Μαθαίνουμε λοιπόν πως αυτή την περίοδο «ψήνεται» συμφωνία ανάμεσα σε μικρότερους παίκτες του κλάδου που εάν τελεσφορήσει θα κάνει… αίσθηση στην αγορά
· Όπως μας πληροφορούν οι πηγές μας πρόκειται για ένα deal με ουσία και όχι για το θεαθήναι…
· Η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων άλλωστε, τα οποία θα μπορούν να αντισταθούν στην επέλαση των ισχυρών είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για τους μικρότερους.
· Κυρίως γιατί έτσι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερες προσφορές και εκπτώσεις από τους προμηθευτές που όπως λέγεται στην πιάτσα δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι τη γιγάντωση των μεγάλων αλυσίδων.
· Δεν είναι κρυφό πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει ένας «ακήρυχτος πόλεμος» μεταξύ των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας (παρ’ ότι λίγοι το παραδέχονται δημόσια).
· Ένας «πόλεμος» που φούντωσε ακόμη περισσότερο με αφορμή το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο είναι γεμάτο με ανώνυμα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας…
—————————————————————————-
Αρκετή κουβέντα έχει σηκώσει η υψηλή κατανάλωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην αγορά
- Όλοι προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση. Και κυρίως οι έμποροι.
- Πως γίνεται αναρωτιούνται ο πληθωρισμός να καλπάζει και η ενεργειακή κρίση να σαρώνουν τα εισοδήματα και οι καταναλωτές να… σφυρίζουν αδιάφορα (τουλάχιστον έτσι φαίνεται).
- Η ανάγκη να… ξεσκάσουν από την καταπίεση της καραντίνας δεν στέκει από μόνη της. Έχει περάσει άλλωστε αρκετός καιρός από τότε που βγήκαμε από τα lockdown.
- Πολλοί μιλούν για τα επιδόματα που δόθηκαν αφειδώς στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία «αυγάτισαν» τις καταθέσεις…
- Κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για το tourism effect. Το εισόδημα δηλαδή που έφερε ο τουρισμός, ο οποίος φέτος πλησίασε το ιστορικό ρεκόρ του 2019.
- Μια άλλη πτυχή που μερικοί βάζουν στο τραπέζι είναι οι… χρυσές λίρες.
- Παρατηρώντας τα στοιχεία της ΤτΕ φαίνεται να έχουν κάποιο δίκιο. Όπως προκύπτει αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στα γκισέ της Κεντρικής Τράπεζας για να πουλήσουν τις λίρες τους και να πάρουν μετρητά.
- Συγκεκριμένα, στο εφετινό 9μηνο «σκότωσαν» 43.141 λίρες, πηγαίνοντας κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού που απαιτείται, στα ειδικά ταμεία της τράπεζας της Ελλάδος, με είσοδο από την πλευρά της οδού Σταδίου.
- Εκτιμάται –πάντα με βάση τη μεσοσταθμική τιμή- ότι οι πωλητές εισέπραξαν περίπου 16,8 εκατ. ευρώ.
- Χρήματα που προφανώς… έπεσαν στην αγορά ή και αξιοποιήθηκαν για την κάλυψη υποχρεώσεων…
—————————————————————————-
Ο Γεράρδος και η «αχίλλειος πτέρνα» της χρηματαγοράς
- Συζητήσεις εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση της οικογένειας Γεράρδου να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Ο προβληματισμός για την έξοδο της Πλαίσιο από το ταμπλό είναι διάχυτος και όλοι δείχνουν να κατανοούν τους λόγους που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες της.
- Ειδικά όταν μιλούν για την αναντιστοιχία ανάμεσα στην αξία της εταιρείας και την τιμή της μετοχής.
- Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, απ’ όλα όσα λέγονται αυτή την περίοδο στην αγορά είναι οι αναφορές για την αδυναμία της χρηματαγοράς να παίξει τον ρόλο της. Που δεν είναι άλλος από την άντληση κεφαλαίων…
- Εκεί εκτιμάται πως βρίσκεται και η «αχίλλειος πτέρνα» της.
- Και εκεί ακριβώς λέμε εμείς θα πρέπει να επικεντρωθεί η όλη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της…
—————————————————————————-
Ένα έργο που προκαλεί φουρτούνες…
- Πάνε να βγάλουν από την μύγα… ξίγκι όπως τουλάχιστον φαίνεται οι Κινέζοι της Cosco. Και εξηγούμαστε.
- Μαθαίνουμε ότι ο ΟΛΠ, τον οποίον ελέγχουν έστειλε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας να πληρώσει το Δημόσιο το έξτρα κόστος που προέκυψε κατά την εκτέλεση του έργου βυθοκόρησης του κεντρικού λιμένα Πειραιώς.
- Έξτρα κόστος που αφορά στη χερσαία διαχείριση των βυθοκορημάτων και το οποίο οφείλεται στη διακοπή του έργου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
- Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι, ωστόσο το ερώτημα είναι εάν ο ανεξάρτητος μηχανικός που επιβλέπει το έργο συμφωνεί με την ανάληψη του κόστους από το Δημόσιο.
- Και κατά πόσον αυτόν θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση…
- Για την ιστορία να πούμε ότι το κόστος δεν είναι αμελητέο. Πληροφορούμαστε πως προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ…