
Μπορεί η Άγκυρα, να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και να εκτοξεύει απειλές πολέμου, σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης, ωστόσο η ανησυχία της τουρκικής ηγεσίας είναι έντονη.
Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Αθήνα, ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, τότε θα έχει κλείσει για την Τουρκία, η «δίοδος» στο Αιγαίο.
Η Τουρκία δεν θέλει να «σβήσουν» οι γκρίζες ζώνες που έχει χαράξει
Ξεκινώντας από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και φτάνοντας μέχρι το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2022 για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η Τουρκία, επιχείρησε να χαράξει γκρίζες ζώνες και στην ανατολική Μεσόγειο, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σβήσουν.

Κάτι που θα κάνει η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, η Αθήνα θα το κάνει αυτό αργότερα και στο Αιγαίο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τσαβούσογλου: Οι απειλές και η ένταση δεν βοηθούν κανέναν
Τι λένε τούρκοι αναλυτές
Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.
Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία» ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι και συνέχισε:
«Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».
Το casus belli
Όχι τυχαία, χθες, ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς, επανέφερε τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Αθήνας, όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην Κρήτη, ούτε κατά ένα μίλι.
«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 8 Ιουνίου 1995, κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Αδιανόητες αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ – Βαφτίζουν πρόκληση τις επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων σε… ελληνικά νησιά
Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται παρατεταμένα με τις επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων ακριτικά νησιά, κάνοντας λόγο για προκλήσεις από την Αθήνα.
Συγκεκριμένα αναφερόμενα στις εορταστικές επισκέψεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα ακριτικά νησιά, τα τουρκικά μέσα, σχολιάζουν:
«Πάμε στην Ελλάδα που συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας επισκέφθηκε τα νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και επιθεώρησε τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η Ελλάδα που παίρνει θάρρος από τις ΗΠΑ ενώ το ΝΑΤΟ διατηρεί τη σιωπή του σε αυτή τη συμπεριφορά».
«Πάλι η Ελλάδα και πάλι προβοκάτσια που θα αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η Ελλάδα που αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων».
Πηγή: in.gr


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων