Πιο συγκεκριμένα, αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2023, αναθεωρημένο προς τα κάτω σε σχέση με το 1,7% που ανέμενε το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, μείωσε τις προβλέψεις της για τη μεγέθυνση για το 2023 τόσο για τις ΗΠΑ στο 0,2%, από το 0,5% –καθώς η νομισματική πολιτική αυστηροποιείται πιο γρήγορα– και για την Κίνα, στο 4,1% από 4,5%.
Αντιθέτως, αύξησε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεγέθυνσης της Ευρωζώνης στο 0,2% από -0,1%, καθώς εκτιμά ότι η κρίση του φυσικού αερίου της ΕΕ έχει ελαφρύνει λίγο, ενώ ταυτόχρονα ότι οι πιο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επηρεάσουν τη ζήτηση.
Όπως σημειώνει η Fitch Ratings, ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη για το χειμώνα έχει υποχωρήσει καθώς οι εισαγωγές LNG έχουν αυξηθεί και η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί. Ωστόσο, η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και οι υψηλές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου συνεχίζουν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος των επιχειρήσεων και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες φτάνοντας πρόσφατα το 11% στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας δεν βελτιώνονται, καθώς η ανεργία παραμένει χαμηλή και οι κενές θέσεις αυξημένες. Με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας σφιχτές, οι μισθοί κυνηγούν τις τιμές και αυξάνονται κατά 7% στις ΗΠΑ, 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερο από 5% στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έχουν αυξήσει τα επιτόκια.
Ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης στις οικονομίες είναι ήδη ορατός –ιδιαίτερα για τις στεγαστικές αγορές– αλλά οι ευρύτερες επιπτώσεις στη ζήτηση και στις αγορές εργασίας αναμένεται να γίνουν πιο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου. Η Fitch Ratings αναφέρει ότι θα πρέπει να αναμένονται υφέσεις στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα τέλη του 2022 και στις ΗΠΑ το 2ο και το 3ο τρίμηνο του 2023.
Την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας μείωσε την πίεση στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, η Κίνα είναι ένας τεράστιος καθαρός προμηθευτής αγαθών και οι πανδημικές διαταραχές στις εξαγωγές θα μπορούσαν να πλήξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη χαλάρωση των παγκόσμιων εντάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη -από την αναμενόμενη- ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics
Με 114 εταιρείες και περισσότερους από 800 φοιτητές οι Ημέρες Καριέρας του ΟΠΑ
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις Ημέρες Καριέρας 2024 - Τι δηλώνει στον ΟΤ ο πρύτανης
Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.
Ορόσημο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Έναρξη Διατμηματικών Μαθημάτων Κινεζικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού
Τα μαθήματα διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, σε σύμπραξη με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Tα δύο σημάδια της οικονομικής στασιμότητας στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την Oxford Economics ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε άτονος
Μακροοικονομικές επιπτώσεις των φορολογικών αλλαγών – Η περίπτωση της Ελλάδας
Η εμπειρική ανάλυση υποδεικνύει ότι οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές έχουν αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη