«Για πρώτη φορά μου δόθηκε η ευκαιρία, με συγκροτημένο και δομημένο τρόπο, να κάνω κάτι πολύ συγκεκριμένο για την πατρίδα μου». Μπορεί να ακούγεται ολίγον πομπώδες, είναι ωστόσο πραγματολογικό. Το είπε ένα σημαντικό στέλεχος μεγάλης διεθνούς εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη The Greeks Are Back.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου 50 Έλληνες – ανώτερα στελέχη που εργάζονται σε 40 και πλέον διεθνείς εταιρείες, σε 12 σημαντικές χώρες του Κόσμου, η crème de la crème του ελληνισμού που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ήρθαν, στο τέλος Νοεμβρίου, στην Ελλάδα για να μοιραστούν εμπειρίες και προτάσεις ως προς το πώς μπορεί η πατρίδα μας να καταστεί ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, με την παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων.

Γιατί, άραγε, «Οι Έλληνες Επιστρέφουν – The Greeks Are Back»; Κατ’αρχάς, δεν πρόκειται για επιστροφή, αλλά για κάτι ίσως πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό. Για δύο τουλάχιστον ημέρες, τα ανώτερα αυτά στελέχη άφησαν τις δουλειές και τις ασφυκτικές υποχρεώσεις τους, για να έρθουν στην Αθήνα, κλέβοντας από τον πολύτιμο επαγγελματικό και προσωπικό τους χρόνο. «Αν μετρούσες τις εργατοώρες σε χρήμα όσων βρίσκονται σήμερα εδώ, θα συγκεντρωνόταν μάλλον ένα μεγάλο ποσό», μου είπε χαριτολογώντας ένας από τους συμμετέχοντες.

Άλλωστε, τα στελέχη αυτά δεν είναι οι Έλληνες του brain drain της κρίσης, αλλά έμπειρα στελέχη που επέλεξαν να ακολουθήσουν μια διεθνή καριέρα, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους εξέλιξης σε μια πολυεθνική εταιρεία. Είναι οι ίδιοι αυτοί πραγματικοί ή δυνητικοί επενδυτές στην Ελλάδα, με διάφορους τρόπους. Κυρίως, όμως, με την παραμονή τους στο εξωτερικό και το δικό τους προσωπικό παράδειγμα αριστείας αποτελούν τους ιδανικούς πρεσβευτές της Ελλάδας πέραν από τα σύνορα. Συνεπώς, μπορεί να είναι πιο χρήσιμοι εκεί και, ενδεχομένως, να μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη λήψη επενδυτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους.

Όταν, πριν μερικά χρόνια, εργαζόμουν κι εγώ σε πολυεθνική εταιρεία στο εξωτερικό, θυμάμαι ότι, όπου και να πήγαινα, σε όποια σημαντική επιχειρηματική εκδήλωση, συναντούσα ή, ακριβέστερα, έβλεπα ελληνικά ονόματα στους καταλόγους συμμετεχόντων και, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλόβαθμων στελεχών σε μεγάλες εταιρείες. Για αυτό και γεννήθηκε τότε η ιδέα να ιδρύσουμε την ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες στελέχη του ιδιωτικού τομέα, για να ακολουθήσει η δημιουργία της ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΙΣΙΟΥ, και να συμπληρωθεί με τα ΑΡΓΩ – ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Και επειδή, όπως έλεγε ο Γιώργος Θεοτοκάς, «…Έτσι η Αργώ πήρε διαστάσεις που δεν τις περίμενα», ξαναπιάσαμε το νήμα με την πρωτοβουλία The Greeks Are Back, έχοντας πάντοτε στον νου μας ότι τα στελέχη αυτά έχουν μονίμως την ψυχή και τον νου τους στην Ελλάδα και ότι καίει άσβεστη η φλόγα μέσα τους να επιστρέψουν αξία στον τόπο τους.

Πέρυσι και φέτος, η Ελλάδα έστρεψε το βλέμμα της σε δύο σημαντικές επετείους, με διαφορετικό πρόσημο η καθεμία: την εποποιΐα του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και το δράμα της σφαγής του ελληνισμού στη Μικρασία, το 1922. Και στα δύο αυτά ορόσημα, ο ελληνισμός του εξωτερικού, της διασποράς, διαδραμάτισε καθοριστικούς ρόλους, συμβάλλοντας, αφενός, στην επιτυχία του Αγώνα και, αφετέρου, μπολιάζοντας τον γηγενή πληθυσμό, το 1922 και μετά, με νέα στοιχεία, τα οποία συνέβαλαν στην εθνική, θεσμική και αναπτυξιακή ολοκλήρωση της Ελλάδας.

Τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δίνουν σήμερα το δικό τους «παρών», με όπλα αυτή τη φορά, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τη θετική τους ενέργεια και, βέβαια, τη διαρκή και αφειδώλευτη αγάπη των Ελλήνων όπου γης και σε όλες τις ιστορικές περιόδους για την πατρίδα. Γιατί πάνω απ΄όλα είναι η Πατρίδα, και οι σύγχρονοι κοσμοπολίτες Έλληνες του εξωτερικού φέρνουν εκ νέου στα χείλη τους τον στίχο του ποιητή: «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι».

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι ο ιδρυτής The Greeks Are Back

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ανακοπή κατά της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού – Τι ισχύει
Experts |

Ανακοπή κατά της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού – Τι ισχύει

Αντιρρήσεις για οποιοδήποτε λόγο που αφορά το κύρος της δήλωσης συνέχισης και υποκατάστασης, ασκούνται με ανακοπή μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την ημέρα της κατά την παράγραφο 1 ανάρτησης