«Για πρώτη φορά μου δόθηκε η ευκαιρία, με συγκροτημένο και δομημένο τρόπο, να κάνω κάτι πολύ συγκεκριμένο για την πατρίδα μου». Μπορεί να ακούγεται ολίγον πομπώδες, είναι ωστόσο πραγματολογικό. Το είπε ένα σημαντικό στέλεχος μεγάλης διεθνούς εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη The Greeks Are Back.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου 50 Έλληνες – ανώτερα στελέχη που εργάζονται σε 40 και πλέον διεθνείς εταιρείες, σε 12 σημαντικές χώρες του Κόσμου, η crème de la crème του ελληνισμού που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ήρθαν, στο τέλος Νοεμβρίου, στην Ελλάδα για να μοιραστούν εμπειρίες και προτάσεις ως προς το πώς μπορεί η πατρίδα μας να καταστεί ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, με την παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων.
Γιατί, άραγε, «Οι Έλληνες Επιστρέφουν – The Greeks Are Back»; Κατ’αρχάς, δεν πρόκειται για επιστροφή, αλλά για κάτι ίσως πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό. Για δύο τουλάχιστον ημέρες, τα ανώτερα αυτά στελέχη άφησαν τις δουλειές και τις ασφυκτικές υποχρεώσεις τους, για να έρθουν στην Αθήνα, κλέβοντας από τον πολύτιμο επαγγελματικό και προσωπικό τους χρόνο. «Αν μετρούσες τις εργατοώρες σε χρήμα όσων βρίσκονται σήμερα εδώ, θα συγκεντρωνόταν μάλλον ένα μεγάλο ποσό», μου είπε χαριτολογώντας ένας από τους συμμετέχοντες.
Άλλωστε, τα στελέχη αυτά δεν είναι οι Έλληνες του brain drain της κρίσης, αλλά έμπειρα στελέχη που επέλεξαν να ακολουθήσουν μια διεθνή καριέρα, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους εξέλιξης σε μια πολυεθνική εταιρεία. Είναι οι ίδιοι αυτοί πραγματικοί ή δυνητικοί επενδυτές στην Ελλάδα, με διάφορους τρόπους. Κυρίως, όμως, με την παραμονή τους στο εξωτερικό και το δικό τους προσωπικό παράδειγμα αριστείας αποτελούν τους ιδανικούς πρεσβευτές της Ελλάδας πέραν από τα σύνορα. Συνεπώς, μπορεί να είναι πιο χρήσιμοι εκεί και, ενδεχομένως, να μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη λήψη επενδυτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους.
Όταν, πριν μερικά χρόνια, εργαζόμουν κι εγώ σε πολυεθνική εταιρεία στο εξωτερικό, θυμάμαι ότι, όπου και να πήγαινα, σε όποια σημαντική επιχειρηματική εκδήλωση, συναντούσα ή, ακριβέστερα, έβλεπα ελληνικά ονόματα στους καταλόγους συμμετεχόντων και, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλόβαθμων στελεχών σε μεγάλες εταιρείες. Για αυτό και γεννήθηκε τότε η ιδέα να ιδρύσουμε την ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες στελέχη του ιδιωτικού τομέα, για να ακολουθήσει η δημιουργία της ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΙΣΙΟΥ, και να συμπληρωθεί με τα ΑΡΓΩ – ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Και επειδή, όπως έλεγε ο Γιώργος Θεοτοκάς, «…Έτσι η Αργώ πήρε διαστάσεις που δεν τις περίμενα», ξαναπιάσαμε το νήμα με την πρωτοβουλία The Greeks Are Back, έχοντας πάντοτε στον νου μας ότι τα στελέχη αυτά έχουν μονίμως την ψυχή και τον νου τους στην Ελλάδα και ότι καίει άσβεστη η φλόγα μέσα τους να επιστρέψουν αξία στον τόπο τους.
Πέρυσι και φέτος, η Ελλάδα έστρεψε το βλέμμα της σε δύο σημαντικές επετείους, με διαφορετικό πρόσημο η καθεμία: την εποποιΐα του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και το δράμα της σφαγής του ελληνισμού στη Μικρασία, το 1922. Και στα δύο αυτά ορόσημα, ο ελληνισμός του εξωτερικού, της διασποράς, διαδραμάτισε καθοριστικούς ρόλους, συμβάλλοντας, αφενός, στην επιτυχία του Αγώνα και, αφετέρου, μπολιάζοντας τον γηγενή πληθυσμό, το 1922 και μετά, με νέα στοιχεία, τα οποία συνέβαλαν στην εθνική, θεσμική και αναπτυξιακή ολοκλήρωση της Ελλάδας.
Τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, δίνουν σήμερα το δικό τους «παρών», με όπλα αυτή τη φορά, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τη θετική τους ενέργεια και, βέβαια, τη διαρκή και αφειδώλευτη αγάπη των Ελλήνων όπου γης και σε όλες τις ιστορικές περιόδους για την πατρίδα. Γιατί πάνω απ΄όλα είναι η Πατρίδα, και οι σύγχρονοι κοσμοπολίτες Έλληνες του εξωτερικού φέρνουν εκ νέου στα χείλη τους τον στίχο του ποιητή: «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι».
Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι ο ιδρυτής The Greeks Are Back
Latest News
Πιο σταδιακές μειώσεις επιτοκίων από Fed
Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων
Όταν οι δανειστές υπερβαίνουν τα όρια: Η αρχή της αναλογικότητας σε δράση
Με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας
Δικαιολογημένο το ανοδικό ράλι στη Wall Street
Όσο τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων και το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα παραμένει ως έχει, η ανοδική συνέχιση έχει καλές πιθανότητες.
Ασφαλιστικές εισφορές: Αυξήσεις για μη μισθωτούς και αγρότες
Αυξήσεις στις εισφορές μη μισθωτών και ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, με βάση τον πληθωρισμό και το 2025
Γιατί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνουν τα μάτια στην πολιτική αστάθεια
Παρά τους κλυδωνισμούς στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν σε θετική έκβαση.
Η Fed επιβεβαίωσε τον Trump: Το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρό
Μολονότι o Powell μείωσε το επιτόκιο της Fed κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, μολαταύτα το λεκτικό ήταν σαφέστατο. Και οι επενδυτές το άκουσαν.
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική
Πώς γίνεται η ψηφιακή έκδοση και η διαβίβαση παραστατικών διακίνησης [πίνακες]
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Το βαγόνι των μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων μας περιμένει
Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας συζητείται στην χώρα μας τα τελευταία 50 η 60 χρόνια χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση
Ενέχυρο επί μετοχών: Πώς ο νέος νόμος εκσυγχρονίζει τις σχετικές συναλλαγές στην πράξη
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος - Τι θα περιλαμβάνει