Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street, ανατρέποντας μάλιστα το θετικό ξεκίνημα, καθώς ο ενεργειακός κλάδος επιβάρυνε πολύ το επενδυτικό κλίμα, ενώ οι traders προσπάθησαν να αξιολογήσουν τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,10% στις 32.875 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,20% στις 3.783 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,35% στις 10.213 μονάδες.

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Στο κόκκινο- θετικό comeback για το Λονδίνο

Τα οικονομικά στοιχεία στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Oι επενδυτές προσπάθησαν να αποτιμήσουν τα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν και το κατά πόσο η οικονομία ρίχνει ρυθμούς, κάτι που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να υποδείξει στη Fed ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να συνεχίσουν να επιβραδύνονται.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκαν, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του πρώτου lockdown της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020. Ειδικότερα, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 4% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση για πτώση 1,8% σε έρευνα της WSJ.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται, όπως αποδεικνύεται σήμερα από την πτώση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ», σχολίασε ο Brian Levitt, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στην Invesco. «Οι πωλήσεις κατοικιών αποτελούν ιστορικά έναν καλό μοχλό οικονομικής δραστηριότητας, καθώς μια πώληση νέας κατοικίας στηρίζει πολλούς κλάδους. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν καθώς η Fed εξακολουθεί να ακολουθεί επιθετική στάση. Εν ολίγοις, οι επενδυτές ελπίζουν στην παροιμιώδη ήπια προσγείωση, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν», πρόσθεσε.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Tesla δεν κατάφερε ούτε και σήμερα να κλείσει θετικά, διευρύνοντας στις οκτώ ημέρες το αρνητικό της σερί, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων θα συνεχίσει την παύση παραγωγής σε εγκαταστάσεις στη Σαγκάη. Η είδηση έρχεται στο τέλος μιας ταραχώδους χρονιάς για την κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς ο ιδιοκτήτης Elon Musk πραγματοποίησε μια χαοτική αγορά του Twitter. Η αξία της μετοχής της Tesla έχει μειωθεί κατά 69% φέτος.

Η Southwest Airlines από την άλλη σημείωσε πτώση 2,5%, καθώς συνέχισε να ακυρώνει πτήσεις στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε ένα κανονικό πρόγραμμα. Η Southwest ακύρωσε χιλιάδες πτήσεις την περασμένη εβδομάδα μετά από τη σοβαρή χειμερινή καταιγίδα, ενώ περιορίζει τις κρατήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο -1, από -9 τον Νοέμβριο και σημαντικά καλύτερη από την εκτίμηση του Dow Jones για -10. Ο δείκτης μετρά το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν επέκταση έναντι συρρίκνωσης. Υπήρχαν, ωστόσο, ενδείξεις πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης μισθών σημείωσε άλμα 12 μονάδων στο 37, ενώ οι δείκτες των τιμών που καταβλήθηκαν και των τιμών που ελήφθησαν παρέμειναν σε θετικό έδαφος, αν και με ελαφρώς χαμηλότερες ενδείξεις από ό,τι τον Νοέμβριο. Οι δείκτες προσδοκιών ήταν επίσης γενικά αρνητικοί, ιδίως για τις τοπικές επιχειρηματικές συνθήκες, οι οποίες σημείωσαν διαμορφώθηκαν στο -20, έναντι -1 τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street