
Ανοδικά κινείται το ρούβλι, αφού προηγουμένως είχε αγγίξει χαμηλό οχταμήνου εξαιτίας των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Το ρούβλι ανακάμπτει μετά το χαμηλό 8 μηνών έναντι του δολαρίου λόγω της ανησυχίας της αγοράς για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.
Ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία [πίνακες]
Ανάκαμψη
Το ρούβλι την Πέμπτη είναι κατά 0,8% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 71,64 , αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα 72,9175, το πιο αδύναμο επίπεδό του από τις 27 Απριλίου.
Κέρδισε 0,6% για να διαπραγματευτεί στα 75,95 έναντι του ευρώ και σταθεροποιήθηκε στο +0,6% έναντι του γουάν στα 10,31 , αγγίζοντας νωρίτερα το χαμηλό επτά μηνών των 10,326.
Μείωση εξαγωγών
Το ρούβλι έχει πλέον χάσει το βασικό του στήριγμα κάθε τέλος του μήνα που συνήθως ωθεί τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα έσοδα σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια για να πληρώσουν τις εγχώριες υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση των εισαγωγών συνδυάστηκε με την πτώση των εξαγωγών για να προσθέσει περισσότερη πίεση.
«Ο θεμελιώδης παράγοντας με τη μορφή της μεταβολής των παραμέτρων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπου οι εξαγωγές έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί, ασκεί αισθητή πίεση στη θέση του ρουβλίου», αναφέρει η Alfa Capital σε σημείωμά της.
Το αργό πετρέλαιο Brent, σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημειώνει πτώση 2% στα 81,6 δολάρια το βαρέλι.
Οι κινήσεις του Πούτιν
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε αυτή την εβδομάδα το δείγμα γραφής για το πως θα κινηθεί η Ρωσία ως αντίποινα στο πλαφόν τιμών, υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες στα έθνη που το τηρούν.
Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση ενόψει του 2023. Τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου την Τετάρτη, έδειξαν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν, αναπάντεχα, άνοδο την Πέμπτη.
Ο δείκτης RTS (.IRTS) σε δολάρια σημείωνε άνοδο 1% στις 942,7 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι (.IMOEX) κινείται 0,2% υψηλότερα στις 2.144,5 μονάδες.
.


Latest News

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής