
Με ταμειακή ρευστότητα 30 δισ. ευρώ, έλλειμμα 1,6%-1,7% και ανάπτυξη της τάξεως του 6% η Ελλάδα αποχαιρετά το 2022 και μπαίνει με το δεξί σε ένα ακόμα… αβέβαιο έτος για τον πλανήτη. Η ελληνική οικονομική ατζέντα για το 2023 περιστρέφεται γύρω από 3+1 ζωτικής σημασίας επιδιώξεις: επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%, απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και πολιτική σταθερότητα.
Η ελληνική οικονομία δίνει, επίσης, ραντεβού με μεγάλες προκλήσεις. Ανάμεσα στα στοιχήματα – εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων, ευρωπαϊκής ύφεσης – είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η λήψη μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης και η μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Τα καμπανάκια αφορούν μία μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, την καθυστέρηση του σχηματισμού κυβέρνησης, την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων-οφειλών και τιςγεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023
Ο Ιανουάριος φέρνει κατ’ αρχάς δύο κρίσιμους σταθμούς. Ξεκινά ο πρώτος γύρος αξιολογήσεων. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις των οίκων ενόψει και των εκλογών της άνοιξης. Αναλόγως των μηνυμάτων τους θα κριθεί, στη συνέχεια, από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους αν θα επιχειρήσει την πρώτη έξοδό του στις αγορές. Ο στόχος είναι το Δημόσιο να αντλήσει για το 2023 περί τα 7 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, το οικονομικό επιτελείοδίνει ραντεβού με την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 3ου τριμήνου για το 2022. Ο πιο κρίσιμος μήνας για τα δημοσιονομικά του 2022 – και άρα για τον χώρο που θα φέρει νέες ελαφρύνσεις – είναι ο ερχόμενος Φεβρουάριος.
Το… ταμείο
Από τα μέσα Φεβρουαρίου και ειδικά τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει κάνει ταμείο για τα έσοδα, ενώ τον Μάρτιο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την ανάπτυξη του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει επίσημα στοιχεία για το αν τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει τις προβλέψεις και το έξτρα ποσό αν θα διοχετευθεί σε νέες παρεμβάσεις.
Ξένοι οίκοι
Ποδαρικό τον Ιανουάριο κάνει οίκος Fitch, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα ΒΒ, με δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Πιο σημαντικές είναι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Τον Μάρτιο αναμένονται ο οίκος DBRS (10 Μαρτίου) και ο οίκος Moody’s (17 Μαρτίου).

Ενδέχεται ο Moody’s ναμειώσει την απόσταση από τους άλλους οίκους αξιολόγησης (κρατά την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική σε Ba3). Οι δεύτερες αξιολογήσεις τοποθετούνται χρονικά από Σεπτέμβριο. Το 2022, η Standard & Poor’s αναβάθμισε σε ΒΒ+, ο καναδικός οίκος DBRS σε ΒB high και ο γερμανικός οίκος SCOPE στη βαθμίδα ΒΒ+.
Επενδύσεις
Απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα φέρει αύξησηστην ανάπτυξη 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτιμάταιαύξησηκατά 15,5% στις επενδύσεις.
Ανάπτυξη και ακρίβεια
Η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,8% και για το 2022 στο 5,2%. Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει το ΑΕΠ του 2022 στο6,2% και το 2023 στο 1,5%. Προβλέπει πληθωρισμό 9,4% φέτος και για το 2023 5,8%.
Πλεόνασμα
Πλεόνασμα 1.668 εκατ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Για το 2022 θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 3.408 εκατ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ. Το χρέος εκτιμάται στα 355.000 εκατ. ευρώ ή 168,9%, το 2023 στα 357.000 εκατ. ευρώ ή 159,3%.


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη