
Τη χειρότερη χρονιά από πλευράς επιστροφών μετά από 14 έτη αναμένεται να καταγράψουν το 2022 τα hedge funds ανά τον κόσμο, καθώς χτυπήθηκαν από τις υποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ελέω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Εντούτοις, το παρήγορο (αν υπάρχει όταν καταγράφονται απώλειες) είναι ότι οι ζημιές που θα σημειώσουν θα είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τις αγορές των μετοχών και των ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Preqin, οι επιστροφές των hedge funds αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 6,5% το 2022, μια υποχώρηση που συνιστά τη μεγαλύτερη από το 13% του 2008. Σε σχέση με το σχεδόν -20% του MSCI All Country και το -11,9% του δείκτη της BofA για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οι ζημιές αυτές είναι αισθητά μικρότερες.
Βάσει των ίδιων στοιχείων, η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων των προαναφερόμενων funds υποχώρησε κατά 4,8% στα τρία τρίμηνα του έτους, διαμορφούμενη στα 4,3 τρισ. δολάρια. Για την ίδια περίοδο οι εκροές από αυτά ανήλθαν στα 109,8 δισ. δολάρια.

Bloomberg: Κέρδη – ρεκόρ για τα macro hedge funds – Απογείωση για την Rokos Capital Management
Τα δεδομένα της HFR δείχνουν ότι τα hedge funds με στόχευση τις μετοχές καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 9,7% στο ενδεκάμηνο, ενώ τα funds που τοποθετούνται βάσει των γεγονότων χάνουν 4,7%. Ωστόσο υπάρχουν και κερδισμένοι τη φετινή χρονιά κι αυτοί είναι τα funds που τοποθετούνται στα μακροοικονομικά και τα οποία παρουσιάζουν κέρδη 8,2% για το ίδιο διάστημα.

«Ως στρατηγική, η τοποθέτηση στα macro έχει ιστορικά μικρότερη συσχέτιση με τις κινήσεις στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων», επισημαίνει η UBS.
Ορισμένα hedge funds τοποθέτησαν κεφάλαια σε εμπορεύματα και νομίσματα χρησιμοποιώντας στρατηγικές με πιο μακροπρόθεσμη εστίαση εκμεταλλευόμενα τις διαφορές στις τιμές μεταξύ των σχετικών τίτλων κι έτσι υπεραπέδωσαν, αποφέροντας αξιοπρεπή κέρδη στους επενδυτές.

«Περισσότερο από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία, οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν καταστεί πολύ ευαίσθητα ως περιουσιακά στοιχεία στα μακροοικονομικά, ειδικότερα στα στοιχεία του πληθωρισμού, υπογραμμίζει ο Μέισαν Λίμ, διευθύνων σύμβουλος έρευνας για τα hedge funds στην Cambridge Associates. «Θεωρούμε ότι η επέκταση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και η έντονη μεταβλητότητα θα είναι ευνοϊκές καταστάσεις για τους διαχειριστές που με στόχευση στα macro».
Τα funds των ακτιβιστών, τα οποία χρησιμοποιούν τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών προκειμένου να πιέσουν για αλλαγές στη στρατηγική και στη διαχείριση των επιχειρήσεων, καταγράφουν ζημίες της τάξεως του 13,8%.


Latest News

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της