Στο «ξεπούλημα μετοχών νεοφυών επιχειρήσεων προχωράνε πολλά στελέχη της Silicon Valley, καθώς οι αποτιμήσεις πέφτουν κατακόρυφα και οι απολύσεις αυξάνονται δραματικά.

Οι εργαζόμενοι της Silicon Valley σπεύδουν να αποβάλουν μερίδια σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω πωλήσεων ιδιωτικών μετοχών, μετά από μια σειρά περικοπών θέσεων εργασίας που επιδεινώνουν την κατάρρευση των αποτιμήσεων.

WhatsApp: Τέλος σε 49 smartphones από 31 Δεκεμβρίου – Αυτά είναι τα μοντέλα

Στη δευτερογενή αγορά

Οι εργαζόμενοι σε τεχνολογικούς ομίλους κατακλύζουν τις δευτερογενείς αγορές, όπου οι μέτοχοι ιδιωτικών εταιρειών πωλούν μετοχές σε τρίτους, καθώς πρώην αγαπημένες εταιρείες του κλάδου, όπως η Klarna και η Stripe αναγκάστηκαν να λάβουν επιθετικά μέτρα περικοπής κόστους, σύμφωνα με χρηματιστές και επενδυτές.

Για πολλούς εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, οι μετοχές τους μετακυλίονται εντός 60 ημερών, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν κατά τη διάρκεια της χειρότερης ύφεσης της τελευταίας δεκαετίας. Οι χρηματιστές λένε ότι ορισμένες εταιρείες προσφέρουν παράταση αυτού του χρονικού πλαισίου, αλλά αρκετοί πωλητές θέλουν να εγκαταλείψουν τις μετοχές τους από φόβο ότι η ύφεση της αγοράς θα βαθύνει το επόμενο έτος.

«Βλέπουμε μια εισροή ανθρώπων που απολύονται προσπαθώντας να πουλήσουν τις μετοχές τους», δήλωσε ο Γκρεγκ Μάρτιν, διευθύνων σύμβουλος της Rainmaker Securities, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές ιδιωτικών μετοχών. «Αυτές οι εταιρείες έχουν αυξήσει τόσο πολύ το προσωπικό τους που πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ να πουλήσουν».

Αύξηση πωλητών-Μειώσεις τιμών

Η αύξηση του αριθμού των πωλητών μειώνει τις τιμές πολλών τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια επαναφορά των αποτιμήσεων των νέων εταιρειών σε ολόκληρο τον κλάδο.

Επιπλέον, οι ανεπίσημες ιδιωτικές μεταγενέστερες αγορές που διαχειρίζονται έμποροι όπως η Rainmaker είναι συχνά εξαιρετικά μη ρευστοποιήσιμες, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες προσδιορισμού μιας ακριβούς «αγοραίας» αξίας.

Απολύσεις

Εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι  Klarna, Chime και Stripe, ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Instacart και ο όμιλος αυτόνομων παραδόσεων Nuro, μείωσαν το 10 έως 30% του εργατικού δυναμικού τους τους τελευταίους δύο μήνες. Απηχούν τις κινήσεις των δύο μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών, με τη μητρική εταιρεία Facebook Meta και την Amazon να ανακοινώνουν σχέδια για την περικοπή περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στοιχεία της Rainmaker έδειξαν ότι η Anduril, εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από το Founders Fund των Peter Thiel και Andreessen Horowitz, διαπραγματεύτηκε στις δευτερογενείς αγορές τον Νοέμβριο στα 16,95 δολάρια ανά μετοχή, από 31,50 δολάρια τον Μάρτιο.

Η Chime Bank, η οποία υποστηρίζεται από τη SoftBank και η οποία για τελευταία φορά άντλησε ξένα κεφάλαια τον Αύγουστο του 2021 και είχε αποτιμηθεί στα 25 δισ. δολάρια, έχει χάσει έκτοτε το ένα τέταρτο της αξίας της στις δευτερογενείς αγορές, διαπραγματευόμενη στα 60 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Κατάρρευση των δημόσιων προσφορών

Η κατάρρευση  των αρχικών δημόσιων προσφορών, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ανάγκασε  ορισμένους τεχνολογικούς ομίλους να δημιουργήσουν δομημένα προγράμματα ρευστότητας για τους εργαζόμενους μέσω πώλησης μετοχών.

Οι εταιρείες που σχεδίαζαν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο φέτος «προσπαθούν να βρουν επιλογές για να δανείσουν ή να πουλήσουν μετοχές στις δευτερογενείς αγορές», δήλωσε ο Kevin Swan, ειδικός στις ιδιωτικές αγορές στην Morgan Stanley.

Μείωση των αποτιμήσεων

Πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Klarna, η Stripe, η ευρωπαϊκή Checkout.com, καθώς και η Instacart, έχουν μειώσει τις εσωτερικές τους αποτιμήσεις. Η μείωση της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας δίνει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να κερδίσουν πρόσθετες απολαβές σε περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας, όπως μια δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο. Οι εταιρείες ήταν πρόθυμες να προβούν σε αυτές τις κινήσεις επειδή, παρά τις εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, εξακολουθεί να υπάρχει ένας σκληρός πόλεμος ταλέντων για τους καλύτερους μηχανικούς.

«Η ανάγκη δημιουργίας ρευστότητας για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονης διατήρησης των ουρανοκατέβατων αποτιμήσεων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Ravi Viswanathan, ιδρυτής του Ταμείου Επιχειρηματικών Κεφαλαίων NewView Capital με έδρα την Καλιφόρνια. «Σχεδόν κάθε εταιρεία το σκέφτεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή