Πληροφορική, τεχνολογία, τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια ήταν οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες τη χρονιά που φεύγει, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις προοπτικές τους παρά την αβεβαιότητα και τις πιεστικές προκλήσεις σε μακροοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Εμβληματικά deals στον κλάδο της πληροφορικής
Το 2022 άρχισε και τελείωσε με το mega deal του 1 δισ. δολαρίων, το οποίο εξήγγειλαν επίσημα στα τέλη Ιανουαρίου η Viva Wallet και η J.P. Morgan και ολοκλήρωσαν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η J.P. Morgan απέκτησε ποσοστό 48,5% στη Viva Wallet, ενώ οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet.
Μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές του 2022 στον κλάδο της πληροφορικής αφορά την εξαγορά της Byte από την Ideal Holdings προς 60 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας το «αποτύπωμα» του ομίλου του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Η Byte διαθέτει χαρτοφυλάκιο, προς υλοποίηση, έργων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η συγκεκριμένη κίνηση του ομίλου Ideal ήρθε να προστεθεί στις συμφωνίες που είχαν προηγηθεί νωρίτερα το 2022 και αφορούσαν την εξαγορά της Netbull, που δραστηριοποιείται στον τοµέα της κυβερνοασφάλειας, και της Coleus Packaging, βιομηχανίας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στη Νότια Αφρική.
Η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία πανευρωπαϊκά στον τουρισμό
Η στρατηγική συνεργασία του ξενοδοχειακού όμιλος Sani/Ikos με τον διεθνή επενδυτή GIC, στο πλαίσιο της οποίας η GIC έγινε βασικός μέτοχος του ελληνικού ομίλου, ήταν το deal έδωσε τον τόνο στον τουριστικό κλάδο το 2022.
Πρόκειται για μία συμφωνία που χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά στον ξενοδοχειακό κλάδο από το ξέσπασμα της πανδημίας
Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμήθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ.
Από την ίδρυσή του, το 2015, ο ελληνικός όμιλος τετραπλασίασε το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, με τη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων όπως η Oaktree Capital Management L.P. και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin.
Mega deal στην ενέργεια
Λίγον πριν τη «δύση» του 2022, την ολοκλήρωση της πώλησης του Κλάδου των ΑΠΕ στη Motor Oil Renewable Energy, ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ. Το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση του ποσοστού 75% στην Αnemos Holdings, θυγατρικής της Motor Oil ανήλθε σε 671,5 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας), που αγγίζει τα 800 MW σε εν λειτουργία έργα και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.
Η εγκατεστημένη ενέργεια της εταιρείας πλέον θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει µε πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατ. νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 2,3 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Ανοίγει η όρεξη για επενδύσεις
Μπορεί ο πολυσχιδής επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τη χρυσή συμφωνία των 2 δισ. δολαρίων να «έχασε» το «πετράδι του στέμματος», αλλά σήμερα χτίζει μια νέα «αυτοκρατορία» με κορωνίδα την κορυφαία σοκολατοβιομηχανία της χώρας, την ΙΟΝ.
Η εξαγορά του 45% των μετοχών της ΙΟΝ με δυνατότητα να αποκτήσει και την πλειοψηφία, είναι ένα από τα 4 deals του Σπύρου Θεοδωρόπουλου το 2022. Και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο.
Πριν την ΙΟΝ είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της ΕΔΕΣΜΑ και της, από το 1991 θυγατρικής της, ΑΜΒΡΟΣΙΑ αντικείμενο των οποίων είναι η παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών, ενώ ακόμη πιο πριν είχε προχωρήσει στην καταρχήν συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικοί Χυμοί, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου, EOS, που διαχειρίζεται ο τελευταίος), για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας.
Επιπλέον το πέρσι το καλοκαίρι απέκτησε το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ενώ διαθέτει ήδη την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, ενώ είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας.
Latest News
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη
Εκδόθηκε του σχετικό Προεδρικό Διάταγα, καθώς ενεργαοποιείται πολεοδομικά η περιοχή και δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής της
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» χρηματοδοτεί 151 επενδυτικά σχέδια με 102,5 εκατ. ευρώ
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» είναι εστιασμένη στην προσαρμογή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο παραγωγικό μοντέλο «Βιομηχανία 4.0»