Οι διαφορές που κρύβονται πίσω από τη συμμαχία της Μόσχας με το Πεκίνο, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μέσω βιντεοκλήσης που είχαν την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Σι να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα στις αρχές του επόμενου έτους, σε μια δημόσια επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των δύο ισχυρών χωρών.

Ρωσία: Κατά 64% αυξήθηκε η αξία των εξαγωγών ενέργειας προς την Κίνα

Όμως ο Σι Τζινπίνγκ δεν φάνηκε να ενστερνίζεται τον ενθουσιασμό του ομολόγου του. Σύμφωνα με το Reuters, η επίσημη κινεζική ανάγνωση της τηλεδιάσκεψης Πούτιν – Σι έδωσε έμφαση στις διαφορές ως προς την προσέγγιση της αναπτυσσόμενης συμμαχίας των δύο χωρών, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα και τονίζοντας ότι το Πεκίνο, το οποίο αρνήθηκε να υποστηρίξει ή να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, θα διατηρήσει την «αντικειμενική και δίκαιη» στάση του στο θέμα.

«Σας περιμένουμε στη Μόσχα»

«Σας περιμένουμε, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την επόμενη άνοιξη σε μια κρατική επίσκεψη στη Μόσχα», είπε ο Πούτιν στον Σι σε μια πληθωρική οκτάλεπτη εισαγωγική δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Αυτό θα καταδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τη δύναμη των ρωσοκινεζικών δεσμών σε βασικά ζητήματα».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμα ότι σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα – αν και δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτό στην αναφορά του κινεζικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα CCTV.

Παρόλο που ο Σι αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό του φίλο», η εισαγωγική του δήλωση, που ήταν περίπου το ένα τέταρτο της διάρκειας της δήλωσης του Πούτιν, είχε πολύ πιο ρεαλιστικό τόνο.

Οι δύο άνδρες είχαν υπογράψει μια στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο, η οποία διαπνέεται από την κοινή δυσπιστία για τη Δύση, λίγες ημέρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Τι μεταδίδει το Xinhua

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, στο τηλεγράφημα του οποίου δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόσκληση του Ρώσου προέδρου προς τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Μόσχα, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Πούτιν ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει «να ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό για να αποφέρουν περισσότερα οφέλη στους δύο λαούς και να προσδώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα στον κόσμο».

Ο Σι, σύμφωνα με το Xinhua, τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αξιοποιήσουν περαιτέρω τους υφιστάμενους μηχανισμούς για να προωθήσουν την πρόοδο στη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, των οικονομικών και της γεωργίας.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τις κανονικές διασυνοριακές μετακινήσεις με τη Ρωσία και άλλες χώρες με ομαλό τρόπο», δήλωσε ο Σι, τονίζοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο «να συνεργαστεί με τη Ρωσία και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο που αντιτίθενται στον ηγεμονισμό και την πολιτική ισχύος για να αντιταχθούν από κοινού στον μονομερισμό, τον προστατευτισμό και τον εκφοβισμό και να διαφυλάξουν σταθερά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα των δύο χωρών, καθώς και τη διεθνή ισότητα και δικαιοσύνη».

«Υγιής δυναμική ανάπτυξης»

Κατά το κινεζικό πρακτορείο, ο Πούτιν δήλωσε ότι στην τρέχουσα περίπλοκη και σοβαρή διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας έχουν διατηρήσει μια υγιή δυναμική ανάπτυξης, σημειώνοντας σταθερή πρόοδο στη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της γεωργίας, των μεταφορών, των υποδομών, του αθλητισμού και των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων.

Η ανθεκτικότητα, η ωριμότητα και η σταθερότητα των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η σημασία του στρατηγικού συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών έχει γίνει πιο εμφανής και ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων χωρών στον 21ο αιώνα.

Τελευταία αναφορά του κινεζικού πρακτορείου στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, η επισήμανση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να παραμείνει σε στενό συντονισμό με την Κίνα σε πολυμερείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, των BRICS και της G20.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο