Όταν επέστρεψε στην προεδρία το 2012 μετά από μια τετραετή παύση ως πρωθυπουργός, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η πλευρά του είχε «κερδίσει μια ανοιχτή και ειλικρινή μάχη». Πολλά πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Ο πληθυσμός αυξανόταν και οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο, ήταν πλουσιότεροι και πιο ευτυχισμένοι. Οχι πια. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι Ρώσοι άρχισαν να πεθαίνουν νεότεροι, και γίνονται λιγότεροι, φτωχότεροι και πιο δυστυχισμένοι.
Το πρώτο χτύπημα ήταν στην οικονομία. Η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 χαιρετίστηκε με επευφημίες στη Ρωσία. Αλλά έφερε ένα κύμα κυρώσεων και προκάλεσε κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Η ύφεση που ακολούθησε έπληξε σκληρά την οικονομία. Τα μέσα εισοδήματα μειώθηκαν, ειδικά για το φτωχότερο μισό του πληθυσμού. Αν και το ΑΕΠ ανά άτομο ανέκαμψε μέχρι το 2018, τα μεσαία εισοδήματα δεν ανέκαμψαν. Σύμφωνα με τη μελέτη εισοδήματος του Λουξεμβούργου (Luxembourg Income Study), εξακολουθούσαν να είναι περίπου 10% χαμηλότερα από το ανώτατο όριο του 2012, το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις. Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, βασισμένη σε έρευνες που ζητούσαν από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν πώς αισθάνονται για τη ζωή τους, διαπίστωσε ότι η διάθεση στη Ρωσία έχει πέσει. Από το 2017 οι Ρώσοι έχουν αξιολογήσει τους εαυτούς τους λιγότερο ευτυχισμένους από το 2012.
Μετά ήρθε η πανδημία. Το επίσημο ποσοστό θανάτων από την Covid-19 της Ρωσίας δεν φαίνεται αξιοσημείωτο. Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι παραπλανητικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπερβολικής θνησιμότητας του The Economist, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων του είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο. Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει, περίπου το διπλάσιο ποσοστό απ’ ότι στην Αμερική και σχεδόν τριπλάσιο από αυτό στην ΕΕ. Σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων και της μετανάστευσης, αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι μικρότερος τώρα από ό,τι το 2012. Μόνο το 2021, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 693.000, ή περίπου 0,5%.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν και οι αριθμοί των θυμάτων είναι αόριστοι και λίγοι σε σύγκριση με τους θανάτους από την Covid-19, αυξάνονται ταχύτατα, ήδη ανέρχονται σε χιλιάδες και οι στρατιώτες που πεθαίνουν είναι κυρίως νέοι. Και οι άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και στόχους κυρώσεις, έπληξαν την ήδη χειμαζόμενη οικονομία. Μέχρι στιγμής, οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν λιγότερο επιζήμιες από ό,τι αναμενόταν, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες. Το ΔΝΤ προβλέπει μια «άσχημη ύφεση». Η ένωση τραπεζών Institute of International Finance προβλέπει οικονομική συρρίκνωση 15%. Αυτό θα αναιρούσε την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων την τελευταία δεκαετία κατά πάνω από δύο φορές.
Όλα αυτά είναι αρκετά άσχημα. Αλλά σε σύγκριση με τον κόσμο συνολικά, ή ακόμη και με τις πλούσιες χώρες ειδικότερα, η πτώση της Ρωσίας φαίνεται ακόμη χειρότερη. Την τελευταία δεκαετία, το ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες αυξήθηκε κατά 22%. Σε ολόκληρο τον κόσμο συνολικά έχει αυξηθεί κατά 41% (και τα δύο προσαρμόζονται για τις μεταβολές των τιμών). Εάν οι προβλέψεις για συρρίκνωση 15% είναι σωστές, μέχρι το τέλος του έτους η οικονομία της Ρωσίας θα είναι 7% μικρότερη από ό,τι το 2012. Η Ρωσία δεν έχασε απλώς μια δεκαετία ανάπτυξης — είτε οικονομικά, είτε υγεονομικά, είτε ακόμη από πλευράς προσωπικής ευτυχία. Πλέον κινείται με κατεύθυνση το παρελθόν.
Στις περισσότερες δημοκρατίες, ένα τόσο επονείδιστο ρεκόρ θα προκαλούσε προβλήματα για όποιον βρισκόταν στην εξουσία. Αλλά ο κ. Πούτιν έχει λιγότερα να φοβηθεί με τους αντιπάλους του φυλακισμένους ή εξόριστους, τις εκλογές κάθε άλλο παρά ελεύθερες και δίκαιες και τα μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχό του. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για όσους ζουν υπό την κυριαρχία του.
Latest News
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Το νέα σενάρια της Disney παραβλέπουν τον… Ντάμπο στο δωμάτιο
Η Walt Disney παρουσίασε με τόλμη μια τριετή πρόβλεψη, αλλά της διαφεύγουν κάποια πράγματα
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της