Η βία μεταξύ ανηλίκων είναι υπαρκτό πρόβλημα. Και είναι πιθανό ότι θα δούμε αρκετά ακόμη περιστατικά που θα μας «σοκάρουν», με το είδος και το μέγεθος της βαναυσότητας που θα περιλαμβάνουν.
Ο «εύκολος δρόμος» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η απαίτηση για μια αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων δραστών. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι επί της ουσίας, να προφυλακίζονται και να θεωρούνται επικίνδυνοι, να υπόκεινται σε αυστηρές ποινές και να μην τυγχάνουν εύκολα των όποιων ελαφρυντικών θα αναγνωρίζαμε ακριβώς λόγω της ανηλικότητάς τους. Η κατακραυγή για τα περιστατικά βίας ανηλίκων συνήθως προσφέρει την απαιτούμενη νομιμοποίηση στη δημόσια σφαίρα.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες. Η λογική ότι πρέπει και οι ανήλικοι να αντιμετωπίζονται με την ίδια αυστηρότητα με τους ενήλικες αποτέλεσε βασικό οδηγό για το ποινικό σύστημα των ΗΠΑ, ήδη από τη δεκαετία του 1990, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα αρνητικά.
Ακόμη χειρότερα, η λογική ότι εάν δεν επιδείξουμε «μηδενική ανοχή» απέναντι στη ανήλικη παραβατικότητα, αυτή θα εξελιχθεί σε μελλοντική εγκληματικότητα, κατέληξε σε αρκετές περιπτώσεις να λειτουργεί ως μια κυνική «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Ούτως ή άλλως, η αντίληψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια γενική αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας κυριαρχεί στη συζήτηση για την αντιεγκληματική πολιτική, παραβλέποντας ότι είναι ένα πράγμα η προσπάθεια να μην είναι ανεκτές και να μην μένουν ατιμώρητες βάναυσες και κακοποιητικές συμπεριφορές και άλλο η πεποίθηση ότι αυτό που χρειάζεται είναι κυρίως να αυξηθεί ο χρόνος εγκλεισμού όσων εκπροσωπούν το «κακό», ακόμη και εάν είναι ανήλικοι.
Μόνο που έτσι προσπερνάμε έναν άλλο δρόμο, πιο δύσβατο ίσως, αλλά και δυνητικά πιο αποτελεσματικό, που επιμένει ότι είναι πιο σημαντικό να ξεριζώσουμε τα αίτια που οδηγούν στην βαναυσότητα και την κακοποίηση και τις συνθήκες που κανονικοποιούν και θεμιτοποιούν τη βία ήδη από μικρές ηλικίες.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς