Στο 66,8% αναμένεται να υποχωρήσει ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας τον Δεκέμβριο κα στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε γύρω στο 85,5%, που αποτελεί υψηλό 24 ετών, τον Οκτώβριο, αφού αυξήθηκε επί 17 μήνες, κυρίως λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της συνακόλουθης νομισματικής κρίσης πέρυσι.
Τουρκία: Στο 85,51% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο – Ρεκόρ 25ετίας
Ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο και η μείωση αναμένεται να γίνει πιο έντονη τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στη δημοσκόπηση του Reuters συμμετείχαν 12 οικονομολόγοι δίνοντας μια μέση εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 66,8%. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 64,60% και 69,1%, κοντά στην εκτίμηση της τουρκικής κυβερνησης που προβλέπει ο πλωθωρισμός να διαμορφωθεί στο 65%.
«Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου αυτό το μήνα,ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παρέμεινανα σταθερές… αναμένουμε ότι η ομάδα της ενέργειας θα τραβήξει προς τα κάτω τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο», εξηγεί ο Deniz Cicek, οικονομολόγος στην QNB Finansbank, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη ζήτηση αύξησε τις τιμές των επίπλων, των ηλεκτρονικών συσκευών και των τροφίμων.
Το οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν
Παρά την εκτίναξη των τιμών, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο στο 9%, επικαλούμενη οικονομική επιβράδυνση. Η χαλάρωσαποπληθωρισμός, η ήταν μέρος του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, το μεγαλύτερο μέρος της κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του Δεκεμβρίου που προκλήθηκε από τις περσινές μειώσεις των επιτοκίων. Έχασε άλλο ένα 30% φέτος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά διατηρήθηκε ως επί το πλείστον σταθερή τους τελευταίους δύο μήνες.
Η Άγκυρα λέει ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στη μετατροπή των χρόνιων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, το οποίο, όπως λέει, θα οδηγήσει σε διαρκή πτώση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να πέφτει μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οκτώ οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 33% και 48%.
Η Άγκυρα προβλέπει πληθωρισμό 24,9% έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις, και δεν βλέπει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
Latest News
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου