Στο 2,5% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο, ενώ η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020,σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Ερωτηματικό πότε θα έρθει η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας αντιστοιχούσε στη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και ήταν χαμηλότερο από 2,6% τον Οκτώβριο.

Η αναλογία θέσεων εργασίας προς αιτούντες διαμορφώθηκε στο 1,35, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, αμετάβλητη σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Σταδιακή αύξηση μισθών

Η αύξηση των μισθών θα έρθει σταδιακά, καθώς εντείνονται οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και οι δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας, εξελίξεις που επιφέρουν υψηλότερες αμοιβές στους προσωρινούς εργαζόμενους και αύξηση στον αριθμό των μόνιμων εργαζόμενων.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στην Ιαπωνία προβλέπεται να συσφίξουν περαιτέρω και οι διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές θα αλλάξουν επίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνία πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου θα εξέλθει από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης», ανέφερε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουκίντο Κουρόντα.

Μετά τον Απρίλιο οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικης της BOJ

Τον ερχόμενο Απρίλιο θα συμπληρωθεί η δεύτερη πενταετής θητεία του Χαρουκίντο Κουρόντα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μέχρι αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ). Άλλωστε προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν και τα σχόλια του Ιάπωνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα. Ο Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η αναθεώρηση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής η οποία έχει υιοθετηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο στασιμοπληθωρισμός, θα γίνει υπό τη διοίκηση του νέου κεντρικού τραπεζίτη.

Είναι κάτι το οποίο θα έρθει αφότου έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι σε όποιες αλλαγές χρειάζεται να προβεί η κυβέρνηση ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% θα πραγματοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.  Σε νύξη που του έγινε για το αν υπάρχει κάποιος που έχει προβάδισμα για να αναλάβει τα ηνία της BOJ, δεν θέλησε να αποκαλύψει κάτι λέγοντας ότι θα είναι κάποιος που θα κριθεί ως ο πιο κατάλληλος όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή