Σε συνέχεια του άρθρου, Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και άδεια μητρότητας τεκμαιρόμενης μητέρας & υιοθετούσας.
Επισυνάπτεται προς ενημέρωση η 123756/20.12.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με το άρθρο 43 «Επέκταση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας – Τροποποίηση άρθρου 142 ν. 3655/2008» του ν. 4997/2022.
Κυριότερα σημεία της Εγκυκλίου
Επισημαίνουμε τα, κατά τη γνώμη μας, κυριότερα σημεία της Εγκυκλίου.
Δικαιούχοι μεταβατικής περιόδου
- Σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 83 του ν. 4997/2022, δικαιούνται να επωφεληθούν της νέας ρύθμισης ακόμη και οι εργαζόμενες που στις 25.11.2022 είχαν την τελευταία ημέρα της ως άνω άδειας, σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς που προέβλεπε την εξάμηνη διάρκειά της. [ΣΣ στο κεφάλαιο Α «Έναρξη ισχύος -Τροποποιήσεις που επήλθαν», της Εγκυκλίου.]
- Στην ουσία εφαρμόζει αναδρομικά την προβλεπόμενη επέκταση ένα εξάμηνο από την δημοσίευση του νόμου την 25η Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μητέρα που έκανε έναρξη της ειδικής προστασίας μητρότητας από 25.4.2022 και μετά δικαιούται την επέκταση αυτής για 3 ακόμη μήνες.
- Ενάσκηση από εργαζόμενη του δικαιώματος της ειδικής παροχή προστασίας της μητρότητας (άρθρο 142 του ν. 3655/2008) και διασφάλιση μη του δικαιώματος στην ετήσια άδεια.
- Με σκοπό να διασφαλίσει ότι, η εργαζόμενη, κατά την ενάσκηση του δικαιώματός της στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, δεν θα απωλέσει το δικαίωμα της στην ετήσια άδεια η οποία χορηγείται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και πρέπει να εξαντλείται εντός του πρώτου τριμήνου (ήτοι 31.3. επόμενου έτους) του επόμενου ημερολογιακού έτους.
- Τυχόν χορήγηση της ετήσιας άδειας πριν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, συνεχόμενα με την άδεια μητρότητας ή την ισόχρονη άδεια φροντίδας παιδιού, ακόμη και αν με βάση τις ετήσιες προθεσμίες δεν κινδυνεύει να χαθεί, είναι συμβατή με τις ως άνω διατάξεις που σκοπό έχουν την προστασία της μητρότητας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε απώλεια του επιδόματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τη ΔΥΠΑ. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα πρέπει να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις επιδότησης των εργαζομένων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πρώτη εφαρμογή της παράτασης της άδειας, από έξι σε εννέα μήνες και μη επάρκεια χρόνου λήψης ετήσιας άδειας (Μεταβατική περίοδος)
Σε σχέση με την πρώτη εφαρμογή της παράτασης της άδειας, από έξι σε εννέα μήνες, την οποία δικαιούνται οι εργαζόμενες σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη ως αναλυτικά προαναφέρεται:
i. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενες έχουν υπόλοιπο ετήσιας άδειας του έτους 2022 το οποίο, κάνοντας χρήση της παράτασης αυτής,
δεν δύναται να χορηγηθεί εμπρόθεσμα πριν τις 31/03/2023 ή
- σε περίπτωση που η ετήσια άδειά τους είχε ήδη προγραμματισθεί να χορηγηθεί μετά την εξάμηνη άδεια,
- τότε η ετήσια άδεια θα πρέπει να παρεμβληθεί, αμέσως μετά τη λήξη της εξάμηνης άδειας προστασίας της μητρότητας ως ίσχυε μέχρι πρότινος, και της τρίμηνης παράτασής της, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια κανενός δικαιώματος.
Παράδειγμα
Μητέρα επέστρεψε από την άδεια μητρότητας (των 17 εβδομάδων) την 31.10.2022 και έλαβε την ετήσια άδεια από 1.11.2022 έως 30.11.2022 και στην συνέχεια το μειωμένο ωράριο φροντίδας παιδιού σε ισόχρονη άδεια 3,5 μηνών και η οποία λήγει την 15η Μαρτίου 2023 και στην συνέχεια θα λάβει την ειδική προστασία μητρότητας. Αυτό είναι σύνομο.
ii. Σε περίπτωση που εργαζόμενη η οποία εμπίπτει στη μεταβατική διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 83 του ν. 4799/2022 και δικαιούται να ευεργετηθεί της τρίμηνης παράτασης, μετά το τέλος της εξάμηνης άδειας, ως ίσχυε με την προηγούμενη μορφή του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, έχει επιστρέψει στην εργασία της, λόγω ελλείμματος ενημέρωσης (δικό της, του εργοδότη ή των αρμόδιων Υπηρεσιών) ωστόσο στη συνέχεια, έχοντας λάβει σχετική ενημέρωση, επιθυμεί να κάνει χρήση της σχετικής παράτασης της άδειας/επιδόματος από τη ΔΥΠΑ, θα μπορεί να κάνει χρήση αυτής, χωρίς κώλυμα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ή από τον εργοδότη
Το άρθρο 83 παρ. του Ν. 4997/2022, ορίζει: «2. Στο άρθρο 43 του παρόντος υπάγονται και οι δικαιούχοι που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας της παρ. 1 του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 (Α’ 58) κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και για όσο χρόνο απομένει μέχρι τη συμπλήρωση των εννέα (9) μηνών.».
Παλαιολόγος Ι. Λιάζος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση