Την ανιούσα τραβούν οι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος, καθώς θα αρχίσει να εφαρμόζεται «ψαλιδισμένη» η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν αναμένονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.
Σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο έχουν χώρο στις δεξαμενές τους, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εκμεταλλευτούν την υψηλή επιδότηση που ισχύει μέχρι τις 31/12 ή αν θα περιμένουν την αλλαγή του χρόνου.
Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης
Οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν μέση τιμή 1,126 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στην Θεσσαλονίκη, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης έχει τιμή 1,104 ευρώ το λίτρο και 1,106 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.
Ακόμα και εάν οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου μείνουν αμετάβλητες, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» 10 λεπτών στις τιμές από την Πρωτοχρονιά δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ.
Έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλωστε ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει.
Επίδομα θέρμανσης
Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτή θα είναι η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία, με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.
Βάσει υπουργικής απόφασης όσα φυσικά πρόσωπα δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να την υποβάλουν μέχρι και την 13η Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με την απόφαση η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ