
Σχεδόν… 36 μονάδες ήταν το «κέρδος» του 2022 στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα έτος που εξανέμισε πολλά τρις. σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 929,79 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 62 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των πακέτων των 29,2 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα.
Η αγορά δεν ήθελε να αλλάξει την εικόνα του 2022, ωστόσο κατάφερε να διαπεράσει το ταβάνι των 926 μονάδων, τη διπλή κορυφή που ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα πολύ το ΧΑ. Ήταν ένα μήνυμα της αγοράς ότι εάν το διεθνές περιβάλλον βελτιωθεί, έστω και λίγο, η ανάκτηση του υψηλού του έτους, δηλαδή των 973 μονάδων θα είναι θέμα χρόνου. Από την άλλη, οι 900 μονάδες παραμένουν ένα πολύ κοντινό επίπεδο, με πιθανή διάσπαση των οποίων να πυροδοτεί μια κίνηση προς τις 865 μονάδες.
Wall Street: Διορθώνει μετά το άλμα
Μακριά από τα χαμηλά του έτους
Στα θετικά πάντως, το ΧΑ κρατά ότι έκλεισε με κέρδη 4% ή 36 μονάδες, αλλά και το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά του έτους, ήτοι τις 778,84 μονάδες. Στις αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωση της Ελλάδα η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα που όταν συμβεί θα δούμε σημαντικές εισροές στην αγορά. Βέβαια, δεν λείπουν και οι επικριτικές φωνές που επισημαίνουν ότι παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ δεν κατάφερε φέτος να επωφεληθεί από τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι το 2023 αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα.

Ήδη οι περισσότεροι αναλυτές απαριθμούν μάλιστα τις προκλήσεις του νέου έτους, με το ΧΑ να βρίσκεται και αυτό σε διαδικασία αποτίμησης των κινδύνων. Άλλωστε, οι προοπτικές του 2023 μόνο θετικές δεν είναι, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση των Financial Times να βλέπουν «Αρμαγεδδώνα» στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ένα πρόβλημα που επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, οι φόβοι για το τι θα φέρει η νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα έχουν επανέλθει. Η άρση των περιορισμών, η οποία ήρθε μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες, σηματοδότησε εκατομμύρια νέες μολύνσεις την ημέρα, εντείνοντας τους φόβους για αναστροφή των αποφάσεων.
Τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, η ΕΥΔΑΠ ξεχώρισε με +3,50%, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Jumbo και Εθνική. Ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Titan, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ πτωτικά οι Aegean, Βιοχάλκο, Autohellas, ΟΛΠ και Σαράντης.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS