Στην κορυφή του κόσμου στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις βρέθηκαν το 2022 η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη. Μάλιστα, με τις τιμές να εκτινάσσονται παγκοσμίως κατά περισσότερο από 8%, το κόστος ζωής στις κορυφαίες πόλεις του κόσμου κατέστη ακόμη πιο δυσβάσταχτο για μεγάλο μέρος των κατοίκων τους.
Ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που επικαλείται στοιχεία της έκθεσης Worldwide Cost of Living 2022 της Economist Intelligence Unit (EIU), παρόλο που η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη είναι επισήμως τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για να ζήσει κανείς, το Καράκας της Βενεζουέλας αποτελεί την πόλη όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, καθώς αγγίζει το 132%, σύμφωνα με την έκθεση.
Reuters: Οι νέοι στην Ελλάδα δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια
Στην Κωνσταντινούπολη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 86%, ενώ στο Μπουένος Άιρες ο πληθωρισμός έφτανε το 64% και στην Τεχεράνη το 57%. Το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού των παγκόσμιων πόλεων, ύψους 8,1%, ήταν το υψηλότερο που κατέγραψε η έρευνα από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές πάνω από 200 αγαθών και υπηρεσιών πριν από 20 χρόνια.
Όσον αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία, το Κίεβο κρίθηκε πολύ ανασφαλές για να διεξαχθεί έρευνα το 2022. Από την άλλη, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη ανέβηκαν στην κατάταξη του πληθωρισμού κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.
Ο πληθωρισμός της Μόσχας έφτασε το 17,1% ενώ της Αγίας Πετρούπολης το 19,4%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας κατά 29% στην Ευρώπη. Συνολικά το παγκόσμιο κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 11%, αναφέρει η EIU.
Οι φθηνότερες πόλεις
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι φθηνότερες πόλεις ήταν η Τεχεράνη (όπου χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές του τοπικού νομίσματος αντί της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), η Τρίπολη και η Δαμασκός. Το παράδειγμα της Τεχεράνης δείχνει πόσο πολύ τα συναλλαγματικά ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν την κατάταξη μιας πόλης, καθώς πέρυσι είχε καταταγεί πολύ υψηλότερα.
Ο δείκτης μετατρέπει τις τοπικές τιμές σε δολάρια ΗΠΑ, οπότε η πτώση της αξίας του ευρώ οδήγησε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο και η Στοκχόλμη, να είναι μεταξύ εκείνων που υποχωρούν στον δείκτη. Το Τόκιο και η Σεούλ είδαν επίσης την κατάταξή τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του νομίσματος.
Το Τελ Αβίβ, που ήταν η πιο ακριβή πόλη το 2021, ωθήθηκε στην τρίτη θέση από την άνοδο των τιμών στη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, ενώ το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο.
Η EIU αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας πληθωρισμού στις πόλεις είναι το κόστος του λίτρου βενζίνης, το οποίο ήταν 22% υψηλότερο σε ετήσια βάση όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια, τα έθνη με ασθενέστερα νομίσματα τα πήγαν χειρότερα, σημειώνει το Economist Intelligence Unit.
Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις στις αυξήσεις των τιμών της βενζίνης, με την πόλη Κολόμπο της Σρι Λάνκα να σημειώνει αύξηση 189% και την Κωνσταντινούπολη 148%. Απότομες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων καταγράφηκαν επίσης σε όλες τις πόλεις της έρευνας.
Ο «διπλός πέλεκυς» πληθωρισμού και ύφεσης
Με βάση τις τάσεις από τις 172 πόλεις της έρευνας, η EIU προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή θα μειωθεί από 9,4% κατά μέσο όρο το 2022 σε 6,5% το 2023. «Αναμένουμε ότι αυτή η μερική πτώση θα αντανακλάται στην έρευνα του επόμενου έτους, φέρνοντας μια μικρή ανακούφιση στα σκληρά δοκιμαζόμενα νοικοκυριά», αναφέρει η ομάδα της έρευνας.
Οι Προοπτικές των επικεφαλής οικονομολόγων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022 συμφωνούν ότι θα υπάρξει «άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων» το 2023, αλλά προσθέτουν ότι αυτό θα γίνει με κόστος μια απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα πλήξει περισσότερο τους λιγότερο εύπορους.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα για την έκθεση θεώρησαν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι λίγο ή πολύ πιθανή το 2023. «Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ύφεση και έξαρση της ανεργίας», προειδοποιεί η έκθεση.
Latest News
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
Ο Τραμπ ανακοινώνει το Stargate Project των 500 δισ. ενώ ο Μασκ λέει ότι δεν υπάρχουν... χρήματα
Το Stargate Project θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και το κόστος του θα ανέλθει στα 500 δισ. δολάρια - Αμφιβολίες από τον Ίλον Μασκ για την ύπαρξη ρευστότητας - Εκτός πλάνου η Microsoft
Τραμπ προς Πούτιν: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε deal για την Ουκρανία», αλλιώς έρχονται δασμοί...
«Ας τελειώσει αυτός ο πόλεμος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος! Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο τρόπο ή με τον δύσκολο τρόπο»
«Εχθρική» η προσέγγιση της UniCredit, λέει η Commerzbank - Ανεβαίνουν οι τόνοι
Σημειώνεται, ότι προ ημερών με νέες κινήσεις η ιταλική τράπεζα UniCredit αύξησε στο 28% το μερίδιο που κατέχει στην Commerzbank
«Ανασταίνουν» δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Νότια Καρολίνα για να καλύψουν τη ζήτηση της ΑΙ
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια για τις εφαρμογές ΑΙ, οδηγούν τις Big Tech σε συμφωνίες. Η Microsoft εμπλέκεται στην επανεκκίνηση του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια.
Αισιόδοξη η Ριβς ότι η Βρετανία θα μείνει «αλώβητη» από τους δασμούς Τραμπ
Η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά στα «επίμονα» εμπορικά ελλείμματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ
«Αγκαλιαστήκαμε» με τον Μασκ, λέει ο Ντίμον της JP Morgan
Η δήλωση του Ντίμον έρχεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της JP Morgan να αποσύρει αγωγή εναντίον της Tesla
Σε θέση μάχης οι CEOs για το Trump 2.0 - «Σοκ και δέος» στον επιχειρηματικό κόσμο
«Δωμάτια πολέμου», 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες κρούσης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι φέρνει το Trump 2.0
Οι δασμοί είναι ένα θετικό «οικονομικό όπλο» - Ο Ντίμον στηρίζει τον Τραμπ
Ο Ντίμον δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είπε ότι εξαρτάται από το πώς θα εφαρμοστούν
Smartphones: Επιστροφή στην ανάπτυξη με άνοδο 4% στις πωλήσεις του 2024
Προβλέψεις για αύξηση 8% σε αξία των πωλήσεων του κλάδου των smartphones το 2025 - Ποιες εταιρείες κυριάρχησαν