Να εκμεταλλευτούν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που κράτησαν την Κίνα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για τρία χρόνια, σπεύδουν οι Κινέζοι, παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού με τις παρενέργειες που έχει στο σύστημα υγείας, αλλά και στην οικονομία.
Η πολιτική της μηδενικής Covid με τα κλειστά σύνορα έως τα συχνά lockdown έχουν πλήξει καίρια την οικονομία της Κίνας από τις αρχές του 2020, οδηγώντας στις μεγαλύτερες μαζικές εκδηλώσεις δυσαρέσκειας των πολιτών τον προηγούμενο μήνα, από το 2012 που ανήλθε στην εξουσία ο Σι Ζινπίνγκ.
Κίνα: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες
Η στροφή του Πεκίνου στην εγκατάλειψη της αυστηρής πολιτικής για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού οδήγησε σε εκτόξευση των κρουσμάτων με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν περισσότερα από 37 εκατ. ημερήσια κρούσματα στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων.
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα υγείας το οποίο έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα προς τις αντοχές του, ενώ ειδικοί στον τομέα της υγείας υπολογίζουν εκατομμύρια καθημερινές λοιμώξεις και προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους από COVID στην Κίνα τον επόμενο χρόνο.
Ωστόσο, οι αρχές είναι αποφασισμένες να εγκαταλείψουν και τα τελευταία μέτρα της αυστηρής πολιτικής για μηδενική Covid.
Η ανακοίνωση της χαλάρωσης, από τις 8 Ιανουαρίου, των περιορισμών που ισχύουν στα σύνορα, την οποία τα χρηματιστήρια υποδέχθηκαν θετικά, σηματοδοτεί την κατάργηση της καραντίνας από τους εισερχόμενους ταξιδιώτες.
Έτοιμοι να ταξιδέψουν οι Κινέζοι
Τα δεδομένα από την ταξιδιωτική πλατφόρμα Ctrip έδειξαν ότι μέσα σε μισή μόλις ώρα από την ανακοίνωση της είδησης, οι αναζητήσεις για δημοφιλείς διασυνοριακούς προορισμούς είχαν αυξηθεί 10 φορές. Το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα ήταν οι πιο περιζήτητες, σύμφωνα με την πλατφόρμα.
Στοιχεία από την Qunar, αντίστοιχη πλατφόρμα, έδειξαν ότι μέσα σε 15 λεπτά από την είδηση, οι αναζητήσεις για διεθνείς πτήσεις επταπλασιάστηκαν, με την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν
Ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να δει μια απότομη ανάκαμψη μέσα στον επόμενο χρόνο, μόλις εξασθενίσει το αρχικό κύμα κρουσμάτων, βρίσκεται σε δύσκολη θέση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων νοσεί με την ταχύτατη εξάπλωση του ιού.
Πολλά καταστήματα στη Σαγκάη, το Πεκίνο και αλλού αναγκάστηκαν να κλείσουν τις τελευταίες ημέρες γιατί το προσωπικό ήταν άρρωστο, ενώ ορισμένα εργοστάσια έχουν ήδη στείλει πολλούς από τους εργάτες τους σε άδεια για τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς στα τέλη Ιανουαρίου.
Όλα αυτά κάνουν τους αναλυτές να περιμένουν μια προσωρινή στρέβλωση στην εφοδιαστική αλυσίδας.
Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι τα κέρδη της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 3,6% το εντεκάμηνο, αντανακλώντας τις συνέπειες των περιορισμών που ίσχυαν όλο το προηγούμενο διάστημα και σε μεγάλες βιομηχανικές περιοχές της χώρας. των μεγάλων περιοχών παραγωγής.
Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι θετική για την οικονομία των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ισχύουν ισχυρές προειδοποιήσεις.
«Τα διεθνή ταξίδια πιθανότατα θα αυξηθούν, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν πολλοί ακόμη μήνες μέχρι να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, εκτιμά επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China.
Προσθέτει, δε, ότι η νόσος εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας, διαταράσσοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο ίδιος βλέπει σημαντική μείωση της παραγωγικότητας και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, στον βαθμό η ξαφνική άνοδος της ζήτησης θα ξεπεράσει την ανάκαμψη της προσφοράς.
Latest News
Αισιόδοξη η Ριβς ότι η Βρετανία θα μείνει «αλώβητη» από τους δασμούς Τραμπ
Η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά στα «επίμονα» εμπορικά ελλείμματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ
«Αγκαλιαστήκαμε» με τον Μασκ, λέει ο Ντίμον της JP Morgan
Η δήλωση του Ντίμον έρχεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της JP Morgan να αποσύρει αγωγή εναντίον της Tesla
Σε θέση μάχης οι CEOs για το Trump 2.0 - «Σοκ και δέος» στον επιχειρηματικό κόσμο
«Δωμάτια πολέμου», 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες κρούσης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι φέρνει το Trump 2.0
Οι δασμοί είναι ένα θετικό «οικονομικό όπλο» - Ο Ντίμον στηρίζει τον Τραμπ
Ο Ντίμον δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είπε ότι εξαρτάται από το πώς θα εφαρμοστούν
Smartphones: Επιστροφή στην ανάπτυξη με άνοδο 4% στις πωλήσεις του 2024
Προβλέψεις για αύξηση 8% σε αξία των πωλήσεων του κλάδου των smartphones το 2025 - Ποιες εταιρείες κυριάρχησαν
Νέες απειλές Τραμπ κατά ΕΕ και Κίνας - Οι δασμοί και το ορόσημο της 1ης Φεβρουαρίου
Νέα δασμοί κατά της ΕΕ και της Κίνας βρίσκονται στη φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ - Τα σχέδια της επόμενη ημέρας
Εσκρίβα (ΕΚΤ): Πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της
Τι προτείνει η Λαγκάρντ για τους δασμούς Τραμπ - Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για τους δασμούς Τραμπ - Η πρόταση της
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ