Για να οριοθετήσουμε τις προσδοκίες μας για το νέο έτος, πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό απολογισμό της τελευταίας υπερδεκαετούς περιόδου, όπου η οικονομική, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση άλλαξαν με γρήγορους ρυθμούς τον εγχώριο αλλά και τον παγκόσμιο χάρτη του εμπορίου.
Το 2022 καταφέραμε να επανακτήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών της πανδημίας, όμως δεν κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε το τελευταίο έτος κανονικότητας, που ήταν το 2019.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα και αναμένοντας τη σταδιακή κάμψη της ενεργειακής κρίσης, οι προσδοκίες για το 2023 περιέχουν αναπτυξιακό πρόσημο και αισιόδοξη αίσθηση για το εμπόριο και την οικονομία. Είναι σημαντικό το νέο έτος να αποτελέσει την αρχή ενός νέου, μεγάλου θετικού οικονομικού κύκλου για τη χώρα μας, όπου οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη, η πολιτεία πρέπει με σοβαρές, στοχευμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις καθώς και με γενναίες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα της χώρας να αναπτυχθεί, δημιουργώντας πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για όλους τους Έλληνες.
Στο πλαίσιο αυτό, η οριστική επίλυση του θέματος όλων των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα με μία τελική, γενναία ρύθμιση, η κατάργηση όλων των μνημονιακών βαρών, όπως αυτή του άδικου τέλους επιτηδεύματος καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η μετάβαση από την άκρατη επιδοματική πολιτική στη θεσμοθέτηση κινήτρων, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη επίλυση του τεράστιου προβλήματος εξεύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η έως τώρα συμβολή του κράτους, με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, κράτησε όρθιες τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Όμως η επένδυση στο μέλλον και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, θα επιτευχθεί μόνο με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα καθώς και με την παραγωγική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να διανεμηθούν ισοδύναμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, η εξάλειψη παρωχημένων θεσμών όπως αυτός των ενδιάμεσων εκπτώσεων που σωστά καταργήθηκε, αλλά και η εμπέδωση κλίματος απόλυτης ασφάλειας και ευνομίας, θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και βελτιώνοντας το κλίμα ευημερίας για όλους.
Με υγεία και σοβαρή δουλειά είμαι βέβαιος ότι μπορεί το 2023 να αποτελέσει το έτος που θα αφήσουμε οριστικά πίσω τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος και θα μπορέσουν τα παιδιά μας και εμείς να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον, που μας αξίζει.
Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ)
Latest News
Τα παιδία παίζει με το χρέος
Κάποιοι διαυγείς φιλόσοφοι αναγνωρίζουν ότι δύο στρατηγικές υπάρχουν για να αποφεύγουν ορισμένοι ηγέτες τις ευθύνες τους: ο παιδισμός και η νοοτροπία του μόνιμου θύματος
Δικαιολογημένο το ανοδικό ράλι στη Wall Street
Όσο τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων και το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα παραμένει ως έχει, η ανοδική συνέχιση έχει καλές πιθανότητες.
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Ασφαλιστικές εισφορές: Αυξήσεις για μη μισθωτούς και αγρότες
Αυξήσεις στις εισφορές μη μισθωτών και ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, με βάση τον πληθωρισμό και το 2025
Γιατί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνουν τα μάτια στην πολιτική αστάθεια
Παρά τους κλυδωνισμούς στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν σε θετική έκβαση.
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Η Fed επιβεβαίωσε τον Trump: Το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρό
Μολονότι o Powell μείωσε το επιτόκιο της Fed κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, μολαταύτα το λεκτικό ήταν σαφέστατο. Και οι επενδυτές το άκουσαν.
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...