Ένα επιπλέον εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής συνιστά η διασύνδεση ΕΦΚΑ –ΓΕΜΗ. Η ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του ΕΦΚΑ και του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και η διασταύρωση στοιχείων, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στο υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος.
Η υπηρεσία αυτή αναζητάει και επιστρέφει τα βασικά στοιχεία μιας επιχείρησης στο Μητρώο ΓΕΜΗ με βάση τον αριθμό ΓΕΜΗ ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης και με δεδομένη την έκταση της εισφοροδιαφυγής από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μπορεί να αποτελέσει «ισχυρό όπλο» στην διακρίβωση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα αναζητούνται σε περιπτώσεις εκτεταμένης διαφυγής.
Προς νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Η συγκεκριμένη διαδικτυακής υπηρεσίας επιδιώκει τη βελτίωση των υφισταμένων διαδικασιών ελέγχου καθώς και την ηλεκτρονική απογραφή των ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων.
Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) και σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτυακών Υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ο ΕΦΚΑ έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη απειλή ή τυχαίο κίνδυνο.
Οι διαχειριστές του πληροφοριακού συστήματος έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για τον σκοπό που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση.
Τα στοιχεία
Το ασφαλιστικό σύστημα χάνει – κατά μέσο όρο – 1,3 δισ. ευρώ από την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά και από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, η μερική απασχόληση στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα, παρουσίασε αύξηση κατά
267% την τελευταία δεκαετία. Αναλογιστική μελέτη των καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου κκ. Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση εκτιμά οτι επικράτηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας οδήγησε σε ετήσια μείωση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,3 δισ. ευρώ (16% των συνολικών εσόδων από εισφορές).
Η προβολή των στοιχείων αυτών στο μέλλον δείχνει ότι η ευελιξία στην απασχόληση θα αυξάνεται έως το 2050 και ότι θα χαθούν συνολικά από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα περίπου 85 δισ. ευρώ (1,12% του ΑΕΠ ετησίως).
Latest News
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024
Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς