Πέρασε ένας αιώνας από την καταστροφή της Σμύρνης, με τον τραγικό απολογισμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής και την εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός εξαθλιωμένου προσφυγικού κύματος περίπου 1.200.000 ανθρώπων. Ήταν μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα η οποία, ενώ βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, κλήθηκε να περιθάλψει και να απορροφήσει το μεγάλο αυτό πλήθος προσφύγων.
Οι ξεριζωμένοι προσφυγικοί πληθυσμοί έφεραν μαζί τους πολιτισμό και θέληση για πρόοδο και ανάπτυξη. Ανάμεσά τους νέοι και νέες διεκδίκησαν θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχοντας ως όραμα την επαγγελματική τους αποκατάσταση και ένα καλύτερο αύριο. Πολύ σύντομα, μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, εγγράφονται σε πανεπιστήμια, δημιουργούν φοιτητικούς συλλόγους και αγωνίζονται για την εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα τους επέτρεπαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Από τους συλλόγους αυτούς ιδρύεται η Ομοσπονδία Προσφύγων Φοιτητών με βασικό σκοπό τη συντονισμένη δράση για την “εξυπηρέτηση των πνευματικών, ηθικών και οικονομικών αναγκών, την παροχή βοήθειας για τη συνέχιση και αποπεράτωση των πανεπιστημιακών μαθημάτων τους, και την αλληλοβοήθειά τους για την ανακούφιση της μακράς ταλαιπωρίας τους, της σκληρής δοκιμασίας τους και της πενιχρής προσφυγικής ζωής τους”.
Τα αιτήματά τους βρίσκουν ανταπόκριση και τους παρέχεται, μεταξύ άλλων, δωρεάν φοίτηση σε πανεπιστήμια, δωρεάν σίτιση, δωρεάν συγγράμματα και επιδόματα.
Ενδεικτικό του ζήλου του συλλόγου προσφύγων φοιτητών είναι το γεγονός ότι ζήτησαν από τον Κωστή Παλαμά, τότε Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, να συνθέσει τον Φοιτητικό Ύμνο. Εκείνος το έκανε με μεγάλη προθυμία και τους παρέδωσε τον ύμνο σε ένα γαλάζιο χαρτί, με την υπογραφή του.
Οι νέες και οι νέοι φοιτητές προσφυγικής καταγωγής θα αναδειχθούν στη συνέχεια σε λαμπρούς επιστήμονες και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τέχνες και τα γράμματα συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.
Στον μακρύ κατάλογο των φοιτητών με προσφυγική καταγωγή, περιλαμβάνονται και όσοι σπούδασαν στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Μετά από έρευνα στο ιστορικό αρχείο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια της εποχής, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη αυτής της καθοριστικής για τη σύγχρονη ιστορία περιόδου, αλλά και της σημασίας και του ρόλου της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
Το υλικό που παρατίθεται στη σελίδα https://www.aueb.gr/el/content/enas-aionas-mnimis-apo-tin-katastrofi-kai-ton-xerizomo-sti-lampri-diadromi-kai-tin-proodo αποτελεί ενδεικτικό μέρος του καταλόγου φοιτητών προσφυγικής καταγωγής και βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία για τη φοίτηση αλλά και τη σταδιοδρομία τους.
Latest News
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics