
Υφεση μεν, ήπια δε, περιμένουν οι μεγάλες ενώσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία για το 2023, παρά τα αντίθετα μηνύματα λόγω της ενεργειακής κρίσης, τις ελλείψεις που εξακολουθούν να παρατηρούνται σε πρώτες ύλες και τη γενικευμένη εικόνα υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), σύμφωνα με το Reuters, «το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και η αρχή του 2023 είναι πιθανό να συνοδεύονται από πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο, περιμένουμε να είναι μικρή».
Γερμανία: Υψηλός πληθωρισμός το 2023 και το 2024
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική μέχρι το 2024 καθώς η ασθενής ζήτηση σε όλο τον κόσμο πλήττει την οικονομία της Γερμανίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα σταδιακά αποκαθίστανται.
«Οι ναύλοι για τις τιμές των εμπορευματοκιβωτίων πλησιάζουν και πάλι τις μακροπρόθεσμες κανονικές αξίες και η συμφόρηση έξω από τα διεθνή λιμάνια μειώνεται σιγά σιγά», δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK Peter Adrian, ο οποίος βλέπει ως θετικό μήνυμα για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τη χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για τον κορωνοϊό.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές για το 2023.
Ο σύλλογος τεχνιτών ZDH επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του DIHK, λέγοντας ότι περιμένει αισθητά λιγότερες παραγγελίες για το επόμενο έτος.
Η Γερμανική Ένωση Χονδρικής, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) εκτιμά πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύρωστη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Επεσήμανε, όμως, διά του προέδρου της, ότι «έχουμε αρνητικές προσδοκίες από μήνα σε μήνα, το βάθος και το εύρος των οποίων δεν έχει ακόμη διαφανεί». Πρόσθεσε, πάντως, με βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από την άνοιξη και μετά.
Απαισιόδοξες 3 στις 5 ενώσεις
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου IW, σχεδόν τρεις στις πέντε γερμανικές βιομηχανικές ενώσεις ήτοι 30 από τις 49 οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, είναι απαισιόδοξες για το επόμενο έτος και αναμένουν μικρότερη παραγωγή, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.
Σχεδόν 40 ενώσεις δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση για τις εταιρείες τους είναι χειρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν πολλοί υπέθεταν ότι τα χειρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού είχαν ξεπεραστεί ως επί το πλείστον.
“Οι επιχειρήσεις δεν αναμένουν ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν ξανά στα προ κρίσης επίπεδα στο άμεσο μέλλον. Αυτό θολώνει πολύ τις προοπτικές για το επόμενο έτος”, δήλωσε ο οικονομικός ειδικός της IW, Michael Groemling.
Προειδοποίησε ότι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας είναι ιδιαίτερα επισφαλής, δεδομένου ότι η δραστηριότητά τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα συνδέονται άμεσα με τις τιμές της ενέργειας.


Latest News

Ο Τραμπ πνίγει την ανάπτυξη και αυξάνει τον πληθωρισμό - Οι δυσοίωνες προβλέψεις και τα πρώτα σημάδια
Στο σύνολό τους σχεδόν οι ερωτηθέντες σε έρευνα των FT προειδοποίησαν ότι η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Οι δασμοί μπορεί να μην εφαρμοστούν, αλλά η τεκίλα πληρώνει ήδη το τίμημα
Η τεκίλα πλήττεται ήδη από τις δασμολογικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Η ΕΕ ξεκινάει έρευνα για το αλουμίνιο - Πώς θα προστατεύσει τον κλάδο από φθηνές εισαγωγές
Το έγγραφο της ΕΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση των FT υπογραμμίζει τη «σημαντική απειλή εκτροπής του εμπορίου από πολλούς προορισμούς»

Το μεγάλο σορτάρισμα στην Tesla - Ποιοι κερδίζουν πάνω από 1,6 δισ. από τη βουτιά
τα hedge funds που στοιχηματίζουν ενάντια στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για φρένο χρέους και δαπάνες στη Γερμανία - Πολιτικές ζυμώσεις
Ο Φρίντριχ Μερτς χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων σε έκτακτη συνεδρίαση της απερχόμενης Bundestag

Καθυστερεί τους κλιματικούς στόχους η UBS - Μελετά αποχώρηση από την Net-Zero Banking Alliance
Η ελβετική τράπεζα μεταθέτει τον καθαρό μηδενικό στόχο από το 2025 έως το 2035, επικαλούμενη «διεύρυνση εταιρικού χαρτοφυλακίου ακινήτων»

Το μυστικό επιτυχίας του Ρέι Ντάλιο και οι 5 «δυνάμεις» που αλλάζουν τον κόσμο
Ο Ρέι Ντάλιο αναλύει τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις και δίνει μία συμβουλή...

Μετά την Adidas, τι; Η επανάσταση του Samba και η Nike
Oι πωλήσεις γυναικείων αθλητικών παπουτσιών ξεπέρασαν τα 17 δισ. δολάρια το 2024 - Ο ρόλος της Adidas

Πράσινο φως σε δυτικά funds να πουλήσουν ρωσικές μετοχές - Νέο διάταγμα Πούτιν
Το διάταγμα του Κρεμλίνου επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Jane Street, η GMO και η Franklin Templeton να εκφορτώνουν συμμετοχές

Ποιοι πανηγυρίζουν για τις δασμολογικές... γκάφες του Τραμπ
Ο Τραμπ αντέστρεψε γρήγορα την υπερρύθμιση του Μπάιντεν και σπαταλά τα κέρδη, επιβάλλοντας δασμούς