Εισαγωγή

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 239, τ. Α΄, της 22.12.2022, ο Ν. 5006/2022.

Επισημαίνουμε ότι τα άρθρα 43 και 46§2α, αφορούν τις διατακτικές σίτισης, οι οποίες δεν υπόκεινται από 1.1.2023 σε εισφορές.

Παροχές σε είδος προς εργαζομένους, διατακτικές σίτισης από 1.1.2023, ασφαλιστική και εργασιακή αντιμετώπιση

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 43 ορίζεται πως «Παροχές σε είδος προς εργαζομένους, οι οποίες χορηγούνται αυτούσιες εξ ελευθεριότητας του εργοδότη:

– δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων,

– δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες

– ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και

– αποτελούν παραγωγικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, εφόσον:

α) εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης,

β) συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή

γ) αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και

δ) χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.

Στην έννοια των παροχών αυτών περιλαμβάνεται:

– η χορήγηση τροφής (ελαφρύ γεύμα, γεύμα, δείπνο), κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος.

– Οι διατακτικές σίτισης που χορηγούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή από τους εργοδότες στους εργαζομένους, εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος, όπως πιο πάνω ορίζεται, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, εφόσον χορηγούνται:

α) σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζομένους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους,

β) η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη μέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους.

Στο άρθρο 46/2α ορίζεται πως η ισχύς του άρθρου 43 αρχίζει την 1η.1.2023.

Παροχές σε είδος προς εργαζομένους, διατακτικές σίτισης έως 31.12.2022, ασφαλιστική και εργασιακή αντιμετώπιση

Οι παροχές σε είδος έχουν άλλη αντιμετώπιση από την φορολογία και άλλη από την κοινωνική ασφάλιση πλην αυτών που χαρακτηρίζονται ή/και είναι παραγωγικές και λειτουργικές.

Ειδικότερα μέχρι 31.12.2022, για τις διατακτικές σίτισης υπάρχει διαφορετική αντίληψη, δηλαδή δεν θεωρούσε η ασφαλιστική νομοθεσία και διοικητική νομολογία ως παραγωγικές και λειτουργικές δαπάνες αλλά αποδοχές και επέβαλε σ΄ αυτές ασφαλιστικές εισφορές.

Παροχές σε είδος προς εργαζομένους, διατακτικές σίτισης συγκριτικός πίνακας έως 31.12.2022 και από 1.1.2023, φορολογική, ασφαλιστική και εργασιακή αντιμετώπιση

Στον πίνακα που ακολουθεί, παραθέτουμε τι ισχύει μέχρι 31.12.2022 και τι από 1.1.2023 για τις διατακτικές τόσο από φορολογία εισοδήματος όσο και από ασφαλιστική πλευρά.

Παλαιολόγος Ι. Λιάζος

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων [Airbnb]
Experts |

Νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων [Airbnb]

Στο σημερινό μας σημείωμα θα δούμε τις νέες προδιαγραφές που θεσπίστηκε με τον νόμο 5170/2025, τους περιορισμούς  που έχουν μπει αλλά και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον
Experts |

Τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον

Tο κλειδί για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης είναι να την αντιμετωπίζουμε όχι ως έναν τομέα που αξίζει περισσότερη ή λιγότερη υποστήριξη, αλλά μάλλον ως μια τεχνολογία γενικής χρήσης που μπορεί να μεταμορφώσει όλους τους τομείς

Μειώνεται ο φόρος στα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων – Ποιοι θα ωφεληθούν
Experts |

Μειώνεται ο φόρος στα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων – Ποιοι θα ωφεληθούν

Στο σχέδιο νόμου για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται -πλην άλλων- και μείωση του συνετελεστή φορολογίας των κουπονιών στα εταιρικά ομόλογα από 15% σε 5%.