Το 2022 που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πόρτα της εξόδου, ήταν μια χρονιά η οποία για τους Ρώσους ολιγάρχες κόστισε πολλά. Οι κυρώσεις και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων από τη Δύση ελέω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διέγραψαν ούτε λίγο ούτε πολύ συνολικά 95 δισ. δολάρια από την προσωπική περιουσία των Ρώσων κροίσων όπως αναφέρει το Bloomberg, ή περί των 330 εκατ. δολαρίων την ημέρα.
Εντούτοις, εκείνος που υπέφερε περισσότερο τη χρονιά που σε λίγο θα είναι παρελθόν, είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενώ και η καινούργια χρονιά αναμένεται να έχει ανάλογη συνέχεια. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρώην ιδιοκτήτης του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι έχασε στη διάρκεια του 2022 περισσότερο από το ήμισυ της προσωπικής του περιουσίας, η οποία επί του παρόντος υπολογίζεται ότι έχει πέσει στα 7,80 δισ. δολάρια, με απώλειες της τάξεως των 10,2 δισ. δολαρίων από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Ο Αμπράμοβιτς όπως και πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έκανε περιουσία από την ιδιωτικοποίηση των ρωσικών κρατικών εταιρειών όταν έπεσε το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Δραστηριοποιήθηκε στην αγορά του πετρελαίου και των μετάλλων, ωστόσο θέλησε να διαφοροποιήσει την προσωπική του περιουσία από τις αγορές αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδόθηκε σε επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο, σε hedge funds και σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity).
Λίγες εβδομάδες αφότου η χώρα του εισέβαλε στη Ρωσία, εξαναγκάσθηκε να βάλει πωλητήριο στα ακίνητα που είχε υπό την ιδιοκτησία του στο Λονδίνο. Για τη Βρετανία ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας να περιορίσουν την διαρκώς αυξανόμενη ισχύ των Ρώσων κροίσων, στις επιχειρήσεις, στα ακίνητα και στον αθλητισμό.
Οι Ρώσοι είναι λιγότεροι, φτωχότεροι και δυστυχέστεροι από ό,τι πριν από μια δεκαετία
Στη Βρετανία τα περιουσιακά του στοιχεία εκποιήθηκαν, ενώ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σαν αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε hedge funds ύψους 6 δισ. δολαρίων από την Concord Management με έδρα στις ΗΠΑ να παγώσουν άμεσα. Από τη μεριά του ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 26 εκατ. δολαρίων του Αμπράμοβιτς από τη Granite Capital Holdings και τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ερχόμενο το 2023 μόνο ευοίωνα δεν δείχνουν τα πράγματα. Από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,8 δισ. δολαρίων (περιουσία που τον φέρνει στη 264η θέση του Bloomberg Billionaires Index) κάποια είναι μη ρευστοποιήσιμα. Από την πώληση της Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς δεν θα αποκομίσει σχεδόν τίποτα. Και πλέον στερείται της δυνατότητας να κινείται με το ιδιωτικό του τζετ ή το σούπερ γιοτ του προκειμένου να έχει εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία.
«Η επιρροή που είχαν κάποτε στο εξωτερικό οι Ρώσοι ολιγάρχες συρρικνώνεται και οι επιλογές τους σχετικά με το πού να τοποθετήσουν τον πλούτο τους καθίστανται όλο και πιο περιορισμένες», αναφέρει η Λιάνα Σέμτσουκ, αναλύτρια πληροφοριών για την περιοχή της Ευρασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Sibylline στο Λονδίνο. «Το καταφύγιο που πρόσφεραν πολλές ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες δεν υφίσταται πλέον με τον ίδιο τρόπο και τελικά αυτό σημαίνει ότι ο πλούτος τους δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής εκτός Ρωσίας -όπου ήταν πάντα σε μεγάλο βαθμό στο έλεος του Κρεμλίνου».
Latest News
Γιατί οι μετοχές εταιρειών που διαχειρίζονται φυλακές, εκτινάσσονται στα ύψη;
Ο ρόλος του Τραμπ - Γιατί κατά την προηγούμενη θητεία του οι μετοχές εταιρειών που διαχειρίζονταν φυλακές, κατρακύλησαν
Γιατί η νέα βιογραφία του Ιλον Μασκ προκαλεί τρόμο
Ένα νέο graphic novel που εξιστορεί την ιδιότυπη ανέλιξη του Έλον Μασκ στο club των ισχυρών έχει φέρει τρόμο σε εκδοτικούς οίκους που την αποφεύγουν όπως ο Διάβολος το λιβάνι
Βουλγαρία: Θα χρειαστεί 520 τόνους χαρτονομισμάτων ευρώ αφού ενταχθεί στην ευρωζώνη
Τα χαρτονομίσματα λέβα που θα πρέπει να αποσυρθούν στη Βουλγαρία από την κυκλοφορία εκτιμάται ότι φτάνουν σε βάρος τους 642 τόνους
Γρίπη των πτηνών και... γιορτές απογειώνουν τις τιμές των αυγών στις ΗΠΑ
Οι τιμές στα αυγά που πωλούνται στα παντοπωλεία αυξήθηκαν κατά 30,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Κάποτε κυρίαρχη η Γερμανία, τώρα απελπισμένη - Ανάλυση του Economist
Η Γερμανία, που πλέον αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πλέον θερίζει ό,τι έσπειρε, γράφει ο Economist
«Πόλεμος» Βραζιλίας - Carrefour για το κρέας - Φόβοι για νέα μέτωπο ΕΕ με ΜERCOSUR
Εκπρόσωπος της Carrefour διαβεβαίωσε πάντως την Κυριακή ότι οι προμήθειες κρέατος είναι επαρκείς στα καταστήματά της στη Βραζιλία
Deal του Σι Τζινπίνγκ στο Μαρόκο για giga-εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών
Η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη ενός εργοστασίου ηλεκτρικών μπαταριών στην περιοχή Kenitra στο Μαρόκο
Οι προειδοποιήσεις της Fed για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο
Οι ανησυχίες μετατοπίζονται από τον πληθωρισμό σύμφωνα με την έρευνα της Fed
Η θεωρία του Veblen, τα bitcoin και η σχέση με τις... μπανάνες
Οι νέες ελίτ στον κόσμο των άχρηστων αντικειμένων που όσο γίνονται ακριβότερα, γίνονται και πιο επιθυμητά
Η Ρωσία στρατολογεί Υεμενίτες μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Μυστηριώδης εταιρεία που συνδέεται με τους Χούθι εξαπατά άντρες για να ενταχθούν στην πολεμική μηχανή της Μόσχας - Η σχέση με τη Ρωσία