους χρειάζεται να γίνει υπερπροσπάθεια, με τους μακροπρόθεσμους καταλύτες να μην υποστηρίζουν αυτό το σενάριο.

Από την αρχή του έτους, ο CAC 40 χάνει 8%, ο DAX υποχωρεί κατά 11,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κάνει τη διαφορά και οδεύει προς ένα θετικό κλείσιμο, μέχρι τώρα της τάξεως του 1,20%.

Πάντως σήμερα, η μεγάλη παγκόσμια είδηση ήρθε από την Κίνα, καθώς οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι απαιτήσεις καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στη χώρα θα καταργηθούν στις 8 Ιανουαρίου. Το θέμα της επαναλειτουργίας της Κίνας μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να ωθήσει τις αγορές σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς θα ανοίξει πολλούς παραγωγικούς κλάδους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δύο… μονάδες το «δώρο» των αγοραστών

Μικρό προβάδισμα είχαν σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χωρίς να αναλαμβάνει ρίσκο, αλλά και χωρίς να επιτρέπει απώλειες στα κεκτημένα του, έκλεισε ήπια θετικά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 923,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μόλις στα 22 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές