Διανύουμε μια ιστορική περίοδο μετασχηματισμών, εξελίξεων και ανακατανομής της ισχύος στο διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν σημαντικά κάθε εθνικό οικοσύστημα, οικονομικό και κοινωνικό. Η χώρα μας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομική/υγειονομική/ενεργειακή, δείχνει να αντέχει, να προσαρμόζεται και να εμφανίζει σημαντικά στοιχεία ανάκαμψης που προδιαγράφουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Η εξωστρέφεια, όταν στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, καθίσταται σημαντικό γνώρισμα της δυναμικής οικονομίας. Είναι το χαρακτηριστικό που ανακατευθύνει, προσαρμόζει την ελληνική οικονομία στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί η χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και χρειάζεται να ενσωματωθεί στους στόχους και τη στρατηγική κάθε σημαντικού οργανισμού, δημόσιου ή ιδιωτικού.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η εξωστρέφεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανάπτυξη του Ιδρύματος. Οι διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι υψηλές κατατάξεις του ΟΠΑ στις διεθνείς αξιολογήσεις έγκριτων διεθνών φορέων, η άμεση σύνδεσή του με την αγορά εργασίας και η υψηλή απορροφητικότητα των φοιτητριών και φοιτητών του, οι δράσεις επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που προσφέρει σε ερευνητές, φοιτητές και επιχειρήσεις, καταδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξή του.
Παράλληλα, ο στρατηγικός πυλώνας της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς του Ιδρύματος συνδέει την ανάπτυξη με το κοινωνικό πρόσημο που απαιτείται για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Η ανάπτυξη του εθελοντισμού, οι συνεργασίες και οι δράσεις προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλλιέργεια κουλτούρας για κοινωνική προσφορά, η διάχυση της έρευνας και της γνώσης αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του ΟΠΑ.
Στο αφιέρωμα του τεύχους αυτού, επτά επιστήμονες-οικονομολόγοι παρουσιάζουν σημαντικά δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και αναλύουν τις μακροοικονομικές προκλήσεις που καλείται η χώρα να αντιμετωπίσει προκειμένου να διατηρήσει μακροχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σας εύχομαι να περάσετε όμορφες γιορτές, με υγεία και αισιοδοξία για τη Νέα Χρονιά!
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου