Διορθωτικά κινείται σήμερα η Wall Street, παίρνοντας μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών πίσω, καθώς ολοκληρώνουν ένα από τα χειρότερα έτη από το 2008.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,73% στις 32.978 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,96% στις 3.812 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,29% στις 10.342 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντηρείται σε θετικό έδαφος

Τελευταία ημέρα μιας επώδυνης χρονιάς

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης μιας επώδυνης χρονιάς για τις μετοχές. Μια ευμετάβλητη bear market, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπληξαν τις μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας. Και οι τρεις βασικοί μέσοι όροι βαδίζουν προς τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008, που προβλέπεται να διακόψει ένα τριετές σερί κερδών. Ο Dow τα πήγε καλύτερα από τους δείκτες το 2022, με πτώση 8,58%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq υποχωρούν κατά 19,24% και 33,03% αντίστοιχα.

Οι μετοχές των υπηρεσιών επικοινωνίας στον S&P 500 σημειώνουν πτώση άνω του 40% σε ετήσια βάση και οι μετοχές του κλάδου της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας έχουν υποχωρήσει κατά 37,4%, ενώ η ενέργεια, ο μόνος θετικός τομέας του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει εκτοξευθεί σχεδόν 58%.

Καθώς το ημερολογιακό έτος ολοκληρώνεται, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πόνος απέχει πολύ από το να τελειώσει και αναμένουν ότι η bear market θα συνεχιστεί μέχρι να επέλθει ύφεση ή να κάνει στροφή η Fed. Ορισμένοι προβλέπουν επίσης ότι οι μετοχές θα σημειώσουν νέα χαμηλά επίπεδα.

«Kολλημένοι σε ουδέτερη κατάσταση»

«Είμαστε κατά κάποιον τρόπο κολλημένοι σε ουδέτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα. Έχουμε πολλά που εξαρτώνται από την επερχόμενη περίοδο κερδών, όταν σκεφτόμαστε τις πιέσεις που θα υπάρξουν στα περιθώρια κέρδους», δήλωσε η Rebecca Felton, senior market strategist της Riverfront Investment Group.

Παρά τις ετήσιες απώλειες, ο Dow βρίσκεται σε ρυθμό για κέρδη στο τρίμηνο, της τάξεως του 15,65% και είναι έτοιμος να σπάσει ένα σερί απωλειών τριών τριμήνων. Οδεύει επίσης προς το καλύτερο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο S&P σημειώνει άνοδο 7,35% και οδεύει στο να σπάσει τρεις διαδοχικές τριμηνιαίες απώλειες. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 0,92%, για τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2001.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street