Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση δύο εμβληματικών – λόγω μεγέθους και κόστους παραγωγής – φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη τα οποία σε συνδυασμό με τις λοιπές επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας (νέα λιγνιτική μονάδα επίσης στην Πτολεμαΐδα, εξαγορά της ENEL Ρουμανίας) δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο για την εσωτερική όσο και για την περιφερειακή αγορά ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά, ισχύος 200 και 50 μεγαβάτ αντίστοιχα σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της επιχείρησης ολοκληρώνονται εντός του Ιανουαρίου.

Νέα φωτοβολταϊκά έως 14,5 GW το 2026

Η μονάδα της Πτολεμαΐδας είναι μια από τις μεγαλύτερες ΑΠΕ στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στο ελληνικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μονάδα είχε ενταχθεί στη δημοπρασία της ΡΑΕ που διεξήχθη το 2020 με τιμή πώλησης της ενέργειας στο σύστημα στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά οι τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το Δεκέμβριο, που δεν ήταν ο ακριβότερος μήνας του χρόνου, κυμαίνονται σε εξαπλάσια επίπεδα (280 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η συμμετοχή των φθηνότερων μονάδων στην αγορά – ιδιαίτερα αυτού του μεγέθους – τις ώρες που αυτές θα είναι διαθέσιμες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση της τιμής χονδρικής καθώς εκτοπίζονται ακριβότερες μονάδες που απαιτούνται για την κάλυψη του φορτίου.

Στο στάδιο ολοκλήρωσης των δοκιμών βρίσκεται επίσης η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, ισχύος 660 μεγαβάτ η οποία επίσης λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και του συγκριτικά υψηλότερου κόστους των μονάδων φυσικού αερίου, δημιουργεί προϋποθέσεις για συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εμπορική λειτουργία της μονάδας αναμένεται στις αρχές του 2023. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τόσο ο λιγνίτης όσο και οι ΑΠΕ συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού καθώς αποτελούν εγχώριες πηγές ενέργειας, περιορίζουν δηλαδή τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διαταραχή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, μια κίνηση που εκτός από οικονομικά έχει και έντονα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας την μεγάλης κλίμακας επαναδραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η υπό εξαγορά εταιρεία δραστηριοποιείται στην διανομή (δίκτυα) και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με 3.100 εργαζόμενους και 2,8 εκατ. πελάτες αλλά και στην παραγωγή με χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών που απαριθμεί 13 μονάδες ισχύος 623 μεγαβάτ.

Οι επιχειρηματικές κινήσεις

Στις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η συμφωνία για την εξαγορά ΔΕΗ του 51% των μετοχών της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» από την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840MW. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

-Η κατ’ αρχήν συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Mytilineos για την αγορά δύο φωτοβολταϊκών ισχύος 210 μεγαβάτ που αναπτύσσει η δεύτερη στη Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία