Τις τελευταίες μέρες της χρονιάς που αποχαιρετούμε, είδαμε ξαφνικά από κόμματα της αντιπολίτευσης να αναπαράγονται χάρτες με τις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας είχε την υψηλότερη μέση τιμή στην αγορά της «επόμενης ημέρας», έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Η διαφορά πράγματι ήταν μεγάλη, σύμφωνα με όσα ανάρτησε στις 28 Δεκεμβρίου πρώτα ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και λίγο μετά τον ακολούθησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Τόσο τα σχόλια του πρώτου όσο και του δεύτερου για την ψαλίδα των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος ανάμεσα στην Αθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ήταν περί «αισχροκέρδειας Μητσοτάκη», ενώ το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε και την παρέμβαση Εισαγγελέα. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος για πρώτη φορά έσπευσε να υιοθετήσει την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίασε πως «η κοινωνία δεν αντέχει άλλες επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων».
Η αλήθεια
Ποια είναι όμως η αλήθεια γύρω από αυτά τα στοιχεία που δείχνουν τη χονδρεμπορική τιμή αγορά ρεύματος της Ελλάδας στα 239 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Ισπανία στα 41,41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα;
Ερεύνησαν οι κ. Φάμελλος και Ανδρουλάκης αν οι τιμές αυτές είναι συγκυριακές ή σε μόνιμη βάση;
Αναζήτησαν τόσο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από τους συνεργάτες τους τα δεδομένα που επηρεάζουν τις τιμές του ρεύματος στις χρηματιστηριακές αγορές ή στάθηκαν μόνο σε μία εικόνα της στιγμής αναπαράγοντας την μόνο και μόνο για λόγους λαϊκισμού;
Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πράγματι το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη;
Ο αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που επιδίδεται στο σπόρ του λαϊκισμού. Και προφανώς για λόγους προεκλογικού ανταγωνισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρασύρθηκε αδιαφορώντας για το αν τα σοβαρά αντιπολιτευτικά επιχειρήματα που ο ίδιος αναπτύσσει όλον τον καιρό της ενεργειακής κρίσης πετιούνται στον κάλαθο των άχρηστων με την ανάρτηση μίας συγκυριακής εικόνας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
1. Πράγματι τις τελευταίες πέντε μέρες της χρονιάς που φεύγει η Ελλάδα έχει πολλαπλάσια τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος έναντι των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.
2. Υπάρχει όμως άλλος ένας χάρτης, τον οποίο για κάποιον λόγο τόσο ο κ. Φάμελλος όσο και ο κ. Ανδρουλάκης δεν εμφάνισαν. Και αυτός δείχνει το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ ως προς την κατανάλωση. Στις 30 Δεκεμβρίου για παράδειγμα το ποσοστό στην Ελλάδα ήταν μόλις 3,7%, όταν στην Ισπανία ήταν 78,5%, στη Γερμανία 86,3% και στη Δανία 159,8%. Με πιο απλά λόγια στην Ευρώπη, αρκεί να αναζητήσει κάποιος και τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τις τελευταίες μέρες φυσάει… Και φυσάει τόσο δυνατά και ισχυρά με αποτέλεσμα οι φθηνές ΑΠΕ να υπερισχύουν των ακριβότερων μονάδων φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη. Οι άνεμοι στην Ελλάδα είναι από ασθενείς μέχρι ανύπαρκτοι. Μόλις 100 Μεγαβατ αιολικών δουλεύουν σε σύνολο 4 Γιγαβάτ.
3. Στην Ελλάδα επίσης, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, οι παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων του καυσίμου που αγοράζουν για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Παίρνουν τις τιμές του προηγούμενου μήνα και όχι τις τιμές της spot αγοράς. Έτσι στην Ελλάδα το αέριο για τα εργοστάσια ρεύματος τον Δεκέμβριο είναι ακριβότερο αν και το αέριο TTF έχει υποχωρήσει. Η χώρα μας με αυτό το μοντέλο είναι ευνοημένη όταν το TTF είναι ακριβό καθώς έχει πάρει τις χαμηλότερες τιμές του προηγούμενου μήνα.
4. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει επιβάλλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Έτσι η τιμή που φαίνεται στους χάρτες των κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη δεν είναι η πραγματική. Μετά το πλαφόν η τιμή χονδρεμπορικής πώλησης του ρεύματος είναι χαμηλότερη.
5. Οι Έλληνες καταναλωτές σύμφωνα με τις τελευταίες μηνιαίες έρευνες τιμών HEPI πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Βρέξει – χιονίσει, φυσήξει – δεν φυσήξει η λιανική ρεύματος είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί οι λογαριασμοί επιχορηγούνται.
Ο λαϊκισμός
Κατόπιν των παραπάνω, τα οποία τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν πολύ εύκολα να τα βρουν, η ανάρτηση των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος έναν και μόνο λόγο εξυπηρετούν: Τον λαϊκισμό σε ένα θέμα που πραγματικά καίει τους πολίτες.
Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι πως οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα. Προσοχή όχι ότι δεν έχει ακριβύνει. Έχει ακριβύνει. Ωστόσο οι τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι από τις χαμηλότερες.
Πεδίο κριτικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης στην αγορά ενέργειας υπάρχει άφθονο. Όπως για παράδειγμα τόσο ο κ. Φάμελλος όσο και ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσαν να στηλιτεύσουν την καθυστέρηση των έργων επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου διανομής ρεύματος για να χωρέσουν περισσότερες φθηνές ΑΠΕ. Ή για παράδειγμα θα μπορούσαν να ασκήσουν κριτική στην καθυστέρηση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ παρά τη νομοθέτηση της επίσπευσης τους.
Φαίνεται, όμως, πως είναι πιο εύκολος ο λαϊκισμός του ρεύματος… Με άλλα λόγια το ρεύμα του λαϊκισμού παρασέρνει πολύ εύκολα τους πάντες στην πολιτική. Ακόμη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…, ο οποίος μέχρι τώρα επιχειρηματολογούσε και ασκούσε ουσιαστική αντιπολίτευση στην ενέργεια…
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς