Σχεδόν… 36 μονάδες ήταν το «κέρδος» του 2022 στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα έτος που εξανέμισε πολλά τρις. σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 929,79 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 62 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των πακέτων των 29,2 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα.

Η αγορά δεν ήθελε να αλλάξει την εικόνα του 2022, ωστόσο κατάφερε να διαπεράσει το ταβάνι των 926 μονάδων, τη διπλή κορυφή που ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα πολύ το ΧΑ. Ήταν ένα μήνυμα της αγοράς ότι εάν το διεθνές περιβάλλον βελτιωθεί, έστω και λίγο, η ανάκτηση του υψηλού του έτους, δηλαδή των 973 μονάδων θα είναι θέμα χρόνου. Από την άλλη, οι 900 μονάδες παραμένουν ένα πολύ κοντινό επίπεδο, με πιθανή διάσπαση των οποίων να πυροδοτεί μια κίνηση προς τις 865 μονάδες.

Wall Street: Διορθώνει μετά το άλμα

Μακριά από τα χαμηλά του έτους

Στα θετικά πάντως, το ΧΑ κρατά ότι έκλεισε με κέρδη 4% ή 36 μονάδες, αλλά και το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά του έτους, ήτοι τις 778,84 μονάδες. Στις αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωση της Ελλάδα η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα που όταν συμβεί θα δούμε σημαντικές εισροές στην αγορά. Βέβαια, δεν λείπουν και οι επικριτικές φωνές που επισημαίνουν ότι παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ δεν κατάφερε φέτος να επωφεληθεί από τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι το 2023 αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα.

Ήδη οι περισσότεροι αναλυτές απαριθμούν μάλιστα τις προκλήσεις του νέου έτους, με το ΧΑ να βρίσκεται και αυτό σε διαδικασία αποτίμησης των κινδύνων. Άλλωστε, οι προοπτικές του 2023 μόνο θετικές δεν είναι, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση των Financial Times να βλέπουν «Αρμαγεδδώνα» στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ένα πρόβλημα που επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, οι φόβοι για το τι θα φέρει η νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα έχουν επανέλθει. Η άρση των περιορισμών, η οποία ήρθε μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες, σηματοδότησε εκατομμύρια νέες μολύνσεις την ημέρα, εντείνοντας τους φόβους για αναστροφή των αποφάσεων.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ΕΥΔΑΠ ξεχώρισε με +3,50%, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Jumbo και Εθνική.  Ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Titan, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ πτωτικά οι Aegean, Βιοχάλκο, Autohellas, ΟΛΠ και Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών