Διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν προς τη Μόσχα, αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως πρόκειται για την απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο που επέβαλαν οι G7 και η ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα των G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 60 δολ. ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

Πετρέλαιο: Κατρακυλούν οι εξαγωγές της Ρωσίας μέσω Βαλτικής μετά από πλαφόν και εμπάργκο

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το διάταγμα το Κρεμλίνου, όπως μετέδωσε το Reuters, η ρωσική απάντηση τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η ρωσική κυβέρνηση θα καθορίσει ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου.

Από την πλευρά του το RT μεταδίδει πως το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει, επίσης, τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην περίπτωση που οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο.

Το πλαφόν αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα

Μεγαλύτερο του προβλεπόμενου 2% του ΑΕΠ ενδέχεται να είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη Ρωσία, καθώς η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές. Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντόν Σιλουάνοφ, περιγράφοντας ένα ακόμη δημοσιονομικό εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο, καθώς δαπανά ήδη υπέρογκα ποσά για την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία δήλωσε ότι η επιβολή πλαφόν στο αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5% – 7% στις αρχές του 2023.

«Είναι δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα; Είναι πιθανό, εάν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προγραμματισμένα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία